Milliókat takaríthat meg, ha jól választ lakáshitelt

Milliókat takaríthat meg, ha jól választ lakáshitelt

A lakásvásárlás sokak számára az egyik legnagyobb pénzügyi döntés az életben. Íme, mire kell a leginkább figyelni.

Lakáshitelt többféle célra lehet felvenni:

használt lakás vagy ház vásárlásához, meglévő lakás vagy ház felújításához, bővítéséhez új ingatlan vásárlásához, lakáscseréhez, építkezéshez, építtetéshez, illetve meglévő lakáshitel lecseréléséhez. Egy ideje már az a szabály, hogy aki forintban kapja a jövedelmét, az csak forintban vehet fel hitelt is. A lakáshitelek folyósítási feltételei jelentősen megváltoztak az utóbbi években, a Magyar Nemzeti Bank ugyanis néhány korlátot szabott az ügyfelek érdekében.

Ezek az úgynevezett adósságfék-szabályok:

a hitelfelvételhez legális jövedelmet kell igazolni és ha az adósok igazolt havi nettó jövedelme nem éri el a 400 ezer forintot, akkor maximum a jövedelem felének megfelelő összeg lehet a törlesztőrészlet (ez az úgynevezett jövedelemarányos törlesztőrészlet-mutató, azaz jtm), illetve ha az adósok igazolt havi nettó jövedelme meghaladja a 400 ezer forintot, akkor legfeljebb a jövedelmük 60 százalékáig adósodhatnak el (vagyis eddig mehet el a havi törlesztő), továbbá a hitelfelvevőnek minimum 20 százalék önerővel kell rendelkeznie, így az ingatlan értékének legfeljebb 80 százaléka lehet a hitel (ezt hívják úgy, hitelfedezeti mutató, azaz hfm). Nulla önerővel csak hitelkiváltási céllal vagy pótfedezet (másik ingatlan) bevonásával lehet lakáshitelt kapni.

Hiteligényléskor a bank megvizsgálja a hitelképességünket. Az, hogy kaphatunk-e hitelt, és mennyit, a banki hitelbírálat függvénye, amelynél figyelembe veszik azt is, hogy az adósságfék-szabályokat mennyire teljesítjük.

Forrás: hir24



További ingatlan hírek

Eladná ingatlanát?

Teljesen megértjük, hiszen az ingatlaneladás egy komoly döntés. Kérjen visszahívást, és mi kötöttségektől mentesen tájékoztatjuk Önt a legkedvezőbb lehetőségekről. Hozzáértő ingatlan tanácsadó kollégáink készséggel állnak rendelkezésére bármilyen kérdés kapcsán.

Kérem az ingyenes tanácsadást!

Ingatlan hírek

Ahol találkozhat velünk