Milyen családi házakat keresnek most a vevők Budapesten és környékén?

Milyen családi házakat keresnek most a vevők Budapesten és környékén?

A használt családi házak nem tartoznak a vevők kedvencei közé a budapesti ingatlanpiacon. Ennek oka egyrészt az árakban keresendő, másrészt abban, hogy nehezen találnak az igényeiknek megfelelőt. A keresést az is nehezíti, hogy egyre rosszabb minőségű a kínálat.

A legnagyobb igény az újszerű vagy legalábbis felújított, nappali plusz 3 szobás családi házakra van Budapesten. Ilyenből azonban kevés eladó akad, vagy ha felbukkan is a piacon, annak a vevők elképzeléseihez képest rendkívül magas az ára. Így aztán vagy a rosszabb állapotúak és adottságúak között néznek körül, vagy pedig az agglomerációban. Utóbbi egyre jellemzőbb.

Mi a helyzet a budapesti családi házak piacán?

El van tolódva a családi házas piac, és ki lehet jelenteni azt, hogy 3-5 millió forinttal túl vannak árazva az ingatlanok - vélekedett Rácz Gyula László, a Balla Ingatlan XVIII. kerületi irodájának szakmai vezetője. De ennél is nagyobb probléma, hogy ezekért a magas kínálatai árakért olyan ingatlanokat lehet megvásárolni, melyekre még 10-15 millió forintot rá kell költeni, hogy lakhatóak legyenek.

A gyakorlatban tehát a vevők a 25-30 milliós befektetésükért kapnak egy nem túl jó állapotban lévő "Kádár-kockát", amiből legfeljebb a falakat lehet megtartani, de adott esetben úgy is felfogható a helyzetet, hogy van egy telkük, egy biztos alapjuk egy elfogadható lokációban. A felújítással pedig nem csak az a gond, hogy sokba kerül, hanem az is, hogy jelenleg nem egyszerű folyamat a munkaerőhiány és a munkaerő minősége miatt - hívta fel a figyelmet az ingatlanközvetítő.

A használt lakások piacán jelentkező gondokat az újépítésűek sem nagyon enyhítik, mert a megvásárolt telkeken vagy 4-6 lakásos társasházakat, vagy ikerházakat építenek a beruházók. Az ikerházak alapterülete jellemzően 100-130 négyzetméter között alakul, tehát 4 vagy több szobával rendelkeznek, áruk pedig a 40 millió forintot közelíti. Ha viszont központi elhelyezkedésű az ingatlan és jó a környék, akkor 40-50 millió forint közötti árra számíthatunk.

A zuglói és XVI. kerületi családi házak piacára is az élénk érdeklődés jellemző, mivel az ingatlanpiaci fellendülést látva sokaknak megjött a kedve egy nagyobb, önálló ház vásárlásához - jelezte Sebestyén Tamás, a Balla Ingatlan XIV. és XVI. kerületi irodájának szakmai vezetője. Az árak azonban nem alacsonyak: 50-60 millió forintba kerülnek a már elfogadható minőségű házak a két kerületben. A vevők persze 30-40 millió forintért kezdenek családi házat keresni, de hamar be kell látniuk, hogy a magasabb árak miatt hitelfelvétellel vagy egyéb megoldásokkal kénytelenek igazodni a helyzethez.

Az elképzelt 30-40 millió forintos összegért ugyanis csak egy telket vagy bontandó családi házat kaphatnak, azt is elsősorban a XVI. kerületben. Az újépítésűek esetében errefelé is inkább csak sorházakkal és ikerházakkal lehet találkozni, melyek árai a 40 millió forintos szint környékén indulnak, de ez még nagyon a "belépőszintet" jelenti. Ami anyagában, kivitelezésében, elhelyezkedésében magasabb minőséget képvisel, annál 50-70 millió forint közötti árakról beszélhetünk - jegyezte meg Sebestyén Tamás.

