Milliós négyzetméterárak: Ezekre figyelj, hogy a lakásbiztosításod kövesse a piaci árakat

Milliós négyzetméterárak: Ezekre figyelj, hogy a lakásbiztosításod kövesse a piaci árakat

Országszerte egyre drágábbak az ingatlanok, a nagyobb vagyon pedig nagyobb felelősséget is jelent. Ha pedig már megszereztük, ne feledkezzünk meg a biztosításról sem!

A drága ingatlanárak mellett felértékelődik a lakásbiztosítások szerepe, az okos eszközökhöz pedig okos biztosítási módozatokat is választhatunk. Mi fér ma bele egy jó lakásbiztosítási konstrukcióba? A Biztosító Magazin vendége Kali József, személyes pénzügyi és biztosítási tanácsadó, a terület szakértője.

A megdrágult ingatlanokra szükséges lehet-e valamilyen plusz biztosíztást is kötni? Milyen manapság egy jó lakásbiztosítás?

A lakáspiac a következő időszakban is dinamikus marad. A lakásépítési kedv is jelentősen megnőtt, ezen belül különösen a családi házaké. Az ingatlan.com legfrissebb elemzése szerint az idei évben összesen 1.560 darab engedélyt kértek ilyen kategóriában, amely 78 százalékos emelkedésnek felel meg. Akik jobb életet akarnak, belevágtak a „Nevezz be a saját életedbe!" mozgalomba. mozgalomba. Ennek a filozófiának persze része, hogy felelősségteljesen gondoskodjunk magunkról és családunkról. Amikor pedig sikerült megszerezni a lakást ne feledjük el megvédeni a kemény munka árán megszerzett értékeinket.

Az a jó lakásbiztosítás, ami a kárunkat megfizeti. Ehhez először azt kell végig gondoljuk, hogy mik azok az események, amelyek bekövetkezése esetén segítségre fogunk szorulni. Magyarországon egyébként az ingatlanok 72 százaléka biztosítva van. (MABISZ statisztika alapján).

Leginkább a lakáskártól és a betöréstől félünk. A vagyontárgyak tekintetében a készpénzt és a lapotopot féltjük leginkább. Egy betörést követően pedig a lakások biztonságán az esetek 79%-ában változtattak. Ugyanakkor:Az elmúlt évekhez képest a lakásbiztosítások díja közel megfeleződött - hívja fel a figyelmet Kali József

Meglévő lakás esetén érdemes emiatt az éppen futó lakásbiztosításokat felülvizsgálni. Ez amiatt is indokolt, mert az újraépítési költségek jelentősen megemelkedtek.

Budapesten sok új építésű lakásnál már nem ritka, hogy egymillió forint közeli - vagy azt meghaladó - négyzetméterárral találkozunk. Ez persze a használt lakások árára is kihat. Ha ezekre nem figyelünk, akkor könnyen alulbiztosítottá válik az otthonunk. A korábban gondosan megkötött lakásbiztosítást is idővel aktualizálni szükséges.

Régóta lehet már online biztosítást kötni. Milyen többletet jelent, ha személyesen is tudunk konzultálni egy biztosítási tanácsadóval?
Egy lakásbiztosítás megkötésénél ma már nem csak az alapkockázatokat (tűz, elemi kár betörés) kell mérlegelni. Egyre több kiegészítő opció érhető el a piacon. Ezek a legkülönbözőbb esetekben kínálnak védelmet. (Pl. besurranás, trükkös lopás, munkanélküliségi díjátvállalás, üdülésre elvitt ingóságok védelme, sporteszköz biztosítás stb.)

Kevesen tudják, hogy a klasszikus lakásbiztosítás nem csak - a szó szoros értelmében - a lakásban / családi házban, illetve annak udvarán keletkezett károkra terjed ki - magyarázza Kali József.

Amikor elmegyünk nyaralni és ott történik egy káresemény - pl. leverünk egy értékes tárgyat a polcról - arra is kérhetünk biztosítási védelmet. Mókásan hangzik, de ha elromlana az idő a nyaralás alatt, már jön is az sms, hogy hogy kártérítést kaptunk. De biztosítás segítségével akár a háztartási eszközeink gyári garanciáját is kiterjeszthetjük - nem mellesleg jóval kedvezőbb díjon, mint az áruházakban.

Számos olyan kis trükk van, amit egy személyes beszélgetés során - az ügyfél élethelyzetét megismerve - tudunk ajánlani. Gyakori eset a biztosításfelülvizsgálat, amikor a meglévő biztosításokat nézzük át. Ilyenkor szinte mindig találunk módot a díj csökkentésére és a szolgáltatás növelésre. Ha másért nem, ezért biztosan érdemes személyesen is találkozni.

Azonban akár személyes találkozó nélkül is - teljesen papírmentesen - biztosíthatjuk a lakásunkat, így szinte azonnal indul a kockázatviselés. Ennek köszönhetően akár egy hitelfelvétel esetén, de amikor kiadjuk a lakásunkat albérlőknek, akkor is jó, ha azonnal kezünkben/email fiókunkban tarthatjuk a friss „ropogós" biztosítási kötvényünket, a hitelfedezeti záradékunkat. Ilyenkor elegendő egy telefon vagy egy email váltás. Nem kell kinyomtatni, aláírni és visszaküldeni a lakásbiztosítási ajánlatot.

Milyen kiegészítő opciókat érdemes még egy lakásbiztosításhoz választani?

