Mennyit lehet most alkudni ingatlanvásárlásnál?

Mennyit lehet most alkudni ingatlanvásárlásnál?

A hazai ingatlanpiac elmúlt hónapokban bekövetkezett megtorpanása egyelőre nem is annyira a hirdetési árak csökkenésén érezhető, hanem azon, hogy egyre növekszik az alku mértéke.

Az elmúlt időszakban mérsékeltebbé váló érdeklődés következménye az, hogy a keresleti piac kínálativá alakult, aminek következtében az érdeklődők több ingatlan közül válogathatnak, illetve a vásárlásoknál nagyobb mértékű alku érhető el, mint korábban. Ennek köszönhetően az elmúlt hónapokban 20 százalékos alkura is akadt példa, ugyanakkor az átlag a korábban említett 5-10 százalék körül mozog - jelezte Balla Frigyes, a Balla Ingatlan IV. és XV. kerületi irodájának szakmai vezetője.
Egyelőre tehát még nem tartunk ott, hogy hatalmas alkuk jelennének meg a piacon, ugyanakkor mint Sebestyén Tamás, a Balla Ingatlan XIV. és XVI. kerületi irodájának szakmai vezetője fogalmazott: az alku egyre természetesebbé válik. Most az eladók is érzik azt, hogy szélesebb a kínálat és "a vevők sem folynak a csapból", így egyre többen belemennek kisebb nagyobb árengedményekbe a sikeres eladás érdekében. És ahhoz, hogy egyáltalán a vevők foglalkozzanak egy ingatlannal, minimum 3-5 százalékos alkuval számolni kell.
Kántor Istvánné, a Balla Ingatlan X. és XVII. kerületi irodájának szakmai vezetője is úgy látja, hogy miközben a hirdetési árak esetében nem következett be változás, az alkuk érezhetően nőttek, különösen a panellakások és a nagyobb, korszerűtlenebb házak esetében. Így sem nagyobb azonban a különbség a két kerületben 5 százaléknál az eladási és a hirdetési árak között, illetve az 5 százalék feletti árengedmények elég ritkák. Sőt, ha egy vevő ténylegesen megtalálja azt az ingatlant, amire vágyik, és nem kell kompromisszumokat kötnie, akkor még akár hirdetési áron is hajlandó vásárolni.
Más ingatlanközvetítők ugyanakkor nagyobb mértékű alkukról számoltak be. Tóth Viktória, a Balla Ingatlan XIII. kerületi irodavezetője szerint jelenleg a hirdetési és az értékesítési árak között mintegy 10-15 százalékos különbség látszik, habár az is megfigyelhető, hogy egyes érdeklődők ennél komolyabb mértékű alkuval próbálkoznak. Az ugyanakkor más kérdés, hogy milyen sikerrel teszik ezt. A szakértő szerint általában nem a piaci helyzetnek megfelelő árakat kínálnak, így többnyire sikertelen lesz az adásvétel.
Ugyanerre hívta fel a figyelmet Nagy Csaba, a Balla Ingatlan dél-budai irodáinak régiós vezetője, aki szerint egy átlagos, 2 szobás, 30-35 milliós kelenföldi panellakás esetében nem ritka a 3-4 milliós alku sem, de az eladók egy ilyen árcsökkentést ritkán hajlandóak elfogadni. Ennek következtében kevés a valós tranzakció, és csak a tényleg motivált eladók tudják értékesíteni most ingatlanjaikat.
Szintén a túl merész alkukat említette Hártó Regina, a Balla Ingatlan érdi irodájának szakmai vezetője. Mint mondta, megfigyelhető, hogy megjelentek a nagyobb alkuk, sokan próbálkoznak akár 20 százalékkal alacsonyabb ajánlatokkal, ezekből azonban jellemzően nem lesz üzlet. A túlzott alku Hártó Regina szerint egyelőre nem járható út, hiába mérsékeltebb az érdeklődés az ingatlanok iránt.
Hart Erzsébet, a Balla Ingatlan VIII. és IX. kerületi irodájának szakmai vezetője is úgy látja, hogy a vevők jelentős mértékben próbálnak alkudni, ez azonban nem feltétlenül működik. Az eladó és a vevő szándékainak komolyságától és az ingatlan paramétereitől függ, hogy végül sikeres lesz-e a tranzakció. Általában, ha komoly ajánlat érkezik egy ingatlanra, akkor sokszor sikerül egy mérsékeltebb árban kiegyezni az érdeklődővel. Talán azért is, mert sokakban ott motoszkál a kétely, hogy lesz-e a második komoly érdeklődő a jelenlegi piaci helyzetben.
Azon eladók persze, akik tényleg el akarják adni az ingatlanukat, belemennek az alkuba a vevővel, és csökkentik az árat, így aztán árcsökkentési hajlandóság esetében általában sikerül is az értékesítés - mondta Nagy Andrea, a Balla Ingatlan észak-budai irodájának szakmai vezetője. Ugyanakkor arra is akad példa, hogy amikor már sikerült megállapodnia a vevőnek és az eladónak, a vevő mégis visszalép a vásárlástól. Ennek jellemzően az az oka, hogy a vevők arra számítanak, később még tovább fognak ereszkedni az árak - tette hozzá.
Ennek ellenére nincs más lehetőség az eladásra, mint az ár csökkentése, ugyanis, mint az ingatlanközvetítő jelezte, azok az ingatlanok, melyeket a közelmúltban eladtak, kivétel nélkül a korábbinál mérsékeltebb áron találtak maguknak új tulajdonost. Azt is megjegyezte, hogy ezek jellemzően az olcsóbb kategóriába tartozó, alacsonyabb négyzetméterárú ingatlanok.
Ugyanezt említette Marosvölgyi Gabi, a Balla Ingatlan Csepeli és Szigetszentmiklósi irodájának szakmai vezetője, aki úgy látja, hogy azok az eladók, akik ragaszkodik a magasabb árhoz, nem tudják eladni ingatlanjukat, így az ő esetükben azt tapasztalni, hogy egy idő után inkább visszalépnek az értékesítéstől, illetve akadnak olyanok is, akik úgy döntenek, hogy inkább jövő év tavaszára halasztják az eladást, hátha addig javul a helyzet.



További ingatlan hírek

Eladná ingatlanát?

Teljesen megértjük, hiszen az ingatlaneladás egy komoly döntés. Kérjen visszahívást, és mi kötöttségektől mentesen tájékoztatjuk Önt a legkedvezőbb lehetőségekről. Hozzáértő ingatlan tanácsadó kollégáink készséggel állnak rendelkezésére bármilyen kérdés kapcsán.

Kérem az ingyenes tanácsadást!

Ingatlan hírek

Ahol találkozhat velünk