A telkek iránt igazán erős a kereslet - a dél-budai agglomeráció ingatlanpiaca

A telkek iránt igazán erős a kereslet - a dél-budai agglomeráció ingatlanpiaca

A telkek iránt erős a kereslet, de érdeklődnek az újépítésű házak iránt is a vevők Érden. A paneleket pedig elkapkodják, annak ellenére, hogy nagyot emelkedtek az árak.

Ami a leginkább szembetűnő volt az elmúlt évben az dél-budai agglomeráció ingatlanpiacán, hogy megnőtt a kereslet a telkek iránt. És nem csak a beruházók részéről - derült ki Hártó Regina, a Balla Ingatlan érdi irodája szakmai vezetőjének szavaiból. Úgy tűnik, hogy még az áfa-döntést sem vetette vissza a keresletet. Darabszámra körülbelül ugyanannyi telket adtak el az ingatlanirodánál, mint családi házat.

A kínálattal sincsenek gondok, habár akadnak olyan részei Érdnek - például a városközpont vagy Érdliget -, ahol már kevés eladó telekkel lehet találkozni, ugyanakkor a külsőbb területeken bőséges a kínálat. Diósdon is minősítettek át most utcákat üdülőövezetből belterületté, így most ott néhány nyaralóból lakóingatlan lesz, de erre az érdi Parkváros esetében is találni példát.

A telekárak egyébként rendkívül széles skálán szóródnak: 3 milliótól 15 millió forintig találunk ajánlatokat a piacon, így átlagárat számolni nincs sok értelme. Elsősorban az különbözteti meg őket egymástól, hogy hol található az ingatlan, mekkora a mérete, és milyen a közművekkel való ellátottsága.

Szintén erős keresletet érzékel az újépítésű családi és ikerházak iránt a szakértő. Mindezt annak ellenére, hogy jelentős mértékben emelkedtek és még mindig emelkednek ebben a kategóriában az árak: amit néhány éve még 30 millió alatt kínáltak, az most 50 millió forintba kerül - hívta fel a figyelmet az ingatlanközvetítő.

A kínálat jelenleg 37-38 millió forintnál kezdődik az ikerházak esetében, de az átlagár inkább 40 millió forint felett jár. Az önálló házak ára 50 milliónál indul, de a vevők egészen a 60-65 millió forintos árszintig érdeklődnek irántuk.

Azt még érdemes megjegyezni, hogy az említett árakon olyan ingatlanokat lehet vásárolni, melyek építését el sem kezdték, így a vevők részéről lehet érzékelni némi bizonytalanságot. Ezeket inkább csak nézegetik, és arra várnak, hogy elkezdődjenek a munkálatok, esetleg olyan kivitelezőt találjanak, akinek ismerik a referenciáit.

A használt ingatlanok piaca kicsit más képet mutat: ott a vevők 20-25 millió forintért szeretnének jó állapotú családi házhoz jutni, ennyiért viszont nincs megfelelő ajánlat a piacon. Az árak 30-35 millió forintnál indulnak a költözhető ingatlanok esetében, és az ingatlanközvetítő tapasztalatai szerint ennyit még hajlandóak is kiadni a vevők egy-egy házért.

Ha a lakások piacán nézünk körül, akkor viszonylag szerény választékkal találkozunk Érden. A lakótelepen található lakások rendkívül gyorsan elkelnek, annak ellenére, hogy az árak sokat emelkedtek: 5 év alatt körülbelül háromszorosára, azaz egy átlagos méretű és minőségű lakás 7-8 millió forintról 20 millió fölé drágult. A különbözetet általában hitelből igyekeznek pótolni a vevők, akik jellemzően az ingatlan eladási árának 20-50 százalékát finanszírozzák a kölcsönből.

Az árakat tekintve természetesen számít az is, hogy hol található az ingatlan. A kedvelt részek közé tartozik a már említett Érdliget vagy Parkváros a vonzó, zöld környezet miatt, de sokak számára a belső rész, a központi elhelyezkedés, esetleg a vasútállomásokhoz közelebb eső területek a vonzóbbak a jobb tömegközlekedés miatt. Itt az az alapvető kérdés, hogy ki az, aki tömegközlekedéssel, és ki az, aki autóval képzeli el az életét. A kevésbé kedvelt részek az autópályához túl közel eső, ezért zajosabb utcák, ez azonban az árakban is tükröződik.

Alkudni nem sokat lehet, de az alku mértéke alapvetően az eladó motivációjától függ: adott esetben - ha sürgős a költözés - akkor akár 10 százalékos árengedményt is kaphatunk, ha viszont nem fontos az eladónak az értékesítés, akkor szinte semmit nem hajlandó engedni az eleve magas hirdetési árból.

Ez előfordul mind a lakások, mind a telkek vagy házak esetében. Arra is találni példát, amikor piaci áron hirdetnek meg egy ingatlant, és ilyenkor látszik, hogy ezek gyorsan el is kelnek. Az értékesítési idő a családi házaknál általában - megfelelő árazás esetén - hónapokban mérhető, de olykor évekről beszélhetünk. Az árak mellett ebben persze közrejátszik az is, hogy a családi házak esetében az érdeklődők többször is visszamennek azt megnézni, nehezebben döntenek, míg a lakásoknál sok kérdés nem merül fel, így ott gyorsabban lezajlik egy-egy tranzakció.



További ingatlan hírek

Eladná ingatlanát?

Teljesen megértjük, hiszen az ingatlaneladás egy komoly döntés. Kérjen visszahívást, és mi kötöttségektől mentesen tájékoztatjuk Önt a legkedvezőbb lehetőségekről. Hozzáértő ingatlan tanácsadó kollégáink készséggel állnak rendelkezésére bármilyen kérdés kapcsán.

Kérem az ingyenes tanácsadást!

Ingatlan hírek

Ahol találkozhat velünk