Milyen hatással lehet a választás eredménye a főváros ingatlanpiacára?

Milyen hatással lehet a választás eredménye a főváros ingatlanpiacára?

Az elmúlt években a legnagyobb hatással a hazai ingatlanpiacra az állami beavatkozások voltak, többek között az ÁFA csökkentés az új építésű ingatlanok esetében, a Családi Otthonteremtési Kedvezmény bevezetése, a hitelezés támogatása és szabályozása, illetve legutóbb a MÁP+ államkötvény bevezetése, mely teljesen elvitte a befektetők fókuszát az ingatlanpiacról. Tekintettel arra, hogy az állam és a politika ilyen komoly hatással volt az elmúlt évek ingatlanpiacára, ezért indokolt lehet az a feltételezés, hogy a nemrég bekövetkezett változás a főpolgármester személyében, illetve a kerületi polgármesterek személyében ingatlanpiaci változást fog eredményezni.

Ha politikától mentes különbségeket vizsgálunk a régi és az új polgármester között, akkor fontos megemlíteni, hogy Tarlós István mérnök végzettségű és mérnök szemléletű ember, míg Karácsony Gergely politológus. Ezért új építési beruházások elindítása, illetve az infrastruktúra folyamatos felújítása inkább Tarlós szakmai múltjához áll közel, de talán nem véletlenül Karácsony pont várostervező szakembert nevezett ki kabinetfőnökének.

„A város építészeti fejlesztése az új főpolgármester számára is bizonyára hangsúlyos lesz, de várhatóan más súlypontokra és fejlesztési célokra kerül a fókusz a jövőben. A fejlesztési célok esetleges megváltozása, és a főpolgármester és a kormány ellentétes pártállásának köszönhetően várható forráshiány a következő évekre gyengülő ingatlanfejlesztői aktivitást vetít előre. De ez leginkább az új építésű ingatlanok piacára és a nem lakófejlesztésekre lesz jelentős hatással, a használt ingatlanok piacát ez nem fogja érinteni.” – véli Balla Ákos ingatlanszakértő.

Azokban a kerületekben, ahol a rövidtávú bérbeadás és az erre specializálódott befektetők jelen vannak a kerületi vezetés megváltozása bizonytalanságot eredményez, amit csak az oldhat fel, ha kiderül az új vezetés hozzáállása ehhez az ingatlanhasznosítási modellhez. Komoly veszélye van annak, hogy az új kerületi vezetés tiltani, csökkenteni, vagy szabályozni fogja a rövidtávú bérbeadást, mely jelentősen átalakíthatja ezt az alpiacot. Ameddig ez nem derül ki, ezekben a kerületekben kevesebb tranzakcióra, és csökkenő árakra lehet számítani.

Fénykép: HVG



További ingatlan hírek

Eladná ingatlanát?

Teljesen megértjük, hiszen az ingatlaneladás egy komoly döntés. Kérjen visszahívást, és mi kötöttségektől mentesen tájékoztatjuk Önt a legkedvezőbb lehetőségekről. Hozzáértő ingatlan tanácsadó kollégáink készséggel állnak rendelkezésére bármilyen kérdés kapcsán.

Kérem az ingyenes tanácsadást!

Ingatlan hírek

Ahol találkozhat velünk