Ha Dél-Budán nézünk körül, akkor azt tapasztaljuk, hogy vonzó a vevők számára Budatétény családi házas része - mely egy magas presztízsű rész -, ahogy Rózsavölgy is, itt azonban 50 millió alatt nem találunk megfelelő állapotú ingatlant - hívta fel a figyelmet Nagy Csaba, a Balla Ingatlan régiós szakmai vezetője. Az alacsonyabb presztízsű Nagytétényben a 25-30 milliós forintos házak iránt jelentős a vevői érdeklődés, míg Budafok örök sláger, 35-40 millió forintos lélektani határral. A XI. kerületben Péterhegy, Kelenvölgy és Sasad mind keresett részek, utóbbinál azonban kicsit magasabb árfekvéssel találkozunk.

Az agglomerációban sem könnyű

Nem véletlen tehát, hogy a vevők gyakran kikacsintanak az agglomerációba, hiszen ott olcsóbban kapják meg ugyanazt a minőséget, mint a közel fekvő budapesti kerületekben. Szigetszentmiklóson a családi házaknál a 12-25 millió forint közötti kategóriát keresik leginkább az érdeklődők, de 12 millió forintért ma már semmilyen családi házat nem lehet kapni - jelezte Marosvölgyi Gabriella, a Balla Ingatlan helyi irodájának szakmai vezetője. Amikor családi ház vásárlására kerül sor, az elvárások között általában szerepel a nappali plusz három szoba elrendezés, valamint az újszerű állapot. Egy ilyen ingatlan ára azonban Szigetszentmiklóson is 25 millió forint felett jár. Megfelelő méretű és minőségű házakat 28-35 millió forintért lehet kapni itt.

Az észak-budai agglomerációban magasabb árakkal találkozhatnak a vevők. Mint Kovács Péter, a Balla Ingatlan dunakeszi irodájának vezetőjének szavaiból kiderült, Dunakeszin leginkább a használt, de jó állapotú családi házakat keresik a vevők. Az árak azonban ebben a szegmensben kirívóan magasak. Ez azt jelenti, hogy egy lakóparki, azaz újszerű, 6-10 éves, 140 négyzetméteres - nappali plusz négyszobás - családi ház ára ma már eléri a 80 millió forintot. Szívesen vennének persze az emberek ennél kisebb, 70-80 négyzetméteres, jó állapotú házakat, ilyenek azonban ritkán bukkannak fel.

Amivel inkább találkozni lehet ebben a méretkategóriában, azok a bontandó, régi házak, melyek helyén vállalkozók építenek új ingatlanokat. Nagyon ritka, amikor egy ilyen Kádár-kocka felújításának nekifut az új tulajdonos, főleg, hogy egyre kevésbé vannak elérhető szakemberek, akiket megbízhatnának a felújítással. Ráadásul ezek a régi házak sem olcsók: egy ezer négyzetméteres telken álló nagyobb ingatlan ára több mint 40 millió forint - jegyezte meg az ingatlanközvetítő.

Érden a leginkább keresett méret, illetve elosztás az újépítésűeknél a 3-4 szobás kialakítás, de természetesen gyerekszámtól is függ, hogy ki, mekkora házat szeretne - mondta Hártó Regina, a Balla Ingatlan érdi irodájának vezetője. Használtaknál valamivel kisebb az elvárt szobaszám: a nappali plusz 2-3 szobás kialakítás a legkelendőbb, melynek alapterülete 100-120 négyzetméter körül alakul. Ezek között előnyben részesítik a vevők azokat az ingatlanokat, melyek önállóak, egyszintesek, amerikai konyhásak.

Az újépítésűekre errefelé a 300-380 ezer körüli négyzetméterárak jellemzőek, míg a használtaknál 220-250 ezer forintos négyzetméterárakkal találkozhatnak az érdeklődők. Olykor persze ennél alacsonyabb áron is piacra kerülhetnek ingatlanok, például egy örökségnél, ahol a gyors eladás a tulajdonos célja - tette hozzá az ingatlanközvetítő.



További ingatlan hírek

Eladná ingatlanát?

Teljesen megértjük, hiszen az ingatlaneladás egy komoly döntés. Kérjen visszahívást, és mi kötöttségektől mentesen tájékoztatjuk Önt a legkedvezőbb lehetőségekről. Hozzáértő ingatlan tanácsadó kollégáink készséggel állnak rendelkezésére bármilyen kérdés kapcsán.

Kérem az ingyenes tanácsadást!

Ingatlan hírek

Ahol találkozhat velünk