A koronavírus miatt nem torpant meg a balatoni ingatlanpiac, csak egy probléma látszik kibontakozni

A koronavírus miatt nem torpant meg a balatoni ingatlanpiac, csak egy probléma látszik kibontakozni

Ahogy véget értek a korlátozások a koronavírus-járványt követően, egyből megélénkült a balatoni ingatlanpiac. Látszik azonban egy olyan trend, ami problémát okozhat 2-3 év múlva.

Olyannyira beindul az ingatlanpiac a Balaton déli partján a kijárási korlátozások után, hogy még csak kis mértékű visszaesésről sem beszélhetünk a tavalyi évhez képest. Sőt, akár azt is lehet mondani, hogy a tavalyi évben a hirtelen túl magasra kúszó árak miatt tapasztalt kisebb megtorpanást követően mostanra megbarátkoztak ezekkel az árakkal a vevők, így ismét lendületesen vásárlásokba kezdtek, és utolérte magát a piac - jelezte Krausz Gábor, a Balla Ingatlan siófoki irodájának szakmai vezetője, megjegyezve, hogy nem csak az érdeklődés, hanem az adásvételek száma is hasonlóan szépen alakul.

A szakértő szerint ennek oka talán az lehet, hogy sokan rájöttek arra, hogy egy rendkívüli helyzetben, mint például a kijárási korlátozások időszaka, sokkal könnyebben élhető az élet egy balatoni nyaralóban, mint egy városi lakásban. Ez látszik azon is, hogy sokan költöztek le ebben az időszakban a vízparti házaikba, innen végezték home office-ban a munkát - sőt néhányan maradtak is azóta -, és valóban azt tapasztalják, hogy valamivel kellemesebb vidéken, a tóparton átvészelni a kritikus napokat.

Az újépítésű ingatlanok piacán tehát olyannyira erőteljes a kereslet, hogy még 1-3 százalékkal tovább is lehetett emelni az árakat azoknál az ingatlanoknál, ahol még az idei év nyarán sor kerül az átadásra. Tavaly ezek az árak még megfontolásra késztették az érdeklődőket, ma már azonban a visszatérő vevők is habozás nélkül vásárolnak, így a beruházók a megmaradt készleteiket is szépen eladogatják - derült ki a szakértő szavaiból.

A leginkább talán a nappali plusz két hálószobás, 40-44 négyzetméter plusz erkélyes lakások, kisebb házak iránt erős a kereslet, ezeket 40-50 millió forint körüli árakon lehetett megvásárolni. Ezek persze nem vízparti ingatlanok, de közel fekszenek a tóhoz, illetve még részleges panorámáról is beszélhetünk adott esetben. Tehát, amivel tavaly az idei évre vonatkozóan számoltak az ingatlanközvetítők, az beigazolódni látszik a koronavírus-járvány ellenére, vagyis érezhetően picit tovább tudott erősödni a piac - tette hozzá Krausz Gábor.

Mindez persze leginkább az újépítésű ingatlanok piacára igaz, de a Balatonon az értékesítések nagy részét ezek teszik ki. A használt nyaralókat, családi házakat is keresik persze a vevők, illetve elvétve eladó telkekkel is találkozni a piacon.

Ahol viszont érzékelni lehet némi megtorpanást, az a panellakások piaca. Úgy tűnik, hogy ezek vevőkörét érintették a legérzékenyebben a koronavírus okozta változások, így a munkahelyek elvesztése, a gazdasági visszaesés, a tartalékok felélése. A siófoki panellakásoknál jellemzően beálltak az árak, vagyis sem nem csökkennek, sem nem emelkednek egyelőre, a kereslet pedig szerény, bár azért van. Mindez 400-450 ezer forint között mozgó négyzetméterárakat jelent a panellakásoknál, az állapottól függően.

Az ingatlanközvetítő felhívta a figyelmet arra is, hogy korábban tapasztalható volt egy olyan jelenség, miszerint sokan a siófoki panelekből családi házakba költöztek, de ez most már egyre kevésbé jellemző az elszakadó árak miatt. Tehát egy Siófok belvárosában lévő panel áráért plusz a családtámogatást igénybe véve ma már nemigen tudnak családi házat vásárolni azok, akik ilyen változáson törik a fejüket. Hiszen, azok a balatoni családi házak, melyek néhány éve még 40-45 millió forintba kerültek, azok most már 60-70 millió forintért eladók.

A másik problémát az jelenti, hogy nem nagyon indulnak új fejlesztések a Balatonnál. A beruházók most inkább csak kis projektekbe vágnak bele, melyeket egy év alatt fel tudnak húzni. Nagyobb fejlesztések, melyek 2,5-3 év alatt készülnek el (tervezéstől átadásig), viszont nem kezdődnek, mivel a 2022-re és 2023-ra várható 1,5 milliós négyzetméterárak miatt bizonytalanok a beruházók. Hiszen ez egy átlagos, nappali plusz kétszobás, teraszos lakás esetében már 75 millió forintos vételárat jelent. Azt pedig nem tudják, hogy ilyen összegekért lesz-e kereslet az elkészülő újépítésű lakásokra, ráadásul még az sem biztos, hogy akár ennyiért megéri-e értékesíteni az elkészült lakásokat.

Mindez azt jelenti, hogy néhány év múlva akár hiány is kialakulhat a piacon, és azok a beruházók járnak jól, akik most belevágnak az építkezésbe. Jövőre a kínálat szűkülése még nem fog látványosan jelentkezni, 2022-23-ban azonban számítani lehet rá - tette hozzá Krausz Gábor.



További ingatlan hírek

Eladná ingatlanát?

Teljesen megértjük, hiszen az ingatlaneladás egy komoly döntés. Kérjen visszahívást, és mi kötöttségektől mentesen tájékoztatjuk Önt a legkedvezőbb lehetőségekről. Hozzáértő ingatlan tanácsadó kollégáink készséggel állnak rendelkezésére bármilyen kérdés kapcsán.

Kérem az ingyenes tanácsadást!

Ingatlan hírek

Ahol találkozhat velünk