Alaprajz készítés lépésről-lépésre

Alaprajz készítés lépésről-lépésre

Az ingatlan hirdetéskor az egyik legfontosabb, hogy minél alaposabb információkkal lásd el a potenciális érdeklődőket. A jó fotók mellett az alaprajz is rengeteg információt hordoz. Sok érdeklődőnek számít az, hogy milyen beosztású a lakás, mekkorák a szobák, honnan hova nyílnak, hány szoba van. Az alaprajz abban is segít, hogy előszűri a vevőket, így csak olyan érdeklődők fognak jelentkezni, akik az ingatlan elrendezését már biztosan megfelelőnek találják. Ezzel magadnak is időt tudsz megspórolni.

Készíts alaprajz vázlatot
Fogj egy kockás papírlapot és skicceld fel az összes helyiséget. Az esetleges emeletekről, alagsorokról is készíts külön rajzot. Ezek a rajzok csak azért kellenek, hogy bele tudd írni a méreteket, amit mérsz. A nyílászárókat is jelöld meg a rajzon.

Mérd meg a falakat
Két jó és könnyű megoldás is van a mérésre. Az egyik, ha van egy segítőd, aki megfogja a mérőszalag végét. A másik megoldás a lézeres távolságmérő. Az utóbbi persze jelentősebb anyagi ráfordítást igényel. Már 6000 Ft-tól is lehet kapni, de van több százezerért is. Próbálj meg pontosan mérni. A nyílászárókat is mérd meg. Ha vannak ott maradó (beépített) bútorok, akkor azokat is érdemes megmérni.

Alaprajz elkészítése
Az alaprajz elkészítésénél többféle lehetőséged is van. Lehet az akár egy vonalas rajz, vagy egy profi, lakberendezéses látványterv is.

Tervrajz fotó
Ha meg vannak a lakásnak, háznak a tervei és található benne alaprajz, akkor azt lefotózva fel lehet majd tölteni a hirdetés képei közé. Tájékoztatásnak már ez is megfelelő, de nem a legjobb megoldás a sok méretvonal miatt. Fotózásnál figyelj a jó megvilágításra, mert a sötét alaprajz fotó halmozottan hátrányos megoldás.

765485_alaprajz_fotom.jpg

Kézi rajz
Ha nem érzel magadban késztetést arra, hogy programmal készítsd el az alaprajzot, akkor elő a vonalzóval és a ceruzával. A falakat a rajzolás végén érdemes vastagabb filccel átrajzolni, hogy még átláthatóbb legyen. Figyelj oda arra is, hogy az ábra arányosra sikerüljön. A rajzot lefotózva, már töltheted is fel a hirdetésedhez.

373649_alaprajz_rajzolt_m.jpg

Számítógépes kézi rajz
Következő egyszerűbb megoldás, hogy a számítógépes rendszer saját rajzolóprogramjában (pl. Paint) készíted el az alaprajzot. Az arányokra itt is Neked kell figyelni. A kézi rajzhoz képest előny, hogy már nem kell fotózni és a beépített alakzatokkal gyorsabban is lehet rajzolni.

981746_tajekoztato.jpg

Alaprajz készítő program

Az interneten található alaprajz készítő programokkal már profi alaprajzot is készíthetsz. A választék elég bőséges. Vannak online is használhatók, de letölthető-telepíthető változatok is. 2020 őszétől már a megveszLAK-on is elkészíthető az alaprajz. A programmal rajzolt alaprajzok sokkal profibban néznek ki, mint a kézzel rajzoltak. Érdemes rászánni azt a 10-15 percet, ami alatt simán el lehet készíteni. Bővebb leírás az alaprajz készítésről, ami bemutatja a szoftver használatát: Alaprajz készítés egyszerűen-gyorsan
Az alaprajz készítő belépés nélkül, ingyenesen használható. Az elkészített alaprajz képként tölthető le a böngészőből és felhasználható bármelyik ingatlan hirdetési portálon, így a ballaingatlan.hu-n is.

Mi legyen rajta mindenképp az alaprajzon
Az alaprajznak elsősorban nem szépnek, hanem informatívnak kell lennie. A következőket mindenképp szerepeltetni kell rajta:

• Falak. A tartófalakat lehetőleg vastagabban rajzolva és ügyelve a derékszögre.
• Ajtók, ablakok. Félkörívvel célszerű feltüntetni a nyílás irányát is.
• Helyiségek nevei és méretük. Esetlegesen be lehet írni a padlóburkolat típusát is, de ha jól van készítve az alaprajz, akkor azon ránézésre is egyértelmű (kő, parketta, stb.)
• Bejárathoz tegyél egy nyilat, hogy egyértelmű legyen.
• Tájolás. Fontos információ a benapozás miatt is.

220635_alaprajz_programmal.jpg


Tippek
Íme még néhány tipp/ötlet:

• Ügyelj arra, hogy az alaprajz ne legyen túlzsúfolt.
• Legyen átlátható és informatív még egy laikusnak is.
Egy jól elkészített alaprajz mindenképp segít az ingatlan értékesítésében. Az alaprajz akkor is nagy segítség, ha az érdeklődő szeretné átalakítani a lakást. Rajz nélkül sokkal nehezebb elképzelni azt, hogy melyik helyiségeket lehet szétválasztani, vagy összevonni. Segíts hát Neki ebben. A hirdetéshez írj figyelemfelkeltő szöveget is és tuti lesz a siker. Kezdj neki most, a rajzolásnak! Jó munkát!



További ingatlan hírek

Eladná ingatlanát?

Teljesen megértjük, hiszen az ingatlaneladás egy komoly döntés. Kérjen visszahívást, és mi kötöttségektől mentesen tájékoztatjuk Önt a legkedvezőbb lehetőségekről. Hozzáértő ingatlan tanácsadó kollégáink készséggel állnak rendelkezésére bármilyen kérdés kapcsán.

Kérem az ingyenes tanácsadást!

Ingatlan hírek

Ahol találkozhat velünk