Felszabadult a főváros - helyreáll az ingatlanpiac?

Felszabadult a főváros - helyreáll az ingatlanpiac?

A vírus ingatlanpiaci hatásaival az elkövetkező egy vagy akár két évben mindenképpen együtt kell éljünk, véli a szakértő. De mit jelent ez pontosan a vevők és az eladók szempontjából?

Ezen a héten hétfőn enyhítés következett be a fővárosi kijárási korlátozásoknál. A forgalom ugyan érezhetően megnőtt az ingatlanpiacon az elmúlt hetekben tapasztalthoz képest, ez azonban még messze van a korábbi szintektől: a nyitás nem azonos azzal, mintha felkapcsolták volna a villanyt az ingatlanpiacon - szögezte le Balla Ákos, a Balla Ingatlan tulajdonos-ügyvezetője.

Míg áprilisban a veszélyhelyzet kihirdetését megelőző időszakban jellemző forgalom 20-30 százalékát mérték csak az ingatlaniroda-hálózatnál, az elmúlt hetekben ez megközelítette az 50 százalékot. Érezhetően több a telefonhívás, élénkül a megkeresés, az emberek jönnek, nézik az ingatlanokat, elkezdett tehát működni a piac - hangsúlyozta Balla Ákos.

Arra ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy várhatóan néhány hónap múlva is csak a korábbi szint 60-70 százalékán alakul az ingatlanpiaci forgalom. Hiszen az ingatlanpiacot sújtja egyrészt az, hogy kiestek a befektetők, akik számára nem ez az időszak ideális a vásárlásra, inkább várnak, hátha mélyebbre csúsznak az árak. Emellett kiestek a külföldiek is a piacról, mivel nem tudnak ideutazni, és amikor megnyílnak az országhatárok, akkor sem az lesz az első dolguk, hogy Magyarországon ingatlant vásároljanak.

És nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy a hitelezés is bizonytalanná vált. Miközben arról nem beszélhetünk, hogy teljesen leállt volna hitelpiac, az érezhető, hogy lassultak a folyamatok, a bankok keresik a kapaszkodókat, egy hitelbírálatnál vizsgálják, hogy mi történik az ügyfelek munkahelyeivel, bevételeivel, honnan származik a jövedelmük. Egy turizmusban vagy vendéglátásban dolgozó ügyfél nem biztos, hogy hitelhez fog jutni az elkövetkező időszakban, ugyanakkor a szabályok még nincsenek lefektetve.

Mindez azt jelenti, hogy azok az erők, melyek eddig a piacot mozgatták, megszűntek vagy gyengülnek - nyomatékosította a szakértő, aki szerint ezzel párhuzamosan kisebb a hatásuk az olyan támogatásoknak, mint például a CSOK, hiszen aki akarta, már korábban igénybe vette ezt.

Emellett persze súlyos gondot jelentenek az elbocsátások is, melyek egy jelentős részére ráadásul majd még csak ezt követően kerül sor. Az ingatlanpiac ugyanis együtt mozog a bérekkel, az ezekből képződő megtakarításokkal, melyeket aztán az emberek ingatlanvásárlásra fordítanak. Ha pedig kevesebb a tranzakció, az nyomottabb árakat eredményez - tette hozzá.

Tehát miközben mindenki egy nagyon gyors lefolyású válságban gondolkodik, Balla Ákos szerint a válság az ingatlanpiacon még csak most kezdődik. Szerinte a válság években mérhető a piac egészét tekintve, hiszen egy munkahely-probléma, egy egzisztenciális probléma, vagy egy hitellel kapcsolatos probléma nem fog őszre megoldódni. Arról nem is beszélve, hogy később ismét súlyosabbá válhat a vírus-helyzet, amire megint reagálniuk kell a cégeknek, az embereknek és az államnak.

A vírus ingatlanpiaci hatásaival így az elkövetkező egy vagy akár két évben mindenképpen együtt kell élnünk. Azt is megjegyezte ugyanakkor, hogy szerinte az ingatlanpiac lesz az egyik olyan piac, mely jól fog reagálni a többi ágazathoz képest a változó helyzetre. Úgy véli, hogy ahhoz hasonlóan, ahogy az embereknek van igényük fogyasztásra, vásárlásra, úgy lakhatásra is. Emiatt nem feltétlenül lesznek mélyek a sebek az ingatlanpiacon - jegyezte meg, hozzátéve, hogy az egyensúly szerinte ott fog beállni, hogy valamivel mérsékeltebb ingatlanárak mellett alacsonyabb lesz a tranzakciók száma.



További ingatlan hírek

Eladná ingatlanát?

Teljesen megértjük, hiszen az ingatlaneladás egy komoly döntés. Kérjen visszahívást, és mi kötöttségektől mentesen tájékoztatjuk Önt a legkedvezőbb lehetőségekről. Hozzáértő ingatlan tanácsadó kollégáink készséggel állnak rendelkezésére bármilyen kérdés kapcsán.

Kérem az ingyenes tanácsadást!

Ingatlan hírek

Ahol találkozhat velünk