Hogyan reagált a hazai ingatlanpiac a koronavírusra?

Hogyan reagált a hazai ingatlanpiac a koronavírusra?

Miközben a tavaszi hónapokban mindenhol befagyott az ingatlanpiac, abban már nagy eltérés mutatkozik, hogy mennyire állt helyre a forgalom az egyes budapesti kerületekben, az agglomerációban, vagy épp a Balaton és a Velencei-tó ingatlanpiacán. De ha részben vagy egészen helyre is állt, felmerül a kérdés, hogy ez mennyire lesz tartós.

Márciusnak nagyjából a közepétől a koronavírus-járvány mintegy egy-másfél hónapra teljesen befagyasztotta a hazai ingatlanpiacot. Amikor viszont májusban elkezdődtek a lazítások, az ingatlanközvetítők azt tapasztalták, hogy az emberek özönleni kezdtek - legalábbis bizonyos területeken - az ingatlanpiacra.
Ennek hátterében Balla Ákos, a Balla Ingatlan tulajdonos-ügyvezetője szerint többek között az állt, hogy míg korábban a vásárlók még csak bizonytalankodtak a lakásuk adottságaival, méretével kapcsolatban, a másfél hónapos bezártság után egyre többen határozottan azt érezték, hogy ingatlanjuk túl kicsi számukra, nem felel meg az igényeiknek. De azért is igyekeztek a vásárlással a nyáron, mivel sokan bizonytalanok voltak a járvány további alakulásával kapcsolatban. Ez persze azt is jelenti, hogy a nyáron tapasztalt csúcsot egy hullámvölgy követi - jelezte Balla Ákos.
Ezt megerősítette Hart Erzsébet is, a Balla Ingatlan VIII. és IX. kerületi irodája szakmai vezetője, aki azt tapasztalta, hogy amint véget értek a kijárási korlátozások, egyszerre szinte "mindenre megjelent kereslet" az ingatlanpiacon, kiemelkedően nagy érdeklődést tanúsítottak a vevők a piacra került ingatlanok iránt. Ugyanakkor az eladásokat tekintve már nem volt ennyire kedvező a kép - tette hozzá.
Ugyanígy vélekedett Marosvölgyi Gabi, a Balla Ingatlan Csepeli és Szigetszentmiklósi irodájának szakmai vezetője, aki elmondta, hogy májusban, júniusban és júliusban nagyobb forgalom alakult ki a Csepel-sziget és környékének Budapesten belüli és kívüli ingatlanpiacán, mint a tavalyi év azonos időszakában.
Ez a nagy lendület jelentkezett a Balatonnál és a Velencei-tónál is. Krausz Gábor, a Balla Ingatlan siófoki irodájának szakmai vezetője és dr. Kovács Csaba, a Balla Ingatlan agárdi irodájának szakmai vezetője is arról számolt be, hogy még csak kis mértékű visszaesésről sem beszélhetünk a tavalyi évhez képest, a forgalom a nyári hónapokban visszaállt az előző évi szintre.
Marosvölgyi Gabi véleménye szerint ez a nyári lendület részben az elhalasztott vásárlásoknak volt köszönhető. Azt is hozzátette ugyanakkor, hogy az augusztus már nem volt ennyire erős a kereslet, és az őszi hónapokban már azt lehetett megfigyelni, hogy bár van érdeklődés, egyre nagyobb a bizonytalanság, így sokan inkább a kivárás mellett döntenek ingatlanvásárlás helyett.
Nem mindenhol tapasztalták azonban a nyári hónapokban a fellendülést, jó pár olyan kerület akadt, ahol csak részben állt vissza májusban a korábban megszokott forgalom. Ezek közé tartozott több pesti kerület, például a IV., a XIV., a XV., a XVI., a XVIII., a XIX. vagy a XX. kerület, ahonnan változó, tavalyi év azonos időszakához képest mintegy 30-60 százalékos forgalomcsökkenésről számoltak be az ingatlanközvetítők.
Itt kell azonban megjegyezni azt, amire több ingatlanközvetítő is felhívta a figyelmet: a forgalomcsökkenés már a tavalyi évben elkezdődött. Mint Sebestyén Tamás, a Balla Ingatlan XIV. és XVI. kerületi irodájának szakmai vezetője elmondta: már tavaly ősszel megtorpant a kereslet - akkor még csak stagnálás kezdődött -, ami aztán a koronavírus miatti korlátozások idején váltott át esésbe. Ugyanezt fogalmazta meg Rencsevics Mária, a Balla Ingatlan XIX. és XX. kerületi irodájának szakmai vezetője, valamint Rácz Gyula László, a Balla Ingatlan XVIII. kerületi irodájának szakmai vezetője, aki novemberben és decemberben tapasztalt nagyon gyenge számokat.
Ugyanakkor a budai ingatlanpiac vagy a pesti belváros már határozottan szenvedett a koronavírus járvány alatt. A bel-budai és észak-budai helyzetet a bizonytalanság és káosz szavakkal jellemezte Nagy Andrea, a Balla Ingatlan területi irodájának szakmai vezetője, aki elmondta, hogy bár sokan nézelődnek az ingatlanpiacon, hiányzik az igazi vásárlási kedv.
Schneider Zoltán, a Balla Ingatlan belvárosi irodájának szakmai vezetője ennél is komorabb képet festett. Szavaiból az derült ki, hogy gyakorlatilag összeomlott az ingatlanpiac a belvárosban. Ennek oka, hogy eltűnt a turizmus, és "zéróra csökkent" a befektetők jelenléte, márpedig a belső kerületekben korábban ők adták az eladások mintegy kilencven százalékát.
Balla Ákos megjegyezte, hogy a nyári lendület ellenére a vírus ingatlanpiaci hatásaival tartósan együtt kell élnünk. Hiszen azok az erők, melyek korábban a piacot mozgatták, alapvetően megváltoztak. Hiszen kiestek a vevők köréből befektetők, akik számára nem ez az időszak ideális a vásárlásra, inkább kivárnak, hátha mélyebbre csúsznak az árak, de kiestek a külföldiek is, mivel nem tudnak ideutazni.
A hazai vásárlók egy részét viszont sújtják az elbocsátások, de nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy a hitelezés is bizonytalanná vált, a bankok szigorúbbak lettek, hiszen figyelembe veszik, hogy a gazdaság átalakul, egyes szektorok komoly problémákkal néznek szembe. Ráadásul kisebb a hatásuk az olyan támogatásoknak is, mint a CSOK, hiszen aki akarta, már korábban igénybe vette ezt - tette hozzá a szakértő.
Összességében tehát leginkább a bizonytalanság jellemzi most az ingatlanpiacot, és a nyári lendület után a kivárás jellemző mind az eladói, mind a vevői oldalon. Ennek a kiváró álláspontot indokolják az egyre romló járványügyi adatok és ezzel összefüggésben a szigorodó intézkedések, melyek nem ígérnek gyors talpraállást az ingatlanpiac számára sem.



További ingatlan hírek

Eladná ingatlanát?

Teljesen megértjük, hiszen az ingatlaneladás egy komoly döntés. Kérjen visszahívást, és mi kötöttségektől mentesen tájékoztatjuk Önt a legkedvezőbb lehetőségekről. Hozzáértő ingatlan tanácsadó kollégáink készséggel állnak rendelkezésére bármilyen kérdés kapcsán.

Kérem az ingyenes tanácsadást!

Ingatlan hírek

Ahol találkozhat velünk