A lejárt lakástakarékról ezt kell tudni, hogy ne legyen bukta

A lejárt lakástakarékról ezt kell tudni, hogy ne legyen bukta

Ha jól spekulál, akár ingyenes is lehet a lakáshitele.

Konkrét kérdés alapján járta körül a lejárt lakástakarék kérdését a Bankmonitor. A kérdés így szólt:

Van jelenleg egy lakástakarékom, ami már lejárt, de még nem használtam fel. Köthetek egy újat? Egy nagyobb összegű hitelt is felvettem lakáscélra – ezt lejárat után a lakástakarékban összegyűlt megtakarítással szeretném előtörleszteni. Mik a lehetőségeim?

Először a kérdés első részét tették tisztába. Az érdeklődő esetében hiába, hogy lejárt a lakástakarék, attól még élő szerződésről van szó, hiszen nem lett felhasználva a megtakarítás. A szabályok pedig úgy szólnak, hogy egy adószámmal egyszerre csak egy lakástakarék-szerződésben lehetünk kedvezményezettek, tehát nem nyithatunk egy új állami támogatással járó lakástakarékot.

Ugyanakkor általánosságban érdemes tudni, hogy akárhány éves lakástakarékot is kötöttünk is, a maximum 10 éves lejárati időig felhasználás nélkül parkoltathatjuk a pénzt a lakástakarék-pénztárnál. Ekkor: ha tovább fizetjük a megtakarítást az állami támogatás és kamat is jár a pénz után, ha pedig további befizetés nélkül hagyjuk bent a megtakarítást, akkor csak a kamat jár utána. A díjjal járó szerződésmódosítással (vagyis a futamidő meghosszabbításával) akkor szükséges élnünk, ha a lejáratkor a magasabb szerződéses összegű lakástakarékhoz járó lakáskölcsönre is igényt tartunk.

Forrás: hir24



További ingatlan hírek

Eladná ingatlanát?

Teljesen megértjük, hiszen az ingatlaneladás egy komoly döntés. Kérjen visszahívást, és mi kötöttségektől mentesen tájékoztatjuk Önt a legkedvezőbb lehetőségekről. Hozzáértő ingatlan tanácsadó kollégáink készséggel állnak rendelkezésére bármilyen kérdés kapcsán.

Kérem az ingyenes tanácsadást!

Ingatlan hírek

Ahol találkozhat velünk