A Balla Ingatlanirodák várakozásai az ingatlanpiac 2012-es évéről

A Balla Ingatlanirodák várakozásai az ingatlanpiac 2012-es évéről

...a következő években értéknövekedésre lehet számítani szinte minden lakóingatlan típus esetében...

Balla Ákos, a 7 budapesti és 3 vidéki ingatlanirodával 12. éve működő Balla Ingatlaniroda ingatlanközvetítő hálózat ügyvezetője szerint a 2012-es év elején még sajnos nem lehet azt mondani, hogy a lakóingatlanok piacán a válság végéhez közelednénk, talán valahol az út közepén tartunk. Az viszont biztos, hogy a 2011-es év vége egy fontos időpont volt a lakáspiacon a devizahiteleseknek, és a piac egészének. Az elmúlt évek gyenge kereslete után a végtörlesztés új helyzetet teremtett, reményt adva ezzel sokaknak, hogy kimásszanak az adósságcsapdából, másoknak pedig azt üzenve, hogy nekik a problémáikat a rendelkezésre álló eszközökkel maguknak kell megoldaniuk.

A végtörlesztés alternatív finanszírozás hiányában a leginkább rászorulóknak nem sok lehetőséget adott, hiszen a nagyon eladósodottak, és egyébként élethelyzetük miatt nem hitelképes tulajdonosok nem tudták forinthitellel kiváltani a deviza alapú hiteleiket. Nekik még reményt adhat a Nemzeti Eszközkezelő Társaság jövőbeni működése, mely csak az indokoltan rászorulóknak ígér segítséget.

A végtörlesztés nem mondható hogy jelentősen felpezsdítette az ingatlanpiacot, ennek inkább pénzpiaci hatása volt, a várakozásoknál kevesebben adták el az ingatlanukat élve így ezzel a lehetőséggel. Tapasztalataink és információink szerint többen nyúltak saját erőhöz, és gyakori volt a családi összefogás is. De sajnos azt is meg kell említeni, hogy sokan éltek vissza a lehetőséggel, mivel a korábban lakáshitelként kedvező kamatra felvett pénzt a vállalkozásukban vagy a tőzsdén forgatták, és most a végtörlesztést mint soha vissza nem térő alkalmat megragadva fizették ezt vissza.

Az elmúlt hetek szomorú aktualitása, hogy a végtörlesztés utolsó pillanataiban megjelentek a méltánytalan áron vásárolni kívánó alkalmi vevők. Soha nem kellett az ingatlanközvetítő munkatársaknak ennyi empátiával, etikai érzékkel és óvatossággal végezniük a munkájukat, mint most a végtörlesztés miatt kialakult helyzetben – hívta fel a figyelmet Balla Ákos, a Balla Ingatlaniroda hálózat tulajdonos ügyvezetője.

Az általános érdeklődés az ingatlant vásárolni szándékozók részéről előző év december elejétől jelentősen csökkent, mely így körülbelül két héttel előzte meg az elmúlt években megszokott karácsonyi leállást, majd az érdeklődés december 26.-ától erőteljesen visszatért.
Balla Ákos a 2012-es évre azt várja, hogy az átlagos lakásvásárló számba veszi a jelenlegi ingatlanvagyonát, a megtakarítását, mérlegeli a lehetőségeit, és a korábbiaknál sokkal megfontoltabban dönt. Nem jön vissza a hitelből finanszírozott elérhetetlennek tűnő lakásálmok kora, mely az ingatlanközvetítőknek mérsékelt forgalmat jelent, az ingatlanfejlesztőknek pedig további nehéz éveket.

Vásárlók tekintetében minden korosztályra és jövedelmi rétegre lehet majd számítani ebben az évben, hiszen az elhalasztott költözések mindenki számára egyaránt meghatározóak, akár egy fiatal család egy-két gyermek születése miatt nagyobb lakásra vágyik, akár már idősebbek kisebbre cserélnék a régi lakást, vagy ha egy család jobb környékre tud költözni, míg sokan rosszabb ingatlanba kényszerülnek, hogy ezt fenn tudják tartani.

Az új építésű ingatlanok iránti nagyon gyenge kereslet miatt számos fejlesztő igen rossz piaci helyzetbe került, jelenleg kevés fejlesztés van folyamatban, mely az új lakások számának csökkenését, a lakáskészlet lassú felszívódását jelenti, mely folyamat végén hamarosan csak a rossz adottságaik miatt nehezen eladható, rosszul tervezett, vagy rosszul árazott lakások maradnak meg várhatóan a fejlesztőknél. Ez némi reményt jelenthet az új fejlesztéseknek, de véleményünk szerint itt jelentős szemléletváltás szükséges már a tervezés fázisában, és a kivitelezés terén is a minőséget kell előtérbe helyezni a fejlesztői profittal szemben.

