A panel lehet a sláger az idei albérletszezonban

A panel lehet a sláger az idei albérletszezonban

Szerda este publikálják a felvételi ponthatárokat, ezzel pedig megkezdődik azalbérletszezon, amelynek során megugrik a kiadó lakások iránti kereslet.

Az ingatlan.com kínálatában országszerte több mint 11 ezer - 100 négyzetméteresnél kisebb - kiadó lakásvárt bérlőre július közepén – derül ki a hirdetési portál friss körképéből.

A portál a legolcsóbbnak számító 40 négyzetméternél kisebb garzonlakásokat, illetve a panellakások bérleti díjait hasonlította össze Budapesten és az egyetemvárosokban. Az országos albérletkínálatban 1150 panellakás és majdnem 2500 garzonlakás található. (Ezek között van átfedés, ugyanis minden tizedik garzon panellakás a kínálatban.) "A fővároson és az országon belül is vannak különbségek, de az szinte mindenhol igaz, hogykisebb alapterületű lakások és a panelek az átlagnál olcsóbbak, ezért a diákok leginkábbezeket a lakásokat keresik majd a most induló szezonban." - mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Júliusban Budapesten a 40 négyzetméteresnél kisebb kiadó lakások adták az albérletkínálat 18 százalékát. Balogh elmondta, hogy a népszerű egyetemvárosokban akár havonta több tízezer forintot is megspórolhat az, aki panellakást vagy garzont bérel. A legolcsóbb egyetemvárosokban viszont alig van különbség a panelek és a téglaépítésűlakások bérleti díja között.

Az ingatlan.com elemzése szerint júliusbana fővárosi kiadó lakásokért átlagosan 160 ezerforintot kértek.

A 40 négyzetméternél kisebb garzonokért 140 ezer forintot, a panellakásokért pedig 125 ezer forintot. Az egyetemek főiskolák szempontjából kiemelten fontos városrészek közül a XI. kerületben a kiadó paneleknél az átlagár 158 ezer forint volt, a garzonoknál pedig130 ezer forintot tett ki. A XIII. kerületben előbbiekért 140 ezer forintot, utóbbiakért 130 ezerforintot kértek a tulajdonosok.

A debreceni albérletpiacon júliusban 100 ezer forintnál járt az átlagos bérleti díj. A panellakások esetében 95 ezer forintra, a garzonoknál pedig 80 ezer forintra rúgott.Miskolcon annyiban más a helyzet, hogy a város kiadó lakásainak bérleti díja átlagosan 80ezer forint, a paneleké szintén. A garzonoknál viszont 60 ezer forint az átlag.A szegedi piacon 100 ezer forintos átlagos bérleti díjjal mennek az albérletek. A paneleknél95 ezer forintot, a garzonokért 85 ezer forintot kell adni havonta.

Jelentős az eltérés a győri bérleti díjakban. Miközben a 100 négyzetméteresnél kisebb albérletek átlagosan 110 ezer forintba kerülnek, a panelek alig olcsóbbak, 100 ezer forintotkell értük adni, míg a 40 négyzetméteresnél kisebb garzonoknál 58 ezer forint az átlag. Pécsen az ingatlan.com elemzése szerint az összes albérlet átlaga 95 ezer forint. Ennél 5 ezer forinttal alacsonyabb a panellakások havi bérleti díja, a garzonoké pedig 80 ezerforintra jött ki július közepén.

Forrás: indexTovábbi ingatlan hírek

Eladná ingatlanát?

Hozzáértő ingatlan tanácsadó kollégáink, kiváló ingatlan szakjogász irodánk, hitelügyintéző csoportunk, és energetikai tanúsítvány készítésével foglalkozó mérnökcsapatunk garantáltan minden, az ingatlannal kapcsolatos ügyben segítségére tud lenni.

Eladnám az ingatlanomat

Ahol találkozhat velünk