A biztosító a vagyont ért károk esetén továbbra is pénzügyi segítséget nyújt. Emellett egyéb károkkal kapcsolatban is számíthatunk segítségére.

Háztartási eszközök, mosógép, szárítógép, mosogatógép mellett a számítástechnikai eszközök, okostelefonok, táblagépek is bevonhatók a biztosítási fedezetbe. A lakásbiztosítás ezek megsemmisülése vagy törése esetén túl meghibásodás miatt működésképtelenség és nedvesség hatása esetén is helytáll. Javítási költségeket térít, és a biztosító intézkedik a szervizelés ügyében.
Népszerűek az alternatív energiák felhasználását segítő eszközök - pl. napelemek, hőszivattyúk. A lakásbiztosítás az ezekkel összefüggő kockázatokra is kiterjeszthető.
Kevesen tudják, de akár a kisállatokra is köthető biztosítás. Lehetőségünk van kutya, cica betegség vagy baleset miatti állatorvosi kezelések igénybevételére is.

Egyre több a kütyü, ami kényelmesebbé teszi életünket, de ezek is el tudnak romlani. Mire érdemes figyelni, ha új lakásra kötünk lakásbiztosítást?

A mai modern lakásokba egyre többféle okos eszközt építenek be, avagy az új lakásokat már így adják át. Az okos eszközök nagyon hamar beépülnek a mindennapjainkba, hiszen a kényelmünket szolgálják. Hiányukat leginkább akkor érezzük, amikor épp meghibásodnak.

Mivel új fogalom az okoseszköz, ezért érdemes szemügyre venni, hogy pl. a termosztát, a kamerák, konnektorok, az audio eszközök, szenzorok vagy akár központi egységek ebbe a kategóriába tartoznak-e? Ezekre kérhető külön is biztosítás.
Az okos otthon eszközök körbe tartoznak még a cyber biztosítások is. Ezek adatlopás, adtavesztés vagy bankkártyával való visszaélés esetén nyújtanak segítséget.
Az okos eszközök estében - a klasszikus kockázatokon túl - akár leesésre, leejtésre, törésre, nedvesség esetére is kérhetünk védelmet.
Mindezeket figyelembe véve elmondhatjuk, hogy egy jól összerakott lakásbiztosítással igen sok kockázatot le tudunk fedni. Okos tippeket olvashat Casco biztosítás cikkünkben

Mire lehet számítani, ha bekövetkezik a baj? Hogy működik manapság a kárrendezés? Kihez forduljon az ügyfél, ha kára van?

Annak ellenére, hogy a biztosítási tanácsadó fontos szerepet játszik a szerződés megkötéskor - tapasztalatom alapján - a káresemények alkalmával is komoly szükség lehet rá. Fontos, hogy az ügyfél tudjon kihez fordulni, ha bekövetkezik a baj, hiszen „csak" egy jó lakásbiztosítás nem elég, szükség van egy jó kárbejelentésre is.

A biztosító segítsége a kárrendezés során nélkülözhetetlen. Lehet bármennyire kicsi - akár bagatell is egy ügy - a biztosítási tanácsadó és az általa képviselt biztosító társaság szolgáltatási színvonal ilyenkor nyilvánul meg.

Nagyobb károk esetén - például tűzkárnál - egy lakásbiztosítás akár kilenc hónapra is fedezi az átmeneti lakásbérlés költségét a család számára.
A kisebb károknál a biztosító akár azonnali segítséget is tud nyújtani.
Ma már létezik valós idejű kárkifizetés, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a kárszakértő már a keresmény helyszínén elindítja a kárkifizetést. Így a kártérítés összege rövid időn belül megjelenik az ügyfél bankszámláján.

Aki meg tudja fizetni egy új építésű lakás árát, nem biztos, hogy rögtön talál majd szerelőt is, amikor majd szüksége lesz rá. A szakemberhiány okozta problémákra tud-e megoldást egy jó lakásbiztosítás?

A valós idejű kárkifizetés mellett népszerű új szolgáltatás a Mestervonal is, amit a lakásbiztosítás mellé szoktunk kínálni. Ilyenkor a biztosító nem pénzt, hanem szakembert közvetít a károsultnak.

Magyarországon az építőiparban jelenleg sokkal kevesebben dolgoznak, mint kellene, az igény a jó mesteremberekre emiatt nagyon magas. Ha a valamilyen káresemény történik a lakásunkban és vészelhárítás szükségeltetik - akár egy üvegtörés, akár egy csőtörés - a Mestervonal segítségével könnyen találhatunk a biztosítóval szerződésben álló minősített szakembert.

Tehát elmondhatjuk, hogy már a lakásbiztosítás sem a régi, azonban az ügyfelek igényei sem. Ez épp olyan, mint a bankoknál a hitel jövedelemigazolás nélkül kategória. Ez így van jól, azonban továbbra is a biztosítási szakértő a kapocs az ügyfél és a biztosító között. Egy értékes kapocs.



További ingatlan hírek

Eladná ingatlanát?

Teljesen megértjük, hiszen az ingatlaneladás egy komoly döntés. Kérjen visszahívást, és mi kötöttségektől mentesen tájékoztatjuk Önt a legkedvezőbb lehetőségekről. Hozzáértő ingatlan tanácsadó kollégáink készséggel állnak rendelkezésére bármilyen kérdés kapcsán.

Kérem az ingyenes tanácsadást!

Ingatlan hírek

Ahol találkozhat velünk