Elkerülhető a budapesti ingatlanpiac összeomlása?

Elkerülhető a budapesti ingatlanpiac összeomlása?

A Kossuth Rádióban beszélgetett Balla Ákos és Balogh László

Átlagosan tíz százalékos áremelkedés várható a magyar lakáspiacon idén, de Budapesten 10-15 százalékos is lehet a drágulás – derül ki a Takarék Csoport elemzéséből, amely a gazdaság további bővülésének, a kedvező finanszírozási környezetnek, illetve az új lakások építési költségének folyamatos emelkedését láttatja a jelenség mögött.

A kereslethez kapcsolódóan egy másik statisztika: az ingatlan.com piaci portál elemzése szerint januárban a magánszemélyek hirdetéseinél az egy eladó lakásra 84 százalékkal, a bérbe adandó ingatlanoknál egy lakásra 112 százalékkal volt több érdeklődő, mint a múlt év azonos időszakában.

Az ingatlanközvetítők kínálatában található hirdetéseknél az eladó lakóingatlanokra 56, az albérletekre 105 százalékkal nőtt az érdeklődők száma. Ugyanakkor a privatbankar.hu arról ír, hogy elkerülhetetlen a budapesti ingatlanpiac összeomlása, mivel egy ilyen nagy fellendülés, amit az utóbbi években tapasztalhatunk, döntő részben egy befektetések által hajtott folyamat, amely mostanra „tipikusan mániás szakaszba érkezett.”

A pontos időzítést – a tőzsdéhez hasonlóan –, lehetetlen meghatározni, de meglepő lenne, ha egy évnél tovább ki tudna tartani a jelenlegi őrület – olvasható a gazdasági portálon.

Egymillió forintos négyzetméterár a lélektani határ

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta: ha a kínálatot vesszük alapul, akkor a főváros a legdrágább, és azon belül is, minél inkább a város központja felé haladunk, annál inkább magasabb árakkal találkozhatunk.

A pesti V. kerület minősül a legdrágábbnak, itt az egymillió forintot is meghaladhatják a négyzetméterárak, míg a budai I. kerület valamivel elmarad az egymillió forintos lélektani határtól négyzetméterenként, az átlagos kínálati árakat tekintve – hangsúlyozta Balogh László, a Kossuth Rádió A nap kérdése című műsorában.

Minél inkább haladunk a város széle felé, annál olcsóbb lakásárakkal találkozhatunk, a külső kerületekben akár a belvárosi kerületekben uralkodó árak 40 százalékáért is tudunk ingatlant vásárolni – fűzte hozzá.

A szakértő arról is beszélt: az érdeklődés egyre nagyobb a fővárosban, illetve a vidéki nagyvárosokban található ingatlanok iránt, hiszen ezek azok a települések, ahol olyan beruházások történtek, amelyek munkahelyeket teremtenek, és a lakosság egyre nagyobb része hajlandó egyik városból a másikba költözni egy jobb munkalehetőségért, illetve magasabb fizetésért.

A munkalehetőség a meghatározó a vidéki nagyvárosokban

A vidék esetében ott lehet egészségesen működő ingatlanpiacról beszélni, ahol van munkalehetőség, illetve ahol versenyképesek a bérek – hívta fel a figyelmet Balla Ákos ingatlanszakértő, majd megjegyezte: fontos, hogy mindennek a motorja egy jól működő gazdaság, valamint a város működése, ahol van munkalehetőség.

Balogh László felhívta a figyelmet arra, hogy a dunántúli nagyvárosokban 300 ezer forintnál drágább négyzetméterárakkal is találkozhatnak a vásárlók, míg Kelet-Magyarországon ennél jóval alacsonyabb áron lehet ingatlanhoz jutni.

Azonban néhány kelet-magyarországi nagyvárosban, például Debrecenben, a nyugati országrészhez hasonló négyzetméterárakkal találkozhatnak a vevők – jegyezte meg, majd hozzátette: a másik véglet pedig Salgótarján, ahol alig több mint százezer forint az átlagos négyzetméterár a kínálati piacon.

Az emberek legnagyobb értékéről van szó

A piacképesség, a likviditás az, amit érdemes átgondolnia a vevőnek, ha ingatlant szeretne ma vásárolni, akár befektetési, akár lakhatási céllal, hiszen nem mindegy, mi fog történni, ha el akarja majd adni az ingatlant – hangsúlyozta Balla Ákos.

Budapesten már nem ritka, hogy átlagos családi lakások 30-35 millió forintba kerülnek, egy ilyen ingatlan megvásárlása óriási döntés, hiszen az emberek legnagyobb értékéről van szó, amit sok esetben hitelből tudnak csak finanszírozni – emelte ki a szakértő.

Ha a megvásárolni kívánt ingatlan olyan országrészben, olyan nagyvárosban, vagy például Budapesten belül olyan kerületben van, ahol általánosan nagy a kereslet, nem kell keresletvisszaeséstől tartani, azzal nem nyúlhatunk mellé – húzta alá Balla Ákos.További ingatlan hírek

Eladná ingatlanát?

Hozzáértő ingatlan tanácsadó kollégáink, kiváló ingatlan szakjogász irodánk, hitelügyintéző csoportunk, és energetikai tanúsítvány készítésével foglalkozó mérnökcsapatunk garantáltan minden, az ingatlannal kapcsolatos ügyben segítségére tud lenni.

Eladnám az ingatlanomat

Ahol találkozhat velünk