Várakozásunk szerint a népszerűbbek a használt lakások lesznek a kedvező áruk miatt, illetve az új építésű lakások többségénél tapasztalt jelentős műszaki problémáknak köszönhetően.
A Balla Ingatlaniroda az árak tekintetében további jelentős csökkenésre nem számít, az árak stabilizálódását várja. Jelentős csökkenést azok tapasztalhatnak, akik az elmúlt években sem voltak hajlandóak szembesülni a valósággal, és a mai napig irreális áron kínálják értékesítésre az ingatlanukat, az esetükben viszont a csökkenés nem most következik, csupán most válik ténnyé.

A következő években értéknövekedésre lehet számítani szinte minden lakóingatlan típus esetében, mivel a jelenlegi árszínvonal a nyugat-európai országok ingatlanáraihoz képest kifejezetten alacsony, és bérek színvonalának lassú felzárkózásával az ingatlanok értékének is lépést kell tartania. Ezért, illetve mivel a jelenlegi bizonytalan gazdasági helyzetben az ingatlan minősül a legbiztosabb befektetésnek a kisebb értékű ingatlanok keresletének növekedése észlelhető, és ez várhatóan a válság végéig fennmarad.

A Balla Ingatlaniroda 7 budapesti ingatlanirodája Budapest pesti oldalának nem központi kerületében található, mely kerületek ingatlanpiacának vizsgálatát a cég rendszeresen végzi. Az elmúlt hónapok keresletének elemzése során került megállapításra, hogy a korábbi három sikerkerület, a IX., XIV. és XIII. kerület mellé felzárkózott a IV., XV., X. és XIX. kerület, melyek leginkább az alacsony négyzetméterárral csábítják az érdeklődőket. A IV. és XV. kerületben nem ritka, hogy 30-40 m2 körüli lakások cserélnek gazdát 6 millió forintos értéken, és 50 m2-nél nagyobb lakások 7-8 millió forint között, mely a szűkebb keretből gazdálkodóknak lakásmegoldást jelent, sokaknak pedig befektetést.

Zugló tradicionálisan népszerű, a lakásárak alsó értéke már itt is a 150 ezer forintos négyzetméterár alá ment a panellakások esetében, ami korábban elképzelhetetlen volt. A tégla lakások ára a XIV. kerületben nem esett ilyen drámaian, de ebben a kategóriában is sok jó vételt lehet tapasztalni.

A lakást keresők többsége a nem központi kerületekben 7 és 9 millió forint között keres, és megfigyelhető, hogy a 11 millió forintnál magasabb irányárú lakások iránt kifejezetten csekély a kereslet. Ebbe az árkategóriába többnyire a panellakások tartoznak. Bár a „szocpol”, és támogatott lakáshitel csak legalább B energetikai besorolású ingatlanra lesz igénybe vehető, mely elvárásnak a panellakások nem felelnek meg, a jelentős árdifferencia miatt a lakosság jelentős részének továbbra sem lesz alternatíva az új építésű ingatlan.

A Balla Ingatlaniroda 2011-ben, működésének 12. évében döntött amellett, hogy 9. irodáját az agglomerációban Szigetszentmiklóson nyitja meg. Ennek az oka nem a fővárosból kiköltözők ismételt megjelenésének reménye, hanem egy már megfigyelhető ellentétes irány. Az ingatlanpiacot drámaian érintő gazdasági válság előtt sok család választott budapesti lakás helyett agglomerációs családi házat, vagy sorházi lakást otthonnak, melyhez gyakorta családonként két autót is tartottak. A mai nappal az ingatlan fenntartása számukra egyre nehezebb, és a Budapestre munkába járás sem könnyű 450 forint körüli üzemanyagár mellett, nem beszélve az ingatlanra felvett deviza alapú hitel nyomásáról. Ezért sokan már a visszaköltözést fontolgatják a fővárosba, melyben a cégünk tud segíteni.



További ingatlan hírek

Eladná ingatlanát?

Teljesen megértjük, hiszen az ingatlaneladás egy komoly döntés. Kérjen visszahívást, és mi kötöttségektől mentesen tájékoztatjuk Önt a legkedvezőbb lehetőségekről. Hozzáértő ingatlan tanácsadó kollégáink készséggel állnak rendelkezésére bármilyen kérdés kapcsán.

Kérem az ingyenes tanácsadást!

Ingatlan hírek

Ahol találkozhat velünk