Egyelőre nem tért magához a dél-budai ingatlanpiac

Egyelőre nem tért magához a dél-budai ingatlanpiac

30 százalékos teljesítményt mutat most az ingatlanpiac Dél-Budán a járvány előtti időszakhoz képest. A komolytalan vevők és eladók kerültek túlsúlyba, miközben a kiadó lakások ára zuhan, a vevők pedig kifelé tartanak Budapestről a megfizethetőbb árak irányába.

Nagyjából így lehet most jellemezni a dél-budai ingatlanpiaci helyzetet. Nagy Csaba, a Balla Ingatlan dél-budai irodáinak régiós vezetője szerint hiába történt meg a kijárási korlátozások feloldása Budapesten is, egyelőre még nem talált magára a piac: a vevői aktivitás jelenleg mintegy 30 százaléka a vírushelyzet előttinek. Természetesen a veszélyhelyzet kihirdetését és a korlátozások bevezetését követő hetekben ennél is gyengébben teljesített a vevői oldal, hiszen nagyjából 80-90 százalékkal esett vissza március végén, áprilisban.

Ezzel szemben az eladói oldal aktív maradt, aminek köszönhetően egyre duzzad a kínálati portfólió. A probléma most az, hogy a vevők elfordulnak a túlárazott vagy akár csak a drágább árkategóriába tartozó ingatlanoktól. 40 millió forint környéke a lélektani határ, így nincs kereslet a XI. kerületben 80 milliónál induló családi házakra, de még a XXII. kerületben is 40 millió forint alatt szeretnének családi házat vásárolni az érdeklődők, ami viszont lehetetlen, hiszen egy élhetőbb méretű lakást is nehéz itt ennyiért kifogni.

Így nem meglepő, hogy aki valóban vásárolni akar, az most még kijjebb, az agglomerációban nézelődik, így például Érden, ahol olcsóbb árakat talál. És ha ott 10-20 millió forinttal olcsóbban meg fog kapni egy hasonló paraméterekkel rendelkező ingatlant, mint a budapesti kerületekben - természetesen az elhelyezkedést leszámítva - akkor nem érdekli az ingázás vagy az ezzel járó nehézségek - derült ki Nagy Csaba szavaiból.

A szakértő szerint, aki most vásárol, az jogosan szeretne "nyomottabb áron" vásárolni, hiszen romlik a gazdasági helyzet, nő a munkanélküliség, nem tudnak tervezni az emberek. Ezzel szemben az eladók továbbra is magasan tartják az árakat. Ez azt jelenti, hogy továbbra is a vírushelyzet előtti árakkal lehet találkozni a hirdetésekben, és a valóság csak a lezajlott értékesítéseknél jelentik meg, mivel az egyre nagyobb alkuk miatt itt már jelentős mértékben ereszkedő árakkal lehet találkozni.

Az alkuk kapcsán ugyanakkor azt is megjegyezte Nagy Csaba, hogy míg egy átlagos, 2 szobás, 30-35 milliós kelenföldi panellakás esetében nem ritka a 3-4 milliós alku sem, addig az eladók egy ilyen árcsökkentést ritkán hajlandóak elfogadni. Ennek következtében kevés a valós tranzakció, és csak a tényleg motivált eladók tudják értékesíteni most ingatlanjaikat.

Ilyen motivált eladóból viszont kevés van. Miközben azt hihetnénk, hogy a megváltozott helyzetben a komoly eladási és vételi szándékkal érkezők maradtak csak a piacon, Nagy Csaba megfigyelései szerint a helyzet pont fordított: sok lett az úgynevezett "lakásturista", akik csak nézelődnek, miközben az eladók között egyre többen mindössze tesztelik a piacot, eszük ágában sincs nyomottabb árakon értékesíteni, csak próbálkoznak.

Ezek mellett egy másik fontos jellemzője a piacnak, hogy kikoptak a befektetők. Persze abból a szempontból is érthető az eltűnésük, hogy a bérleti díjak - gyorsan reagálva az airbnb-s lakások piacra borulására - hatalmasat zuhantak néhány hét alatt.

Márpedig a XI. kerületben bőven akadtak airbnb-s lakások - mondta Nagy Csaba, aki pontosan összegeket is említett a bérleti díjak ereszkedése kapcsán: egy korábban 160 ezer forintért kínált lakást már csak 120 ezer forintos havi díjért tudtak kiadni, de ugyanígy járt egy korábban 190 ezerért kínált ingatlan, illetve egy 150 ezer forintért kínált lakás mindössze 105 ezres havi díjért talált bérlőre. Olyan mennyiségű ingatlan került a bérlemények piacára, hogy bizonyos esetekben 30-40 százalékos engedményt kell tenni, hogy egyáltalán ki lehessen adni - hangsúlyozta az ingatlanközvetítő.

Arra is felhívta azonban a figyelmet, hogy az emberek jövőképe most meglehetősen bizonytalan, így a bérleti szerződéseket is ritkán kötik egy évre vagy ennél hosszabb időre. A bérlők nem tudnak hosszabb időtávban gondolkodni, nem látják előre, hogy fél év alatt miként változik az életük.

A lakáspiacon viszont az árcsökkenési folyamatot még nem érzékelni. Leginkább azt lehet tapasztalni, hogy akik piacra lépnek a lakásukkal, azok valamilyen ár-elképzeléssel érkeznek, és ha erre nincs fogadókészség, akkor inkább nem adják el az ingatlant, hanem kihátrálnak. Ilyen körülmények között pedig nehéz megjósolni, hogy mit hoz a jövő, lesz-e komolyabb áresés, mert egyelőre csak azt lehet látni, hogy mindkét oldal kivár: a vevők mérsékeltebb árakon érzik indokoltnak a vásárlást, míg az eladók abban reménykednek, hogy hamarosan magára talál a piac, és minden visszatér a régi kerékvágásba.



További ingatlan hírek

Eladná ingatlanát?

Teljesen megértjük, hiszen az ingatlaneladás egy komoly döntés. Kérjen visszahívást, és mi kötöttségektől mentesen tájékoztatjuk Önt a legkedvezőbb lehetőségekről. Hozzáértő ingatlan tanácsadó kollégáink készséggel állnak rendelkezésére bármilyen kérdés kapcsán.

Kérem az ingyenes tanácsadást!

Ingatlan hírek

Ahol találkozhat velünk