Aranyáron a balatoni lakások

Aranyáron a balatoni lakások

1 milliós négyzetméterárak is felbukkantak a kínálatban.

Ha kifut a kedvezményes áfa, 1,5 milliós négyzetméteráron is kínálhatják majd az új építésű lakásokat, amelyek iránt már most számottevő érdeklődés érzékelhető, pedig még nincs szezon, és folyamatosan emelkednek az árak – mondta a Világgazdaságnak Krausz Gábor, a Balla Ingatlan siófoki irodájának vezetője.

Megfizethetetlen lett a Balaton - 1,5 millió forintba kerülhet egy négyzetméter

Több új építésű projektnél a kivitelezői árak emelkedése okozza a négyzetméterár-emelkedést, a beruházó ezt muszáj, hogy érvényesítse a vevők felé. Másoknál viszont a kínálat szűkülése dobja meg az árat, hiszen erőteljes a kereslet, miközben egyre kevesebb az eladó lakás. A szakember szerint kérdéses, hogy milyen árszintig marad meg a vevői érdeklődés az új építésű ingatlanok iránt, de a közeljövőben legfeljebb ideiglenes keresleti megtorpanásra számít. A jó fekvésű, part menti, panorámás, új építésű lakások négyzetméterárai már néhány fejlesztésnél átlépték az 1 millió forintot. Az áremelkedés a 10-15 éve épült, part menti vagy part közeli, átlagos minőségű lakások árát is húzza magával: ezek nagyon gyorsan és újlakás-szintű árakon kelnek el. Nagy a kereslet a városokon belül található régi, használt lakások iránt is, a panelek például 400 ezer forintos négyzetméteráron, míg a városon belüli új építésűek 500-600 ezer forintos négyzetméteráron kelnek el. Míg tavaly ősszel még meg lehetett csípni 10-11 millió forintért egy-egy telket Siófokon, ezek ma már 15 millió forintért kaphatók – mondta Krausz Gábor, aki szerint egy-két éven belül akár 20 millió forint feletti árakkal is találkozhatunk. A piacon egy-egy kivételtől eltekintve főleg a magyar vásárlók aktívak, és csak körülbelül negyedük befektető. A Balatonnál kevés a kiadó ingatlan, pedig jövedelmező a bérbeadás: a parton lévő garzonok napi bérleti díja 30-35 ezer forint, a 60 négyzetméteres, nappali plusz két hálószobás, igényesen berendezett, felszerelt, teraszos ingatlanok esetében el lehet kérni akár napi 80-100 ezer forintot is. A havidíjas bérlakások esetén 250 ezer forintot is el tudnak kérni a tulajdonosok. A szakértő úgy véli, ha kifutnak a mostani projektek és a kedvezményes áfa, a jelenlegi telekárral és a tovább emelkedő kivitelezési költséggel számolva már 1,4-1,5 millió forintos négyzetméterárral kell számolni.

Forrás: Színes Ász



További ingatlan hírek

Eladná ingatlanát?

Teljesen megértjük, hiszen az ingatlaneladás egy komoly döntés. Kérjen visszahívást, és mi kötöttségektől mentesen tájékoztatjuk Önt a legkedvezőbb lehetőségekről. Hozzáértő ingatlan tanácsadó kollégáink készséggel állnak rendelkezésére bármilyen kérdés kapcsán.

Kérem az ingyenes tanácsadást!

Ingatlan hírek

Ahol találkozhat velünk