Milyen otthonteremtési támogatásokat igényelhetünk gyermekeink után?

Milyen otthonteremtési támogatásokat igényelhetünk gyermekeink után?

Jelenleg számos támogatási formát tudunk igényelni meglévő és/vagy vállalt gyermekeink után. Ezeket kaphatjuk lakáscélunk megvalósítására, meglévő lakáshitelünk előtörlesztésére, de akár szabad célra is. Az egyes támogatások elnyerése szempontjából azonban különböző feltételeket kell teljesítenünk. Abból a szempontból is eltérnek a konstrukciók egymástól, hogy ki tekinthető gyermeknek a kedvezmény szempontjából.

A vissza nem térítendő csok támogatásnál, az ehhez kapcsolódó támogatott csok-hitelnél, valamint a Babaváró hitelnél és a gyermekek után járó hitelelengedésnél ők számítanak gyermeknek:
- a vér szerinti gyermekünk,
- az örökbefogadott gyermekünk és
- a 12 hetes magzati kort betöltött babánk.

144148_Bankmonitor.jpg

A csok támogatás a meglévő és vállalt gyermekeink után járó lakáscélú vissza nem térítendő támogatás. Vagyis lakásvásárlásra, építkezésre, bővítésre és korszerűsítésre kaphatunk pénzt gyermekeink után. A támogatás összege függ a gyermekek számától és a lakáscéltól is, ugyanis más összeget kaphatunk például egy új építésű lakás vásárlására, mint mondjuk meglévő lakásunk bővítésére.

A vissza nem térítendő csok-támogatás mellé járhat egy nagyon kedvezményes, futamidő végéig fix 3%-os kamatozású lakáshitel, amit csok-hitel néven ismernek legtöbben. Ennek feltétele, hogy kettő, vagy ennél több gyermekre igényeljük a vissza nem térítendő támogatást. Fontos emellett a lakáscél, ugyanis nem minden esetben vehető igénybe a támogatás mellé ez a kedvező hitelkonstrukció. Két gyermek esetén 10, míg 3 vagy több gyermeknél 15 millió forint lehet a kölcsön maximális összege.

A csok-hitel rendkívül olcsó, ezt bizonyítandó a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátorának segítségével megversenyeztettük a legkedvezőbb áron kínált, futamidő végéig fix kamatozású piaci lakáshiteleket. Eszerint 15 millió forint hitelösszeg és 20 éves futamidő esetén a csok-hitelre havonta 15 500 forinttal kevesebbet kell fizetnünk, ami összességében 3,7 millió forint pénzügyi előnyt jelentene a teljes futamidő alatt.
Nem mindegy, hogy mikor született a gyerek

A támogatások szempontjából egyáltalán nem mindegy, hogy mikor született - vagy mikor fog születni a gyermekünk. A csok támogatást és a csok-hitelt a már meglévő és vállalt gyermekünkre egyaránt megigényelhetjük. Gyermeket - legalábbis a támogatások szempontjából - csak házaspárok vállalhatnak, valamint kikötés az is, hogy legalább a pár egyik tagja 40 évnél fiatalabb legyen.

Fontos azonban, hogy a már meglévő gyermek a 25. életévét nem töltheti be az igénylés időpontjában. Kivétel, ha a gyermek megváltozott munkaképességű és ez az állapot már egy éve tart, vagy várhatóan még legalább 1 évig fennáll.
Hitelelengedés: nem mindegy, hogy hányadik baba születik

Meglévő lakáshitelünk fennálló tartozásából elengedésre kerül a második gyermekünk születésekor 1 millió forint, míg a harmadik baba érkezésekor 4 millió forint. Minden további gyermek születésével újabb 1-1 millió forinttal csökkentik a tartozásunkat. Fontos azonban, hogy csak a baba születésekor meglévő lakáshitelünkből kerülhet elengedésre a támogatás összege! Ez azt is jelenti, hogy ha a hitel felvételekor volt már meglévő gyermekünk, akkor miatta a fennálló tartozásunkat nem fogják csökkenteni.

Jó hír ugyanakkor, hogy az elengedés összegének kiszámításakor a hiteligénylést megelőzően született, már meglévő gyermekeinket is figyelembe veszik. Például, ha már volt két gyermekünk, amikor felvettünk egy lakáshitelt, és a kölcsön futamideje alatt bővülne újabb taggal a család, akkor 4 millió forintot engednének el a tartozásunkból, mivel a harmadik gyermek érkezik. Vállalni gyermeket a tartozás csökkentése céljából nem lehet, ez ennél a konstrukciónál nem is értelmezhető.
Babaváró hitel: csak a futamidő alatt született gyermekek számítanak

A Babaváró hitel egy maximum 10 millió forint összegű, szabad felhasználású támogatott hitelkonstrukció. A kölcsön végig kamatmentes, amennyiben a futamidő első 5 évében születik gyermekünk. További nagy segítség, hogy a második baba érkezésekor a tartozás 30 százalékát, míg a harmadik gyermek születésekor a teljes tartozást elengedik. Ez azonban azt is jelenti, hogy a hitel igénylése előtt meglévő gyermekeink nem számítanak a kamatmentesség és a tartozáselengedés szempontjából. Sőt, a már meglévő gyermekeinket a támogatások kiszámításánál sem veszik figyelembe, vagyis kizárólag a kölcsön futamideje alatt született gyermekek számítanak a Babaváró hitelnél!

Nem lehet gyermeket vállalni ennél a támogatásnál sem. Nem fogják elengedni a tartozásunk 30%-át csak azért, mert két baba születését vállaljuk a kölcsön igénylésekor. Sőt, ez az egyetlen olyan támogatás, amelynél nem is szükséges az igényléshez meglévő gyermek, se gyerekvállalás.

Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy ha nem is születik gyermekünk a futamidő első 5 évében, akkor elveszíthetjük kamattámogatást, azaz piaci kamatot számolnak fel a továbbiakban, valamint az addig kapott kamatkedvezményt egy összegben vissza kell fizetnünk az államnak.

Forrás: Index és a Bankmonitor



További ingatlan hírek

Eladná ingatlanát?

Teljesen megértjük, hiszen az ingatlaneladás egy komoly döntés. Kérjen visszahívást, és mi kötöttségektől mentesen tájékoztatjuk Önt a legkedvezőbb lehetőségekről. Hozzáértő ingatlan tanácsadó kollégáink készséggel állnak rendelkezésére bármilyen kérdés kapcsán.

Kérem az ingyenes tanácsadást!

Ingatlan hírek

Ahol találkozhat velünk