Egyre könnyebben adósságba verjük magunkat, ha ingatlanvásárlásról van szó

Egyre könnyebben adósságba verjük magunkat, ha ingatlanvásárlásról van szó

Habár abban eltérnek a szakértői tapasztalatok, hogy a vevők mekkora része vesz fel hitelt ingatlanvásárláshoz, és mekkora az átlagos kölcsön összege, a tendenciák egyértelműek.

Az elmúlt években azt láthattuk, hogy a válság és a bedőlt hitelek okozta sokk lassan múlik, és a nagy óvatosságot ismét egy bátrabb hozzáállás váltotta fel. Erről számolnak be legalábbis a szakemberek, akik arra is felhívják a figyelmet, hogy az arányok azért is tolódnak a hitelfelvevők irányába az ingatlanpiacon, mivel a készpénzes vevők - akik egy jelentős része úgymond “befektető” - lassan kikopnak a piacról a túl magasra kúszó ingatlanárak miatt. Így viszont többségében azok maradnak, akik nem rendelkeznek egy lakás megvásárlásához elegendő készpénzzel, kisebb vagy nagyobb önerőt viszont képesek előteremteni.

Jelenleg az ingatlanpiacon megjelenő érdeklődők nagy része úgy gondolkodik, hogy a kialakult bérleti díjak mellett nem éri meg ingatlant bérelni, így aki elő tudja teremteni a szükséges önerőt, az inkább hitel segítségével vásárol - mondta Nagy Csaba, a Balla Ingatlan dél-budai irodáinak régiós vezetője. Az viszont, hogy a hitelre vásárlóknak mekkora az aránya, és milyen hitelösszeget vesznek fel, területenként is változik.

Rácz Gyula László, a Balla Ingatlan XVIII. kerületi irodájának szakmai vezetője szerint a vevők 70 százaléka hitelt vesz fel ingatlanvásárlásra. A hitel mértéke változó, akad olyan vevő, aki akár 30-40 százalékos önrésszel rendelkezik, míg a babaváró és CSOK-hitelesek jellemzően csak 20-25 százalékkal - tette hozzá.

Egy másik pesti részen aktív ingatlanközvetítő, Kántor Istvánné, a Balla Ingatlan X. és XVII. kerületi irodájának szakmai vezetője is úgy látja, hogy a vevők nagyobb része vesz fel hitelt ingatlanvásárláshoz, igaz ennek összege ritkán haladja meg a 10 millió forintot.

Hártó Regina, a Balla Ingatlan érdi irodája vezetője viszont kisebb arányt említett, szerinte a vevők mintegy ötven százaléka vásárol hitel felhasználásával, és az általuk felvett hitel összege 5-20 millió forint között alakul. Jellemzően a telkeket és a kisebb értékű ingatlanokat, így például a nyaralókat készpénzért veszik meg.

Hasonló számokról számolt be Balla Frigyes, a Balla Ingatlan IV. és XV. kerületi irodájának szakmai vezetője is, aki szerint a vevők 40-50 százaléka vesz fel kölcsönt a vásárláshoz, melynek átlagos mértéke 10-12 millió forint között alakul. Dr. Kovács Csaba, a Balla Ingatlan Fejér megyei irodája vezetője szerint pedig a vevőknek csak harmada vásárol hitelre, és általában a vételár 30-60 százalékát állják kölcsönből.

A hitel mértéke is változó tehát, és mint Hart Erzsébet, a Balla Ingatlan VIII. és IX. kerületi irodájának szakmai vezetője rámutatott: habár a többség a vételár felénél kisebb hitelösszeget vesz fel, az is jellemző, hogy bőven akadnak a vevők között olyanok is, akik csak minimális önrésszel rendelkeznek,.

Ezt hangsúlyozta Marosvölgyi Gabi is, a Balla Ingatlan csepeli és szigetszentmiklósi irodájának vezetője, aki szerint sok érdeklődőnek a néhány milliós önerő megteremtése is komoly gondokat okoz. Akik hitelt vesznek fel, azok néha a vételár nagy részét ebből finanszírozzák: így például nemrég egy 32 milliós ingatlanra sikerült egy vevőnek 26 milliónyi hitelt felvennie.

Azt is megemlítette ugyanakkor, hogy a CSOK-változásokhoz és a babaváró hitelhez kapcsolódó élénkülés elmaradt tavaly. Ha élnek is a lehetőséggel az emberek, az nem számottevő az ingatlanpiacot tekintve - tette hozzá Marosvölgyi Gabi, de hasonlóan vélekedett minden más megkérdezett ingatlanközvetítő is. Rácz Gyula László szintén azt érzékelte, hogy nem jelentek meg nagy számban a piacon az új CSOK-hitelt kihasználó vevők. Tóth Viktória, a Balla Ingatlan XIII. kerületi irodájának szakmai vezetője ehhez még hozzátette, hogy aki igénybe is vette a CSOK-hitelt, az is inkább új lakást vásárolt a segítségével.



További ingatlan hírek

Eladná ingatlanát?

Teljesen megértjük, hiszen az ingatlaneladás egy komoly döntés. Kérjen visszahívást, és mi kötöttségektől mentesen tájékoztatjuk Önt a legkedvezőbb lehetőségekről. Hozzáértő ingatlan tanácsadó kollégáink készséggel állnak rendelkezésére bármilyen kérdés kapcsán.

Kérem az ingyenes tanácsadást!

Ingatlan hírek

Ahol találkozhat velünk