Fordulat az ingatlanpiacon: amit egy-két éve még elkapkodtak a vevők, ma már nem kell

Fordulat az ingatlanpiacon: amit egy-két éve még elkapkodtak a vevők, ma már nem kell

Míg az elmúlt években egyértelműen a panellakások voltak a budapesti ingatlanpiac kedvencei, mára a helyzet jelentősen megváltozott.

Az elmúlt évek favoritja a budapesti ingatlanpiacon a panellakás volt, hihetetlen sebességgel és árakon cseréltek gazdát egy-két éve ezek a korábban lesajnált ingatlanok. Ennek megfelelően az áruk is jelentős mértékben emelkedett. A helyzet azonban mára megint változott, olyannyira, hogy egyes kerületekben már arról számolnak be az ingatlanközvetítők, hogy szinte lehetetlen eladni a panellakásokat, az árak pedig elkezdtek ereszkedni, miközben a családi házak, ikerházak relatíve alacsonyabb áraknak köszönhetően népszerűbbé váltak.

Az eddig keresettnek számító kategóriában, vagyis a legjobb adottságú panellakásoknál - “melyeket korábban úgy vittek, mint a cukrot” - nagyon minimális volt az érdeklődés az elmúlt hónapokban - hívta fel a figyelmet Sebestyén Tamás, a Balla Ingatlan XIV. és XVI. kerületi irodájának szakmai vezetője. Inkább csak azokat az ingatlanokat lehetett könnyen eladni, melyeket tulajdonosaik a piaci ár alatt kínáltak. Ennek oka, hogy szerinte a vevők a kialakult ingatlanárakkal szembesülve egyre inkább elbizonytalanodnak, megtorpannak, majd elállnak a vásárlástól, és ez érinti a panellakások piacát.

Ezzel szemben a családi házak iránt mintha nőne a kereslet. A vevők most leginkább az olcsóbb, közepes méretű családi házakat keresik, aminek az az oka, hogy ezek az ingatlanok jelenleg annyiba kerülnek, mint egy 50-60 négyzetméteres újépítésű lakás - mondta Lendvainé Pető Zsuzsanna, a Balla Ingatlan XIX. és XX. kerületi irodájának szakmai vezetője. Ez azt jelenti, hogy egy átlagos, jó állapotú, 90-120 négyzetméteres családi házat a XX. kerületben most 35-50 millió forintért meg lehet vásárolni. Márpedig ilyen összegért legfeljebb csak egy fele ekkora újépítésű ingatlant kapnának a vevők.

Rácz Gyula László, a Balla Ingatlan XVIII. kerületi irodájának szakmai vezetője is arra hívta fel a figyelmet, hogy a kerületben, illetve annak agglomerációjában már nem annyira a 20 millió forint felett kínált panellakások, hanem a 20-40 milliós családi házak, ikerházak, sorházak a keresettek. Ezek mellett alapvetően a felújított és jó ár/érték arányú, pontosan árazott ingatlanokat választják ki a kínálatból az érdeklődők. A felújítandó lakások viszont kevésbé keresettek.

Az újépítésű, illetve felújított vagy korszerű, minőségi, költözhető ingatlanokat az átlagosnál gyorsabban lehet értékesíteni - mondta Kántor Istvánné, a Balla Ingatlan X. és XVII. kerületi irodájának szakmai vezetője is. Az ingatlan elhelyezkedése mellett egyre fontosabbá válik annak állapota a vevők számára, és önmagában a lokáció már nem is feltétlenül jelent magasabb árat - tette hozzá.

Nagy Csaba, a Balla Ingatlan dél-budai irodáinak szakmai vezetője ugyanakkor megjegyezte, hogy a XI. kerületben minden ellenkező híreszteléssel szemben rendkívül nehéz most eladni a családi házakat, melyek ára ma már a 80 millió forintos árszint környékén indul. Ráadásul ezért az árért persze csak öreg, nem karbantartott ingatlanokat kapunk, melyekre így nem is mutatkozik számottevő kereslet. Várakozásai szerint a közeljövőben akár árcsökkenésre is sor kerülhet ebben a kategóriában, mivel jelenleg rettenetesen drágák a kerületben a családi házak, miközben a vevők “nagyon válogatnak”, és az alacsonyabb presztízsű kerületekben is körülnéznek.

Marosvölgyi Gabi, a Balla Ingatlan Csepeli és Szigetszentmiklósi irodáinak szakmai vezetője szerint most leginkább azt érezni, hogy az emberek a minél olcsóbb ingatlanokat keresik. Használt ingatlanokat 20-30 millió forint közötti áron szeretnének venni, de olyat, melyet nem kell felújítani, nem kell már rá költeni. Csepel-Hároson például a zártkerti ingatlanok iránt mutatkozik a legnagyobb érdeklődés, mert ezek a legolcsóbbak a kerületben. Sok érdeklődő 7-9 millió forintért szeretne valamilyen ingatlanhoz jutni, mert ennél több pénzük nincs, de ennyiért persze még egy faházat sem tudnak kínálni nekik az ingatlanközvetítők.

Az olcsó ingatlanok mellett még a telkek iránt mutatkozik számottevő érdeklődés, mind magánszemélyek, mind vállalkozók részéről, de kínálat mára eléggé megcsappant - jelezte Marosvölgyi Gabi. Szigetszentmiklóson például csak a Bucka-részen maradtak eladó telkek, de ezek megközelíthetősége nem a legjobb. Az áruk pedig olyan magas, hogy a vállalkozóknak nem igazán éri meg vásárolni.

Azt is megjegyezte, hogy míg korábban Szigetszentmiklóson elkapkodták a panellakásokat, most alig-alig tapasztalható irántuk érdeklődés a jelenlegi, 20-25 millió forintos árakon. De ugyanezt lehet érezni a főváros másik felén is: a III. kerület panellakásainak piacán ezért már megjelentek azok a tulajdonosok, akik alacsonyabb hirdetési árakat határoznak meg, mert valóban el szeretnék adni az ingatlanjukat belátható időn belül - hívta fel a figyelmet Nagy Andrea, a Balla Ingatlan bel-budai és III. kerületi irodájának szakmai vezetője.

Ennek eredményeként ma már találunk újra 25 millió forintos hirdetési árakat is kétszobás panelek esetében, míg nemrég 30-32 millió forint alatt nem volt ajánlat. Egyelőre ezek száma még nem túl nagy, és a többség 30 millió forint feletti eladási árban reménykedik továbbra is, így 34 milliós árral is találkozhatunk ebben a kategóriában - jegyezte meg a szakértő.



További ingatlan hírek

Eladná ingatlanát?

Teljesen megértjük, hiszen az ingatlaneladás egy komoly döntés. Kérjen visszahívást, és mi kötöttségektől mentesen tájékoztatjuk Önt a legkedvezőbb lehetőségekről. Hozzáértő ingatlan tanácsadó kollégáink készséggel állnak rendelkezésére bármilyen kérdés kapcsán.

Kérem az ingyenes tanácsadást!

Ingatlan hírek

Ahol találkozhat velünk