Nagy változás jön a társasházakban - bajban a kókler képviselők

Nagy változás jön a társasházakban - bajban a kókler képviselők

Jövőre lép életbe az a törvénymódosítás, amely szerint a közös képviselő a jövőben a saját vagyonával felel a hibáiért, a mulasztások miatt pedig akár 5 millió forint pénzbírásra is büntethetik.

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) azoknak, akik mindenfajta szakmai előképzettség nélkül vágtak bele ilyen munkába, új képzéssel segítene.

A 4,4 millió magyar lakásból 1,5 millió olyan társasház van, amelynek feladatait, közös képviselő látja el. A közös képviselők jelentős része eddig szakirányú végzettség nélkül, egyéb munkája mellett is elláthatott ilyen feladatot, a hiányos tudás pedig sok esetben okozott vitás, akár botrányos helyzeteket a lakóközösségekben.A 2003-as társasházi törvény (THT) jövőre életbe lépő módosítása azonban ennek vélhetően véget vet, miután a közös képviselő saját vagyonával felel majd a hibáiért, a mulasztások miatt a törvényességi felügyelet akár 5 millió forint pénzbírsággal is sújthatja - hívja fel a figyelmet a BKIK közleményében. Ráadásul az átláthatóság érdekében a törvény előírja azt is, hogy 2020-tól minden közös képviselőnek kötelező lesz regisztrálnia magát, azaz a társasházak tulajdoni törzslapjaira fel kell vezetni a közös képviselő, a házkezelő vagy az intézőbizottsági elnök nevét, személyes adatait és pontos elérhetőségét. Ezzel együtt kötelessége lesz a számviteli szabályok szerint elkészített be

ásának célja nem az, hogy elrettentse a gyakorló közös képviselőket a feladattól, hanem hogy a lakóközösségek biztonságban érezzék magukat azáltal, hogy megfelelő szakmai tudással rendelkezőkre bízzák a ház pénzügyeit, a kamara szükségesnek látta, hogy segítse a közös képviselőknek megszerezni ezt a szakmai tudást - mondta a témában rendezett sajtótájékoztatón kedden Sztranyák József, a BKIK alelnöke. A kamara ezért elindítja a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal által elsőként engedélyezett, a közös képviselők szakmai felkészítését segítő közösképviselő-képzését - tette hozzá Sztranyák.

A BKIK alelnöke ugyanakkor úgy látja, hogy a törvény szigorítása időszerű volt, hiszen a közös képviselők szakmai felkészültségének hiányából rengeteg konfliktus és kár keletkezett már.

Az októberben induló 40 órás programot úgy alakították ki, hogy a résztvevők munkájuk mellett is el tudják végezni a képzést: 8 héten át, hetente egyszer 5 órában zajlik az oktatás.

A képzést elsősorban olyan közös képviselőknek ajánlja BKIK, akik nem rendelkeznek OKJ-s társasházkezelői képzettséggel. A 40 óra során a társasházak tisztségviselőire vonatkozó törvényi kötelezettség teljesítéséhez szükséges társasházi ismereteket tanítják meg - mondta Gáspár Péter, a BKIK XXIII-as Ingatlanforgalmazás-, Hasznosítás és Vagyonkezelési osztály oktatási főtanácsadója.

A képzés résztvevői a társasházak jogszabályi hátteréről, az ingatlan nyilvántartási rendszerekről, valamint épületgépészeti, tűzvédelmi előírásokról és a lakóközösségi kapcsolatok fejlesztéséről is hasznos információkat szerezhetnek. A sikeresen vizsgázó résztvevők a BKIK által nyilvántartott tanúsítványt kapnak. Az első önköltséges kurzus október 11-én indul, amelyre szeptember 30-ig lehet jelentkezni a BKIK-ban.

Forrás: napi.hu



További ingatlan hírek

Eladná ingatlanát?

Teljesen megértjük, hiszen az ingatlaneladás egy komoly döntés. Kérjen visszahívást, és mi kötöttségektől mentesen tájékoztatjuk Önt a legkedvezőbb lehetőségekről. Hozzáértő ingatlan tanácsadó kollégáink készséggel állnak rendelkezésére bármilyen kérdés kapcsán.

Kérem az ingyenes tanácsadást!

Ingatlan hírek

Ahol találkozhat velünk