Ezekre figyelj, mielőtt megvennél egy telket!

Ezekre figyelj, mielőtt megvennél egy telket!

Megtaláltad álmaid telkét? Mielőtt megvennéd, nézz utána ezeknek, hogy ne érjen keserű csalódás. Például, hogy nem építheted meg rá álmaid házát.

Milyen építési övezetbe esik a telek?

Tudod, milyen építési övezetbe tartozik a telek a helyi építési szabályzat (HÉSZ) szerint? Általában minden település honlapján meg lehet találni a helyi építési szabályzatot, és annak mellékleteként a település szabályozási tervét.

A szabályozási tervben foglalt térkép alapján ki tudod keresni, hogy a telek amit kinéztél, milyen építési övezetbe esik.


995611_szabalyozasiterv.jpg

Ha beazonosítottad az építési övezetet, a helyi építési szabályzatból megtudhatsz több alapvető információt a telekről. Például beépítési mód, a legnagyobb terepszint feletti beépíthetőség, és így tovább.

Lásd az alábbi illusztrációt:
741898_li.jpg
A telek beépítési módja azt határozza meg, hogy mennyit kell elhagyni a szomszéd kerítésétől, és hol kezdődhet a te házad.

A kialakítható legkisebb telek területnek akkor van jelentősége, ha új telket szeretnél kialakítani. A telek több telekké felosztására akkor van lehetőséged, ha a telked területe legalább kétszerese a kialakítható legkisebb telek területnek.

A legnagyobb terepszint feletti beépíthetőség az egyik legfonotosabb mutató. Ez határozza meg, mekkora ház építhető a telekre.

A legnagyobb épületmagasságtól függ, hogy lesz-e lehetőséged lakható tetőteret kialakítani, esetleg egy vagy akár több emeletet is. A telek beépíthetőségét ismerd meg, még az adásvétel előtt. Ha csak a födémzsalu bérlés intézése közben derül ki, hogy nem is lehet emeleted, akkor már késő lesz.

A helyi építési szabályzat, az övezetek rendszere és jellemzői településenként eltérőek. Mindig az adott településen érvényes HÉSZ-ből tájékozódj! Ha ezt a dokumentumot esetleg nem találod, fordulj a település főépítészéhez, akinek az elérhetőségét interneten megtalálod, vagy a település önkormányzatától megtudhatod.

A település főépítészével mindenképp érdemes beszélned ezekről a kérdésekről még a telekvásárlás előtt. A későbbiekben amúgy is kell majd vele egyeztetned, ha építkezel.

Milyen a talaj?

Ez nem csak azért fontos szempont, mert ettől függ, hogy kell-e majd talajt cserélned, ha igazán szép gyepet akarsz a kertbe.

A talaj szerkezetétől, minőségétől függ többek között az, hogy, milyen szerkezetet bír el, illetve milyen mélyen kell alapoznod. Ezen túl a talaj adottságaitól függ, hogy lehet-e pincét kialakítani, illetve, ha igen, akkor milyen áron. Ha például agyagos a föld, akkor a nehezen elfolyó csapadékvíz miatt magas lehet a talaj nedvessége. Ilyen esetben minél mélyebbre kerül az épület alapja, annál több vizet kell az alapozás során kiszivattyúzni. Adott esetben az átlagosnál komolyabb vízszigetelésre is szükség lehet. Ezek a tényezők jelentősen emelhetik a pince kialakításának költségeit.

605570_Geodezia.jpg

A fenti ábrán egy geotechnikai szakvéleményből vett metszet látható. Egy ilyen talajszerkezetű telken a pince építése problémás lenne. A geotechnikai szakvélemény írásos részéből ez kiderül azoknak is, akik nem szakértők. De ránézésre egy telekről kevesen tudják megmondani, milyenek a geotechnikai adottságai.

Ha biztosra akarsz menni, hogy amit megálmodtál, valóban felépíthető az adott telken, a telek megvásárlása előtt készíttess a telekről geotechnikai szakvéleményt.

