Az járt jól, aki a járvány első hulláma után vásárolt ingatlant

Az járt jól, aki a járvány első hulláma után vásárolt ingatlant

Míg a tavalyi évben a járvány miatti korlátozások nem csak forgalomcsökkenést hoztak, hanem az árak ereszkedését is, addig az idei évben utóbbi már nem jelentkezett a IV. és XV. kerület ingatlanpiacán. Ráadásul a szakértő szerint a járvány halványulásával további áremelkedés várható.

Kifejezetten "változékony" évet tudhat maga mögött a IV. és XV. kerület ingatlanpiaca, hiszen a tavalyi és az idei évben jelentkező, járvánnyal kapcsolatos korlátozások jelentős mértékben visszavetették a két kerület ingatlanforgalmát a korábban megszokott szintekhez képest. Ugyanakkor a korlátozások feloldása után láthatóan gyorsan magára talált a piac - jelezte Balla Frigyes, a Balla Ingatlan IV. és XV. kerületi irodájának szakmai vezetője.
Mint mondta, a tavalyi évben a kereslet szűkülése ugyan magával hozott egy kismértékű, 5-10 százalékos árcsökkentést, azonban a korlátozások enyhítése, a pandémiához való "hozzászokás", valamint az idei évben megjelenő új állami támogatások hatására gyorsan visszakúsztak az árak, így ma már ugyanott tart a piac, ahol a járványt megelőzően.
Megfigyelhető az is, hogy jelenleg a hirdetési és az eladási árak között csak igen csekély a különbség, mintegy 5 százalékra tehető. Ebből következően az alkuk mértéke is mérsékeltebb, mint a tavalyi évben, az első hullám idején - hívta fel a figyelmet Balla Frigyes.
Ezzel párhuzamosan az értékesítési idők is mérséklődtek, ami azt jelenti, hogy a megfelelően árazott panellakásoknál mintegy 1-2 hónapos, a téglaépítésű lakásoknál 2-3 hónapos, míg a családi házaknál 3-6 hónapos átlagos értékesítési időkről beszélhetünk.
Amit a legkönnyebb most is eladni a kerületi ingatlanpiacon, azok továbbra is a másfél, kettő és háromszobás lakások, ugyanakkor a szakértő szerint a korlátozások és a bezártság rávilágított a nagyobb terek és a saját kert fontosságára, így a családok megindultak az agglomeráció felé. Annál is inkább, mivel a home office miatt nem kellett bejárni az irodába, az állami támogatások is ebbe az irányba terelték őket, ráadásul Budapesttől 20-30 kilométerre egy nagyobb budapesti lakás áráért önálló családi házat vagy ikerházat tudtak vásárolni.
A IV. és XV. kerületben a legkeresettebb, másfél szobás panellakások jelenleg 23-25 millió forint körüli áron cserélnek gazdát, míg a nagyobb méretű panellakások ára 27-35 millió forint környékén alakul. A téglaépítésű lakásoknál már jóval nagyobb a szórás, de ha az átlagot tekintjük, akkor a régebbi építésű, felújítandó állapotú lakások ára 500 ezer forintos négyzetméterár közelében mozog, míg az újszerűeké vagy felújítottaké 600-700 ezer forinton.
Ehhez képest az újépítésű ingatlanokat 850 ezer forintos négyzetméterár környékén kínálják, de a pontos összeg függ a mérettől és a helyszíntől. A szakértő hozzátette, hogy az újpesti és az újpalotai részeken most csak kisebb beruházásokkal lehet találkozni, miközben az érdeklődés is visszafogott, ugyanakkor a közeli agglomerációban jelentős kereslet tapasztalható az újépítésű ingatlanok iránt.
Az árak kapcsán még megjegyezte, hogy természetesen a keresett lokációk ebben a két kerületben is drágábbak: ezek továbbra is a központhoz közeli, jó közlekedési adottságokkal rendelkező, de ideális esetben parkra néző és csendes területek.
Kitért arra is, hogy a vevők nagyobb része továbbra is csak hitel segítségével tud ingatlant vásárolni: jellemzően 10-15 millió forintos hitellel egészítik ki az önrészüket, és minimum 5, de inkább 10 éves kamatperiódust választanak.
Balla Frigyes elmondta, hogy a járványhelyzet enyhülésének hatására várhatóan emelkedni fognak az ingatlanárak, miközben bővül a forgalom, hiszen, ha a piacon jelenleg érvényesülő két nagy erő - a járványhelyzet, illetve az állami támogatások - közül az egyik veszít az erejéből, akkor az a másik malmára hajtja a vizet.
Végül arra is felhívta a figyelmet, hogy habár a befektetők a növekvő árak, a csökkenő bérleti díjak és a MÁP+ állampapírok térnyerésének hatására egy időre eltűntek a piacról, most úgy tűnik, hogy a romló inflációs adatok, valamint az ismét emelkedésnek indult albérlet-árak ismét vonzóvá tehetik az ingatlanbefektetést.



További ingatlan hírek

Eladná ingatlanát?

Teljesen megértjük, hiszen az ingatlaneladás egy komoly döntés. Kérjen visszahívást, és mi kötöttségektől mentesen tájékoztatjuk Önt a legkedvezőbb lehetőségekről. Hozzáértő ingatlan tanácsadó kollégáink készséggel állnak rendelkezésére bármilyen kérdés kapcsán.

Kérem az ingyenes tanácsadást!

Ingatlan hírek

Ahol találkozhat velünk