A járványhelyzet bizonytalansága gyorsítja az ingatlan-adásvételeket

A járványhelyzet bizonytalansága gyorsítja az ingatlan-adásvételeket

Már a tavalyi év sem alakult igazán jól a dél-pesti régió ingatlanpiacán, így aztán nem meglepő, hogy ereszkednek az ingatlanárak, legfőképpen a panellakásoknál. Eközben a járványhelyzet bizonytalansága miatt mindenki a minél gyorsabb adásvételekben érdekelt.

Nem az idén tavasszal kezdődött az ingatlanpiac lassulása a XIX. és XX. kerület ingatlanpiacán, hanem még tavaly nyáron. Igaz ugyanakkor, hogy ezt a helyzetet tovább fokozta a Covid-19 és a vele járó korlátozások, így márciusban és áprilisban alig volt tranzakció a két kerületben - mondta Rencsevics Mária, a Balla Ingatlan XIX. és XX. kerületi irodájának szakmai vezetője. Szerencsére ez a helyzet nem tartott sokáig, és májusban már nagyobb számban megjelentek az ingatlant keresők, de az is igaz, hogy a kereslet még mindig nem éri el az egy évvel ezelőtti szintet - tette hozzá.

A kereslet csökkenésének hatása megjelenik az eladási árakban, hiszen aki el akarja adni az ingatlanát, az kénytelen mérsékelni most az árát. Jelentősebb, 5-10 százalékos árcsökkenéssel lehet találkozni a panellakásoknál, ami a szakértő szerint annak köszönhető elsősorban, hogy az elmúlt években irreális mértékben emelkedtek meg ezen ingatlanok árai.

A családi házaknál éppen ezért csak mérsékeltebb árcsökkenés tapasztalható, de kétségtelen, hogy ezek ára is ereszkedik. Mint Rencsevics Mária rámutatott, a válság hatására nyílt az olló az eladási és a hirdetési árak között. Persze akadnak tulajdonosok, akik számára az eladás nem létkérdés, ők kitartanak a tavalyi árak mellett. Akinek viszont fontos az eladás, az enged az árból.

Ennek következtében növekednek az értékesítési idők, ugyanakkor akad kivétel: az, aki elfogadja az ingatlanközvetítő által javasolt hirdetési árat, az átlagosnál lényegesen gyorsabb eladásra számíthat. Az ingatlanközvetítő megemlítette, hogy egy hét alatt is adtak el lakást, annak köszönhetően, hogy a tulajdonos alkalmazkodott a piaci tendenciákhoz, és reális értékesítési árat határozott meg.

Azt is meg lehet figyelni ugyanakkor, hogy a felújított ingatlanokat most jóval könnyebb eladni, mint korábban, illetve keresettek még a kisméretű lakások is, ahogy a csendes, zöldövezeti ingatlanok iránt is egyre nagyobb igény mutatkozik. Ugyancsak erős kereslet mutatkozna az újépítésű ingatlanokra - amit elsősorban a CSOK indokol -, azonban a két kerületben nagyon kevés az újépítésű ingatlan, azon belül is inkább a néhány lakásos társasházakról beszélhetünk.

Szintén határozottan kirajzolódó tendencia, hogy a bankok hitelezési szabályainak szigorodása miatt a hitelre vásárlók aránya csökkent, ráadásul megfontoltabbá is váltak az ügyfelek. Akik még hitel segítségével sem tudnak lakást vásárolni, azok körülnéznek a bérlakások piacán, azonban a két kerületben egyelőre nem tapasztalható a bérleti díjak csökkenése, mivel nagyon kevés a kiadó ingatlan. Ebben pedig közrejátszik, hogy a befektetési célú ingatlanvásárlás errefelé korábban sem volt túl erős - jegyezte meg a szakértő.

Végül pedig, ami a jövőt illeti, Rencsevics Mária szerint nem teljesen egyértelmű, hogy mi várható az elkövetkező hónapokban az ingatlanpiacon. Ugyanis, ha a járvány megfékezése érdekében tett intézkedések gazdasági hatásai elhúzódhatnak, akkor a fizetőképes kereslet szűkülése az eladások, illetve az árak csökkenését eredményezheti. Ezzel szemben, sok ügyfélben megfogalmazódott a karantén ideje alatt a zöldövezeti ingatlan, mint célpont, vagy akár egy dolgozószobával nagyobb lakás igénye, ami hozhat némi keresletbővülést.

Mindenesetre a Balla Ingatlan közvetítője szerint meghatározó lesz a piacra nézve a járvány további alakulása. Ezért most elsősorban az ügyfelek igényeinek minél gyorsabb kiszolgálására törekszenek az irodánál, hogy minél több család juthasson hozzá új otthonához a járványhelyzet romlása és az esetleges új, korlátozó intézkedések bevezetése előtt.



További ingatlan hírek

Eladná ingatlanát?

Teljesen megértjük, hiszen az ingatlaneladás egy komoly döntés. Kérjen visszahívást, és mi kötöttségektől mentesen tájékoztatjuk Önt a legkedvezőbb lehetőségekről. Hozzáértő ingatlan tanácsadó kollégáink készséggel állnak rendelkezésére bármilyen kérdés kapcsán.

Kérem az ingyenes tanácsadást!

Ingatlan hírek

Ahol találkozhat velünk