Milyen a közműellátottság?

Egyes közművek bevezetése egy telekre, sokáig tarthat. A leghosszabb időt jellemzően a gáz bevezetése veszi igénybe. Ez egy éven is jóval túlnyúlhat. Szintén időigényes a csatorna kiépítése. Van olyan település, ahol előírják, hogy, amennyiben a telekhatártól 200 méteren belül van már csatorna, akkor a saját telkedig saját költségen ki kell azt építtetned a csatornát. Ez szerencsétlen esetben közel 200 méter csatorna kiépítését jelentheti, ami sok milliós költség lesz, és nem is fog gyorsan elkészülni.

A víz és a villany bevezetése a fentiekhez képest gyorsan, akár 1-3 hónap alatt elintézhető. De amikor legszívesebben már holnap építkeznél, költöznél, pár hónap is az örökkévalósággal ér fel. És amikor 1-3 hónapos áram bevezetésre gondolsz, akkor el kell felejtened az elegáns földkábelt. A közeli villanyoszlopról fog rálógni egy kábel a kertedben felállított villanypóznára, vagy a házadra. Ha azt szeretnéd, hogy az elektromos vezeték a föld alatt fusson a házadhoz, akkor itt is egy éves, vagy akár annál is hosszabb folyamattal kell számolnod.

A közművesítettséget nem minden esetben lehet egy szemrevételezéssel felmérni. Van, hogy egy közmű a telekre bár be van vezetve, de nincsen földfelszín feletti csonk kialakítva. Ilyen esetben nyújthat segítséget az e-közmű szolgáltatás. A https://www.e-epites.hu/e-kozmu oldalon ügyfélkapus (magyarorszag.hu) bejelentkezés után az egész ország területén fellelhető közművekről találsz térképes információt.

605481_Ekozmu2.jpg

Itt az e-közmű hivatlalos nyilvántartásában ellenőrizni tudod, hogy egy adott telekre milyen közművek vannak bevezetve.

857152_Vezetek.jpg

Ha a közmű csonkok nem láthatóak a telken, akkor feltétlen ellenőrizd az E-közmű térképen, hogy az állítólag bevezetett közművek ebben a hivatalos nyilvántartásban is szerepelnek-e. De egy ilyen, ingyenes ellenőrzést érdemes még akkor is megtenned, ha látszanak a csonkok.

A telek vásárlásról

Mint minden ingatlan vásárlás, a telek megvásárlása is csak akkor érvényes Magyarországon, ha azt ügyvéd ellenjegyzi. Kis könnyebbség az ügyintézésben, hogy telek adásvétele során legalább energetikai tanúsítvány készítése nem szükséges.

Mielőtt teket vásárolnál

Nem mondom, hogy ha a fentieket megtetted, már nem érhetnek meglepetések. Ennyi energiát azonban feltétlen érdemes abba fektetni, hogy tudd, mit vásárolsz meg. Hiába, egy telek vásárlása nem kis dolog. Nem szabad elkapkodni.

Ha a fentiekben sok az újdonság, lehet, hogy érdemes a telek keresését egy tapasztalt ingatlanközvetítőre bíznod. Így elég elmondanod, milyen házat szeretnél, és olyan telkeket fog ajánlani, ahol valóra tudod váltani az álmaidat.

___
Készült a Webkapu weboldal készítés közreműködésével.



További ingatlan hírek

Eladná ingatlanát?

Teljesen megértjük, hiszen az ingatlaneladás egy komoly döntés. Kérjen visszahívást, és mi kötöttségektől mentesen tájékoztatjuk Önt a legkedvezőbb lehetőségekről. Hozzáértő ingatlan tanácsadó kollégáink készséggel állnak rendelkezésére bármilyen kérdés kapcsán.

Kérem az ingyenes tanácsadást!

Ingatlan hírek

Ahol találkozhat velünk