Beragadó lakások okoznak gondot az ingatlanpiacon

Beragadó lakások okoznak gondot az ingatlanpiacon

A szakemberek azt tapasztalják, hogy az ingatlanpiacon mára lecsengett az áremelkedési trend.

Ezzel szemben az eladók jelentős része még mindig magasabb eladási árat szab meg, amely azt eredményezi, hogy ezek az ingatlanok sokszor beragadnak, mivel igencsak nehezen lehet értékesíteni őket.

A 2018-as év első felében az ingatlanpiacon körülnézve kevésbé optimista a helyzet, mint egy-két évvel korábban. A szakértők szerint a piac az árakat tekintve stagnálásba váltott: főleg a hirdetési árak kúsznak felfelé, a tényleges eladási árak már kevésbé. A gond a kínálattal van, és nem csak az árak miatt, hanem mert egyre nehezebb jó, vagy elfogadható minőségű ingatlant találni. Így nem is csoda, hogy megjelentek az úgymond beragadt lakások - tapasztalják a Balla Ingatlannál.

Az újépítésűek még drágulnak

Budapesten és az agglomerációban immáron csak az újépítésű lakások és a panelek ára emelkedik. A XIII. kerületben az előbbieknél 8-10 százalékos drágulást tapasztalnak a szakemberek, amely 1-3 millió forintos pluszt jelent a tavalyi árakhoz képest. Ezt az építőanyagok árának növekedése, a munkaerőhiány, és a befejezés-közeli stádiumba érő, ilyenkor megdráguló ingatlanok okozzák. Akad azért néhány település az országban, ahol továbbra is mindent visznek a vevők. Ilyen például Dunakeszi, ahol a kiugró kereslet még a használt lakások árát is alaposan feltornássza. A Balatonnál is hasonló a helyzet, a legtöbb ingalant néhány nap alatt értékesíteni lehet.

Túlárazzák az ingatlanokat

Az ingatlanosoknak azért fájhat a feje, mert a tulajdonosok sokszor nagyon magasan tartják a hirdetési árakat, és azt gondolják, hogy ezeken az árakon el is fogják tudni adni lakásaikat - mondja a Balla Ingatlan ügyvezetője, Balla Ákos. Amondó: akár 15-25 százalék is lehet a különbség a hirdetési ár és az ingatlan reális ára közt. Ez az árazás azonban a gyakorlatban nem működik. Előbb-utóbb ezt a tulajdonosok is kénytelenek belátni, noha sok esetben nem hiszik el, hogy nem fog elkelni az ingatlan az általuk elképzelt árért. Legfeljebb akkor hajlandók csökkenteni, ha már hónapok óta nem talál vevőre a lakásuk. A túlárazott ingatlanok emiatt sokszor beragadnak a piacon, a vevők ugyanis alaposan tájékozódnak a valós értékekről.

Gondok a kínálattal

Nem csak az a gond, hogy túl vannak árazva az ingatlanok, hanem az is, hogy szinte csak rossz minőségű, jelentős felújításra szoruló otthonok találhatók most a piacon - véli Balla Ákos. Egy felújítás a jelenlegi helyzetben - amikor magasak és tovább kúsznak felfelé az építőanyagárak, miközben a munkaerő is drága, ráadásul hiány is van belőle - nem egyszerű dolog. Nem véletlen, hogy a vevők most elsősorban a felújított, jó állapotú ingatlanokat keresik, és ezekért hajlandóak is megfizetni a magasabb árakat is, mert akkor elkerülhetik a felújítással járó gondokat. Ilyenből azonban most kevés van, illetve ha ilyet kínálnak, akkor azt gyorsan el is viszik.

Jó választás Újpesten

Az alábbi újpesti panellakás a IV. kerület egyik központi, de mégis csendes, parkos részén található a Kassai utcában. A kétszobás ingatlan a 4. emeleten van, tágas és napfényes. A lakásban szinte mindent felújítottak, a nyílászáróktól kezdve a burkolatokon át egészen a vezetékekig. A közlekedési lehetőségek kiválóak, Újpest-központ pár perces sétával elérhető. Ár-érték arányban bárki számára kiváló választás lehet.

Forrás: http://www.borsonline.hu/pr-cikkek/beragado-lakasok-okoznak-gondot-az-ingatlanpiacon-x/155606



További ingatlan hírek

Eladná ingatlanát?

Teljesen megértjük, hiszen az ingatlaneladás egy komoly döntés. Kérjen visszahívást, és mi kötöttségektől mentesen tájékoztatjuk Önt a legkedvezőbb lehetőségekről. Hozzáértő ingatlan tanácsadó kollégáink készséggel állnak rendelkezésére bármilyen kérdés kapcsán.

Kérem az ingyenes tanácsadást!

Ingatlan hírek

Ahol találkozhat velünk