A megfizethetetlen kategóriába csúsznak az árak - a XIII. kerület ingatlanpiaca

A megfizethetetlen kategóriába csúsznak az árak - a XIII. kerület ingatlanpiaca

A túl magasra emelkedő árak nyomják rá a bélyegüket a XIII. kerület ingatlanpiacára, ami miatt nehézzé vált a vevők helyzete. Olyannyira, hogy érezhetően elkezdtek a kijjebb eső kerületek felé kacsingatni, ahol még megfizethető árakkal találkoznak.

Míg az elmúlt években a keresleti piac volt jellemző a XIII. kerületben, addig a helyzet mára megváltozni látszik: rendkívül sok az újépítésű projekt, és használt ingatlanokból is bőséges a kínálat, mind az eladó, mind a bérelhető lakások esetében - mondta Tóth Viktória, a Balla Ingatlan XIII. kerületi irodájának szakmai vezetője.

Irreális elképzelések eladói és vevői oldalon is

Az árak viszont elértek egy olyan szintre, ami az átlagemberek számára szinte már a megfizethetetlen kategóriát jelenti. Ebben közrejátszik az is, hogy sok ingatlant hirdetnek meg irreális árakon, ami azt eredményezi, hogy a piacra lépő tulajdonosok az így kialakult árszinthez igazítják a hirdetési áraikat. Ezzel viszont csak a saját, és az ingatlanközvetítők dolgát nehezítik meg az eladásnál, hiszen a piaci realitásoktól elrugaszkodott árért nem tudják értékesíteni az ingatlanjukat.

Az év eleje óta bekövetkezett, akár 20-30 százalékos áremelkedés azt eredményezte, hogy a vásárlók egyre inkább a kijjebb eső kerületekben néznek körül elfogadható árú, eladó ingatlanok után kutatva. Ugyanakkor az érdeklődés visszafogottabbá válását talán már az eladók is érzékelik, mert az árak jelenleg stagnálnak a piacon, tehát nincs szó már a korábban jellemző áremelkedés folytatódásáról - véli Tóth Viktória.

Jelenleg a hirdetési és a reálisnak tekinthető eladási árak között mintegy 5-15 százalék a különbség, de persze nagy a szórás. Akkor kisebb az arány és persze gyorsabb az értékesítés, ha a tulajdonos elfogadja az ingatlanközvetítő szakember véleményét az árazással kapcsolatban, és nem saját elképzelését követi, mely a hirdetési portálokon látható árakból levont téves következtetésen alapul.

Az alkut egyébként az ingatlanközvetítők is beleveszik az árba, hiszen tudják: a vevők szeretnek alkudozni - hangsúlyozta a szakember. Az alkuval szerinte semmi gond nincs, ugyanakkor találkozni néha a vevői oldalon is a valóságtól egészen elrugaszkodott elképzelésekkel, ami az alku mértékében nyilvánul meg. A reális alku 5-10 százalékra tehető jelenleg - tette hozzá.

Jól jellemzi a helyzetet az is, hogy a befektetők mára szinte teljesen eltűntek a piacról, miután az elmúlt években majdnem minden felújítandó ingatlant felvásároltak. Ami pedig megmaradt, azt olyan áron kínálja a tulajdonosa, hogy a befektetőknek nem éri meg belevágni az üzletbe. A külföldiek közül az ázsiai vevők vannak még jelen, az orosz és ukrán érdeklődők csak elvétve bukkannak fel - jegyezte meg a szakértő.

Mit keresnek a vevők?

A magas árak ellenére érzékelhető a kereslet szinte minden típus és kategória iránt a kerületben. Errefelé is népszerűek természetesen a panellakások, melyek négyzetméterára 450-600 ezer forint között változik, az elhelyezkedéstől, a környezeti adottságoktól és a társasház állapotától függően. Nem sokkal drágábbak az újépítésű ingatlanok sem, hiszen 750 ezer forintos négyzetméterárnál kezdődik a kínálat, ugyanakkor persze 1,2 millió forintos négyzetméterárak is előfordulnak.

Ami a területi elhelyezkedést illeti, a vevők továbbra is nagyon keresik az újlipótvárosi ingatlanokat, de a vágyaiknak gátat szabnak az árak. A legdrágább utcák közé itt a Kárpát utca, a Pozsonyi út és a Szent István Park környéke tartozik. Ugyancsak vonzó sokak számára a Vizafogó városrész környéke is a Duna közelsége, a jó közlekedés és az igényes környezet miatt, hiszen szép játszóterek és parkok találhatók errefelé. Emellett persze Angyalföld is népszerű a közösségi terek, a zöld területek és nem utolsósorban amiatt, hogy az árak itt még megfizethetők - hangsúlyozta Tóth Viktória.

Szintén jelentős érdeklődés mutatkozik az újépítésű lakások iránt is, de problémát jelent a vevők számára, hogy ezeknek az ingatlanoknak is dinamikusan nő az ára, és a magasabb árakat egyre kevesebben engedhetik meg maguknak. A kedvező banki kölcsönök miatt ugyan egy kicsit megnőtt azok száma, akik belevágnak újépítésű ingatlan vásárlásába, de átlagosan ők is legfeljebb 10-15 millió forintos hitelt vesznek fel.

Akinek pedig nincs meg a kellő önereje sem, hogy hitelt vegyen fel, az a bérlakások piacán próbálkozhat. Sajnos, azonban a bérleti díjak is az "egekbe szaladtak", így a kereslet ugyan jelentős, de megfizethető bérleményeké kevésbé - magyarázta a Balla Ingatlan szakértője. Már az is ritka, ha 100 ezer forintért talál valaki kiadó lakást a kerületben. A kínálat alját most már inkább a 120 ezer forintos szint jelenti, amihez persze hozzá kell számolni a rezsiköltséget is.

Tóth Viktória mindezek miatt leginkább abban reménykedik, hogy az elkövetkező hónapokban kissé "visszarendeződik" a piac. Mivel az árak most a vevők által megfizethetőnek tartott szint felett járnak akár eladó, akár kiadó lakásokról beszélünk, ez pedig hosszú távon nem igazán tartható fent.További ingatlan hírek

Eladná ingatlanát?

Hozzáértő ingatlan tanácsadó kollégáink, kiváló ingatlan szakjogász irodánk, hitelügyintéző csoportunk, és energetikai tanúsítvány készítésével foglalkozó mérnökcsapatunk garantáltan minden, az ingatlannal kapcsolatos ügyben segítségére tud lenni.

Eladnám az ingatlanomat

Ahol találkozhat velünk