Paneleknek áll a világ a használt lakáspiacon

Paneleknek áll a világ a használt lakáspiacon

Néhány évtizeddel korábban a panelek rendkívül alulértékeltek voltak Magyarországon. A különböző tényezők hatására azonban a lakásvásárlók újra felfedezték ezt az ingatlantípust, amely ma is rendkívül népszerű keresett az emberek körében.

A szocializmusban épült panellakások az ország jelentős részének biztosítottak lakhatást. A megítélésük azonban korántsem volt pozitív, a közvélemény leginkább a kevésbé tehetősek otthonával azonosította ezeket. Maguk a panelek nagyjából 10 évvel ezelőttig rendkívül alulértékelt ingatlantípusnak számítottak, ez azonban mostanra alaposan megváltozott.

Általános sztereotípiák

Az alulértékelt panelekkel kapcsolatban idehaza számos téveszme élt a köztudatban.
- Az emberek úgy gondolták, hogy a panelek drágák, rossz a fűtési költségük, és rossz a hatékonyságuk is - sorolja a Balla Ingatlan ügyvezetője, Balla Ákos. - Ez a lesajnált állapot nagyjából 2006-2007-ig tartott. A gazdasági válság után újra meginduló ingatlanpiacon azt tapasztaltuk, hogy az emberek egyre inkább keresték a paneleket. Mindenki kevesebb pénzből akart lakást vásárolni, a panel pedig egy kiváló opciót nyújtott a számukra - mesélte.

Felturbózták a paneleket

- 2015-re eljutottunk oda, hogy a panelek jelentős mértékben megújultak. A látképük már-már vonzóvá vált, számos tömb kapott esztétikailag is szép külső hőszigetelést. A hőtechnika modernizálódott, szigetelt ablakokat, és korszerű radiátorokat szereltek a lakásokba. Az is egy óriási előnyük, hogy viszonylag kis költségből lehet őket felújítani, hiszen kevés a lehetőség a variálásokra, így a munkálatok értelemszerűen olcsóbbak is - mondja Balla Ákos.

Versenyképessé váltak

- A hirtelen jött érdeklődés erősítette a panelek pozícióját az ingatlanpiacon, amely drágulást eredményezett. Egy csapásra divatosak lettek a panellakások, az áruk pedig majdhogynem beérte a téglaingatlanokét. A kereslet (lakhatási és befektetési szempontból is) állandó irántuk, kórtól és anyagiaktól függetlenül a társadalom minden rétege számára opciót nyújtanak. A népszerűségük egyébként nem is véletlen, hiszen a környékeiken számos közlekedési lehetőség mellett iskolák, óvodák, boltok, és más intézmények is találhatóak. A jövőre vonatkozóan (köszönhetően az új építésű ingatlanprojektek hamarosan megtörténő beérésének) 5-10 százalékos értékcsökkenésre lehet számítani a panelok terén, de ez igaz a teljes használt lakáspiacra - jósolja a Balla Ingatlan ügyvezetője.



További ingatlan hírek

Eladná ingatlanát?

Teljesen megértjük, hiszen az ingatlaneladás egy komoly döntés. Kérjen visszahívást, és mi kötöttségektől mentesen tájékoztatjuk Önt a legkedvezőbb lehetőségekről. Hozzáértő ingatlan tanácsadó kollégáink készséggel állnak rendelkezésére bármilyen kérdés kapcsán.

Kérem az ingyenes tanácsadást!

Ingatlan hírek

Ahol találkozhat velünk