A nyáron megfordult az ingatlanpiac a Velencei-tónál is

A nyáron megfordult az ingatlanpiac a Velencei-tónál is

Nyáron elérte csúcspontját a Velencei-tó környékén is az ingatlanpiac, és innentől kezdve lejtmenetbe váltott. A kedvezményes áfa kivezetése miatt a jövő sem tűnik igazán biztatónak.

Valamikor a nyár eleje volt a fordulópont a Velencei-tó környékének ingatlanpiacán, amikor megszakadt az árak növekedése, mérséklődni kezdett az addigi forgalom. Nem átmeneti jelenségről van szó, mert a piac azóta sem talált magára, úgyhogy valószínűleg elértük az ingatlanpiaci csúcspontot, ahonnan lefelé vezet az út - derül ki dr. Kovács Csaba, a Balla Ingatlan Fejér megyei irodája vezetőjének szavaiból.

A szakértő úgy véli, hogy aki ingatlant akart venni, az már az elmúlt években vásárolt is, így mostanra kifulladt a vételi kedv. Sok újépítésű ingatlannal bővült az elmúlt években a piac, de itt is a telítődés jelei érzékelhetők. Elsősorban társasházi építések jellemezték a Velencei-tó környékét, ezeknél a négyzetméterárak 500-600 ezer forint környékén alakultak, és ezek az ingatlanok jelentik jelenleg a kínálat tetejét.

Ugyanakkor a legnagyobb kereslet a 15-20 millió forintos áron kínált, használt nyaralókra mutatkozik, de ilyen ingatlanok csak elvétve bukkannak fel a piacon. Ezek a használt házak jellemzően nem a legjobb állapotúak, általában felújítandó ingatlanokról van szó, azonban az árak miatt mégis csábítóan hatnak a vevőkre. A kínálatban viszont ennél alapvetően magasabb árfekvésű ingatlanokkal találkozunk a használt piacon is.

Jelenleg a túlárazottság mértéke 5-10 százalékra tehető az eladó ingatlanok körében, és ennek megfelelően az alku mértéke is 5-10 százalék környékén alakul, miközben átlagosan 4-6 hónapos értékesítési időkről beszélünk. Természetesen az előbb említett árkategóriába tartozó, tehát 15-20 millió forintért kínált házakból annyira csekély a kínálat, hogy ezek irányáron el is kelnek, így itt nem nyílik lehetőség alkura.

Az árat persze befolyásolja az ingatlanok elhelyezkedése: Agárd és Gárdony továbbra is a legfelkapottabb település a Velencei-tónál, de részben ide sorolható még Velence is, bár utóbbi érezhetően kevésbé keresett. Ezekre a településekre a jó közlekedés, a kiépült infrastruktúra és a szép környezet a jellemző. A némileg kedvezőtlenebb közlekedési adottságokkal bíró túlpart - ahol többek között nincs vasúti közlekedés, csak buszjárat - kevésbé keresett, annak ellenére, hogy lényegesen olcsóbb eladó ingatlanok találunk a kínálatban. Az árkülönbség 10-20 százalék a két oldal között.

Az ingatlanközvetítő szavaiból az is kiderült, hogy a vevők harmada egyébként hitelre vásárol, és általában a vételár 30-60 százalékát állják kölcsönből. A készpénzes befektetőknek viszont, akik kiadásra vásárolnának, nagyon lecsökkent a száma.

Pedig a kiadó lakások kínálata nagyon szűkös itt a Velencei-tónál, így akik keresnek, azok nem nagyon találnak maguknak megfelelő bérlakást. Pedig, mint a szakértő mondja, sokan nézelődnek folyamatosan a bérleti piacon, főleg azok, akik Székesfehérváron dolgoznak. A bérleti díjak 100-150 ezer forint környékén mozognak, melyért egy kisebb, kétszobás házat tudunk kivenni errefelé.

Ami pedig a jövőt illeti, Kovács Csaba szerint a legnagyobb hatással a kedvezményes áfa kivezetése lesz a piacra, melynek következtében jövőre magasabb árakra számíthatunk az újépítésű ingatlanoknál, ami tovább nehezíti a helyzetet, hiszen tovább mérsékli majd a vásárlási kedvet.



További ingatlan hírek

Eladná ingatlanát?

Teljesen megértjük, hiszen az ingatlaneladás egy komoly döntés. Kérjen visszahívást, és mi kötöttségektől mentesen tájékoztatjuk Önt a legkedvezőbb lehetőségekről. Hozzáértő ingatlan tanácsadó kollégáink készséggel állnak rendelkezésére bármilyen kérdés kapcsán.

Kérem az ingyenes tanácsadást!

Ingatlan hírek

Ahol találkozhat velünk