Aranyáron a balatoni lakások

Aranyáron a balatoni lakások

1 milliós négyzetméterárak is felbukkantak a kínálatban.

Ha kifut a kedvezményes áfa, 1,5 milliós négyzetméteráron is kínálhatják majd az új építésű lakásokat, amelyek iránt már most számottevő érdeklődés érzékelhető, pedig még nincs szezon, és folyamatosan emelkednek az árak – mondta a Világgazdaságnak Krausz Gábor, a Balla Ingatlan siófoki irodájának vezetője.

Megfizethetetlen lett a Balaton - 1,5 millió forintba kerülhet egy négyzetméter

Több új építésű projektnél a kivitelezői árak emelkedése okozza a négyzetméterár-emelkedést, a beruházó ezt muszáj, hogy érvényesítse a vevők felé. Másoknál viszont a kínálat szűkülése dobja meg az árat, hiszen erőteljes a kereslet, miközben egyre kevesebb az eladó lakás. A szakember szerint kérdéses, hogy milyen árszintig marad meg a vevői érdeklődés az új építésű ingatlanok iránt, de a közeljövőben legfeljebb ideiglenes keresleti megtorpanásra számít. A jó fekvésű, part menti, panorámás, új építésű lakások négyzetméterárai már néhány fejlesztésnél átlépték az 1 millió forintot. Az áremelkedés a 10-15 éve épült, part menti vagy part közeli, átlagos minőségű lakások árát is húzza magával: ezek nagyon gyorsan és újlakás-szintű árakon kelnek el. Nagy a kereslet a városokon belül található régi, használt lakások iránt is, a panelek például 400 ezer forintos négyzetméteráron, míg a városon belüli új építésűek 500-600 ezer forintos négyzetméteráron kelnek el. Míg tavaly ősszel még meg lehetett csípni 10-11 millió forintért egy-egy telket Siófokon, ezek ma már 15 millió forintért kaphatók – mondta Krausz Gábor, aki szerint egy-két éven belül akár 20 millió forint feletti árakkal is találkozhatunk. A piacon egy-egy kivételtől eltekintve főleg a magyar vásárlók aktívak, és csak körülbelül negyedük befektető. A Balatonnál kevés a kiadó ingatlan, pedig jövedelmező a bérbeadás: a parton lévő garzonok napi bérleti díja 30-35 ezer forint, a 60 négyzetméteres, nappali plusz két hálószobás, igényesen berendezett, felszerelt, teraszos ingatlanok esetében el lehet kérni akár napi 80-100 ezer forintot is. A havidíjas bérlakások esetén 250 ezer forintot is el tudnak kérni a tulajdonosok. A szakértő úgy véli, ha kifutnak a mostani projektek és a kedvezményes áfa, a jelenlegi telekárral és a tovább emelkedő kivitelezési költséggel számolva már 1,4-1,5 millió forintos négyzetméterárral kell számolni.

Forrás: Színes ÁszTovábbi ingatlan hírek

Eladná ingatlanát?

Hozzáértő ingatlan tanácsadó kollégáink, kiváló ingatlan szakjogász irodánk, hitelügyintéző csoportunk, és energetikai tanúsítvány készítésével foglalkozó mérnökcsapatunk garantáltan minden, az ingatlannal kapcsolatos ügyben segítségére tud lenni.

Eladnám az ingatlanomat

Ahol találkozhat velünk