Volt főépítész: Budapestnek nincs szüksége toronyházra a Kopaszi-gáton

Volt főépítész: Budapestnek nincs szüksége toronyházra a Kopaszi-gáton

Schneller István szerint tisztázni kell a fogalmakat, mielőtt értelmes párbeszéd alakulhatna ki.

A Kopaszi-gátnál építi fel új székházát a MOL – jelentette be Hernádi Zsolt, a MOL-csoport elnök-vezérigazgatója a cég hétfői sajtótájékoztatóján.

A MOL-Csoport új székháza a tervek szerint impozáns méretekkel rendelkezik. A torony formájú épület 28 emeletes, a magassága 120 méter. Ez lesz az eddigi legnagyobb (bruttó 83 ezer négyzetméteres) budapesti székház.

Schneller István építész, Budapest volt főpolgármester-helyettese, majd főépítésze, a BCE Tájépítészeti Kar Településépítészeti Tanszékének egyetemi tanára az Urbanista blognak küldte el aggodalmait a tervekkel kapcsolatban, amit alább változatlanul közlünk:

„Mielőtt a Kopaszi-gátra tervezett toronyház (mini felhőkarcoló) ügyében értelmes párbeszédet lehetne folytatni, néhány alapvető fogalom jelentését tisztázni kell. Különösen azokét, amelyekkel a megszólalók egy része szívesen dobálózik, anélkül hogy jelentésüket megvilágítaná. Ilyenek többek között a korszerűség, a sztárépítészet, az építészeti vagy városépítészeti jel, a tájba való illeszkedés, építészet és városrendezés viszonya, az erőből történő megvalósítás stb.

Árulkodó, hogy a tervezőcsapat angol képviselője, az illeszkedés kérdésére adott válaszában azt mondja, hogy ennek biztosítása a városrendező feladata s így folytatja: „mi építészek vagyunk”. Már itt meg kell állni egy pillanatra. Jogosan feltételezzük ezek után, hogy ha a megbízó a Margitszigetre rendelt volna felhőkarcolót, bizonyára akadt volna építész, aki megtervezte volna. A felelősséget az építész tehát a városrendezőre tolta.

Forrás: hir24



További ingatlan hírek

Eladná ingatlanát?

Teljesen megértjük, hiszen az ingatlaneladás egy komoly döntés. Kérjen visszahívást, és mi kötöttségektől mentesen tájékoztatjuk Önt a legkedvezőbb lehetőségekről. Hozzáértő ingatlan tanácsadó kollégáink készséggel állnak rendelkezésére bármilyen kérdés kapcsán.

Kérem az ingyenes tanácsadást!

Ingatlan hírek

Ahol találkozhat velünk