A jegybank elintézte: félmilliót spórol egy átlagos lakáshiteles

A jegybank elintézte: félmilliót spórol egy átlagos lakáshiteles

Egy tízmillió forintos hitel havi törlesztőrészlete bő kétezer forinttal is olcsóbb lehet.

Mondani sem kell, hogy mekkora az érdeklődés a lakáshitelek iránt, és szinte mindenki arra kíváncsi, mekkora kamattal kaphat hitelt. A jó hír az, hogy a jegybank intézkedéseinek köszönhetően egyre olcsóbban. Az érdeklődők egyik fele inkább az olcsóbb, de gyorsan változó kamatú hitelt választja, míg a másik felük a kiszámíthatóságért cserébe többet is kifizetne. Ezért mind a két verzióra megnéztük, hogy a hozamok esése miként hatott a havi törlesztőrészletre.

Minden tekintetben szerencsésnek érezhették magukat a hitelesek (vagy hitelfelvétel előtt állók), ugyanis általános volt a hozamcsökkenés. Ez azért kulcsfontosságú, mert jellemzően a hitelkamat úgy áll össze, hogy van egy referenciahozam és egy arra rárakódó kamatfelár. Még ha a kamatfelárban nem történik is nagy változás (ez ugyanis a banktól függ), a referenciahozam esése együtt jár az éven belüli hiteleknél a törlesztő csökkenésével.

Márpedig az idén évben szeptember végéig az éven belüli pénzpiaci hozamok (Bubor) 0,33-0,36 százalékkal estek, leginkább a jegybank intézkedéseinek köszönhetően. Gyakorlatilag ott tartunk, hogy a nullától minimálisan tér el a Bubor, vagyis szinte csak kamatfelárat kell kifizetni. A gyorsan változó hitelekre természetesen ez közvetlenül is kihatott.

A legolcsóbb, 6 havonta változó kamatozású hitel kamata tavaly év végén 3 százalék volt, míg most a lakáshitel-kalkulátor szerint mindössze 2,6 százalék. Egy 10 millió forintos lakáshitel húsz évre 2016 végén 55,5 ezer forintos törlesztőrészlettel volt felvehető, míg most 53,5 ezer forinttal, vagyis kétezerrel olcsóbban havi szinten.

Forrás: hir24



További ingatlan hírek

Eladná ingatlanát?

Teljesen megértjük, hiszen az ingatlaneladás egy komoly döntés. Kérjen visszahívást, és mi kötöttségektől mentesen tájékoztatjuk Önt a legkedvezőbb lehetőségekről. Hozzáértő ingatlan tanácsadó kollégáink készséggel állnak rendelkezésére bármilyen kérdés kapcsán.

Kérem az ingyenes tanácsadást!

Ingatlan hírek

Ahol találkozhat velünk