Műszaki és jogi problémákra figyeljünk a lakásvásárlásnál

Műszaki és jogi problémákra figyeljünk a lakásvásárlásnál

Az ingatlanvásárlás korántsem olyan egyszerű, mint az elsőre hangzik. Számos olyan műszaki és jogi buktató van ugyanis, amely elsőre talán fel sem tűnik a gyanútlan érdeklődőknek. Érdemes emiatt résen lenni, és szakember segítségét kérni, hogy még véletlenül se járjunk pórul.

Egy új otthon megvásárlása nem megy egyik pillanatról a másikra. Ha nem szeretnénk kockázatot vállalni, akkor érdemes megfogadni a szakértők tanácsait, és a legapróbb részletekre is odafigyelni. Ne szeressünk bele egyből álmaink lakásába, inkább nézzünk meg többet, és győződjünk meg arról, hogy minden téren megfelel-e a kívánalmainknak.

Figyeljünk a részletekre

Egy ingatlan vásárlását nem szabad csak úgy elkapkodni - tanácsolják a Balla Ingatlan szakértői, akik azt tapasztalják, hogy a vevők gyakran 10-15 lakásra is kíváncsiak. Persze nyilvánvaló, hogy mindenki a lehető leghamarabb túl akar esni a folyamaton, de ha gond nélkül szeretnénk vásárolni, pereskedés nélkül, akkor legyünk türelemmel. Miután az interneten, valamelyik ingatlanos oldalon kinéztük magunknak álmaink otthonát, elengedhetetlen, hogy meg is tekintsük azt - legyen szó lakásról vagy kertes házról. Vegyük szemügyre a műszaki állapotot, azaz, hogy vannak-e valahol repedések, süllyedések, netán beázások, vizesedések. Egy elfedett, eltakart terület, gyanús lehet, ahogy például egy friss festés is. Ezek ugyanis elég aggasztó jelek. Ha hasonlókat tapasztalunk, akkor el kell gondolkodnunk, hogy érdemes-e egyáltalán belevágnunk az adott ingatlan megvásárlásába - mondja a Balla Ingatlan ügyvezetője, Balla Ákos.

Segíthet a szakember

Ha nem szeretnénk kockáztatni egy ingatlan vásárlása kapcsán, akkor mindenképpen kérjük ki egy szakember segítségét. A Balla Ingatlannál azt tanácsolják, hogy vonjunk be egy ingatlanközvetítőt, aki noha nem szakember, de hatalmas tapasztalattal bírnak a lakások területén, így szinte azonnal tudják, hogy hova forduljunk. Műszaki probléma esetén például a segítségével egy mérnökembert érdemes keresnünk, aki megfelelően tájékoztat minket, hogy mennyire komoly az adott jelenség, el lehet-e hárítani, vagy netán egyáltalán nem érdemes vele foglalkozni. Mindez azért is életbe vágó, hiszen, ha egy drágább ingatlan vásárlásában gondolkodunk, akkor nyilvánvalóan a tökéletes lakást keressük. Ha kevesebb pénzünk van, akkor nyilvánvalóan bele kell, hogy menjünk a kompromisszumokba. Vevőként viszont kérhetjük például az eladót, hogy ha éppenséggel repedezett az adott ingatlan, akkor hozzon egy statikai szakvéleményt az épület állapotáról, így pontos képet kaphatunk róla. Lakás esetén a közös képviselőhöz is fordulhatunk, hogy milyen a társasház állapota, vannak-e központi, gépészeti vagy statikai problémák, illetve van-e a háznak tartozása, fizetik-e a lakók rendesen a közös költséget.

Ügyvéd nélkül sehova

Ha már túl vagyunk az ingatlan kiválasztásán, és megegyeztünk az eladóval az árról, akkor sem szabad hátradőlni. Minden esetben fogadjunk ügyvédet, aki segít számunkra értelmezni a tulajdonlapot. Előfordulhat ugyanis, hogy az ingatlanon lehet adóteher vagy netán haszonélvezeti jog, amelyről kívülállóként fogalmunk sem lehet az adás-vételi szerződése során. Ha hitelre vásárolunk, akkor győződjünk meg már a legelején, hogy hitelképesek vagyunk annyi pénzre, amennyibe az adott ingatlan kerül. Ellenkező esetben igencsak meglepődhetünk, ha a a végén kiderül, hogy nem kapjuk meg a szükséges összeget a banktól - vélekedik Balla Ákos.



További ingatlan hírek

Eladná ingatlanát?

Teljesen megértjük, hiszen az ingatlaneladás egy komoly döntés. Kérjen visszahívást, és mi kötöttségektől mentesen tájékoztatjuk Önt a legkedvezőbb lehetőségekről. Hozzáértő ingatlan tanácsadó kollégáink készséggel állnak rendelkezésére bármilyen kérdés kapcsán.

Kérem az ingyenes tanácsadást!

Ingatlan hírek

Ahol találkozhat velünk