A telkek iránt igazán erős a kereslet - a dél-budai agglomeráció ingatlanpiaca

A telkek iránt igazán erős a kereslet - a dél-budai agglomeráció ingatlanpiaca

A telkek iránt erős a kereslet, de érdeklődnek az újépítésű házak iránt is a vevők Érden. A paneleket pedig elkapkodják, annak ellenére, hogy nagyot emelkedtek az árak.

Ami a leginkább szembetűnő volt az elmúlt évben az dél-budai agglomeráció ingatlanpiacán, hogy megnőtt a kereslet a telkek iránt. És nem csak a beruházók részéről - derült ki Hártó Regina, a Balla Ingatlan érdi irodája szakmai vezetőjének szavaiból. Úgy tűnik, hogy még az áfa-döntést sem vetette vissza a keresletet. Darabszámra körülbelül ugyanannyi telket adtak el az ingatlanirodánál, mint családi házat.

A kínálattal sincsenek gondok, habár akadnak olyan részei Érdnek - például a városközpont vagy Érdliget -, ahol már kevés eladó telekkel lehet találkozni, ugyanakkor a külsőbb területeken bőséges a kínálat. Diósdon is minősítettek át most utcákat üdülőövezetből belterületté, így most ott néhány nyaralóból lakóingatlan lesz, de erre az érdi Parkváros esetében is találni példát.

A telekárak egyébként rendkívül széles skálán szóródnak: 3 milliótól 15 millió forintig találunk ajánlatokat a piacon, így átlagárat számolni nincs sok értelme. Elsősorban az különbözteti meg őket egymástól, hogy hol található az ingatlan, mekkora a mérete, és milyen a közművekkel való ellátottsága.

Szintén erős keresletet érzékel az újépítésű családi és ikerházak iránt a szakértő. Mindezt annak ellenére, hogy jelentős mértékben emelkedtek és még mindig emelkednek ebben a kategóriában az árak: amit néhány éve még 30 millió alatt kínáltak, az most 50 millió forintba kerül - hívta fel a figyelmet az ingatlanközvetítő.

A kínálat jelenleg 37-38 millió forintnál kezdődik az ikerházak esetében, de az átlagár inkább 40 millió forint felett jár. Az önálló házak ára 50 milliónál indul, de a vevők egészen a 60-65 millió forintos árszintig érdeklődnek irántuk.

Azt még érdemes megjegyezni, hogy az említett árakon olyan ingatlanokat lehet vásárolni, melyek építését el sem kezdték, így a vevők részéről lehet érzékelni némi bizonytalanságot. Ezeket inkább csak nézegetik, és arra várnak, hogy elkezdődjenek a munkálatok, esetleg olyan kivitelezőt találjanak, akinek ismerik a referenciáit.

A használt ingatlanok piaca kicsit más képet mutat: ott a vevők 20-25 millió forintért szeretnének jó állapotú családi házhoz jutni, ennyiért viszont nincs megfelelő ajánlat a piacon. Az árak 30-35 millió forintnál indulnak a költözhető ingatlanok esetében, és az ingatlanközvetítő tapasztalatai szerint ennyit még hajlandóak is kiadni a vevők egy-egy házért.

Ha a lakások piacán nézünk körül, akkor viszonylag szerény választékkal találkozunk Érden. A lakótelepen található lakások rendkívül gyorsan elkelnek, annak ellenére, hogy az árak sokat emelkedtek: 5 év alatt körülbelül háromszorosára, azaz egy átlagos méretű és minőségű lakás 7-8 millió forintról 20 millió fölé drágult. A különbözetet általában hitelből igyekeznek pótolni a vevők, akik jellemzően az ingatlan eladási árának 20-50 százalékát finanszírozzák a kölcsönből.

Az árakat tekintve természetesen számít az is, hogy hol található az ingatlan. A kedvelt részek közé tartozik a már említett Érdliget vagy Parkváros a vonzó, zöld környezet miatt, de sokak számára a belső rész, a központi elhelyezkedés, esetleg a vasútállomásokhoz közelebb eső területek a vonzóbbak a jobb tömegközlekedés miatt. Itt az az alapvető kérdés, hogy ki az, aki tömegközlekedéssel, és ki az, aki autóval képzeli el az életét. A kevésbé kedvelt részek az autópályához túl közel eső, ezért zajosabb utcák, ez azonban az árakban is tükröződik.

Alkudni nem sokat lehet, de az alku mértéke alapvetően az eladó motivációjától függ: adott esetben - ha sürgős a költözés - akkor akár 10 százalékos árengedményt is kaphatunk, ha viszont nem fontos az eladónak az értékesítés, akkor szinte semmit nem hajlandó engedni az eleve magas hirdetési árból.

Ez előfordul mind a lakások, mind a telkek vagy házak esetében. Arra is találni példát, amikor piaci áron hirdetnek meg egy ingatlant, és ilyenkor látszik, hogy ezek gyorsan el is kelnek. Az értékesítési idő a családi házaknál általában - megfelelő árazás esetén - hónapokban mérhető, de olykor évekről beszélhetünk. Az árak mellett ebben persze közrejátszik az is, hogy a családi házak esetében az érdeklődők többször is visszamennek azt megnézni, nehezebben döntenek, míg a lakásoknál sok kérdés nem merül fel, így ott gyorsabban lezajlik egy-egy tranzakció.További ingatlan hírek

Eladná ingatlanát?

Hozzáértő ingatlan tanácsadó kollégáink, kiváló ingatlan szakjogász irodánk, hitelügyintéző csoportunk, és energetikai tanúsítvány készítésével foglalkozó mérnökcsapatunk garantáltan minden, az ingatlannal kapcsolatos ügyben segítségére tud lenni.

Eladnám az ingatlanomat

Ahol találkozhat velünk