Ismeretlen Budapest: Toldi szelleme a vasút felett

Ismeretlen Budapest: Toldi szelleme a vasút felett

A Nyugati pályaudvar felé tartó vonatokon ülve talán sokaknak feltűnt már a közeli házak egyikének felirata: TOLDI UDVAR. De mit keres az Arany János által legendássá tett hős neve egy házfalon?

A Belváros, illetve a Várnegyed szépségeit a Magyarországra érkező turisták és a városjárók már jól ismerik, ez azonban nem jelenti azt, hogy a Duna, vagy épp a Nagykörút vonalától távolabb kerülve ne találkozhatnánk rendkívüli történetekkel, vagy épületekkel. A térképen is követhető, Ismeretlen Budapest címet viselő sorozatunkban ezeket derítjük fel – így például a magyar szabadkőművesség egykori, Nyugati pályaudvar közelében lévő központi épületét, vagy épp az Izabella utca szecessziós csodáját, ami akár világhírt is hozhatott volna a tervezőinek.

Ma ezek szomszédságába, az ország első vasútvonala (az 1846 nyarán megnyitott Pest-Vác vonal) mentén futó Podmaniczky utca egy olyan épületéhez sétálunk el, ami már százhúsz éve nézi egykedvűen az elegáns hintókat és kocsikat, valamint a vidékről érkezett, a pályaudvarhoz közeli mindenes boltokba rohangászó embereket felváltó autósorokat és magányos kutyasétáltatókat.

A Lőwy Hermann pálinkafőzőnek (1900), Zilczer Gyula betűszedőnek (1900), Emődi Vilmos sertéshízlalónak (1914), az Építő- és Faipar Részvénytársaságnak (1917), valamint a privát és házassági tudósításokat is intéző Landau Kereskedelmi Hiteltudakozó Irodának (1928) is otthont adó épület állapota ma nem túl fényes, hiszen a homlokzaton is egyre komolyabb hiányokat fedezhet fel a gyalog ritkán járt Podmaniczky utcán valamilyen leküzdhetetlen kíváncsiságnak engedve sétáló ember, de a helyzet a kapun bejutva sem változik számottevően.

A Budapest világvárossá válását, illetve a vágányokon túli Újlipótváros megszületését egykedvűen végignéző ablakok közt megbújó két szóval azonban a vonatból kifelé bámuló utazók is felfigyelnek, hiszen már távolról látszik a némiképp hiányos, rejtélyesnek tűnő

fotó: Vincze Miklós/24.hu TO(L)DI UD(V)AR felirat.

De miért épp Toldi? Mi köze a háznak az Arany János művének köszönhetően a magyar folklór szerves részévé vált Toldihoz? Diákként éveken át figyeltem a ház feliratát, és a legelvetemültebb elméletekkel (a rejtélyes építtető talán jobb ötlet híján kedvenc irodalmi műveiről nevezte el a tulajdonait?) álltam elő az eredetét illetően, majd a házról szóló történetek után kutattam, remélve, hogy mást is piszkál a megfejtésre váró titok.

Forrás: hir24



További ingatlan hírek

Eladná ingatlanát?

Teljesen megértjük, hiszen az ingatlaneladás egy komoly döntés. Kérjen visszahívást, és mi kötöttségektől mentesen tájékoztatjuk Önt a legkedvezőbb lehetőségekről. Hozzáértő ingatlan tanácsadó kollégáink készséggel állnak rendelkezésére bármilyen kérdés kapcsán.

Kérem az ingyenes tanácsadást!

Ingatlan hírek

Ahol találkozhat velünk