Nyolc-tizenkét évnyi átlagjövedelem kell a saját lakáshoz

Nyolc-tizenkét évnyi átlagjövedelem kell a saját lakáshoz

Vidéken olcsóbb az élet, olcsóbbak az ingatlanok is, mint Budapest vonzáskörzetében.

Budapesten 12, országosan csaknem 8 évnyi nettó átlagjövedelem kell ahhoz, hogy valaki egy közepes méretű lakáshoz jusson. Ez az arány sokkal rosszabb, mint három éve, a legfőbb ok pedig az, hogy a lakásárak kétszer olyan gyorsan növekedtek ezalatt, mint a jövedelmek – olvasható az Otthontérkép felmérésében.

A portál adatai szerint idén a második negyedévben egy 75 négyzetméteres ingatlan megvásárláshoz országos átlagban 20 millió forint kellett. 208 ezres nettó átlagjövedelemmel számolva ennek megvásárlásához 7,8 év szükséges. Ez az idő 2014-ben jóval rövidebb volt, 6,8 év, a háttérben az áll, hogy a jövedelmek 20 százalékkal, a lakásárak viszont 40 százalékkal emelkedtek, írja a közlemény.

Nógrád és Tolna megyékben 4-6 év elegendő az ingatlanvásárláshoz a területi jövedelmekkel kalkulálva, addig Budapesten csaknem 12 év, Veszprémben pedig 13,5 év kell ugyanehhez, írták.

Az Otthontérkép vezető elemzője szerint, a szerzési idő csak akkor csökkenhet, ha – közép távon, vagyis 3-5 éven belül – valóban elkészül a magánszemélyek és a vállalkozók által tervezett 30-50 ezer új lakás, ami ha nem is túlkínálatot, de legalább az árak stagnálását eredményezheti, s eközben a nettó jövedelmeknek még nagyobb tempóban, évi 15-20 százalékkal emelkednek. Mester Nándor szerint további külső feltétel, hogy tovább csökkenjenek a hitelkamatok és az állam újabb ösztönzőket vezessen be, illetve hosszabbítsa meg a mostani nagyon alacsony, mindössze 5 százalékos áfa hatályát.

Forrás: hir24



További ingatlan hírek

Eladná ingatlanát?

Teljesen megértjük, hiszen az ingatlaneladás egy komoly döntés. Kérjen visszahívást, és mi kötöttségektől mentesen tájékoztatjuk Önt a legkedvezőbb lehetőségekről. Hozzáértő ingatlan tanácsadó kollégáink készséggel állnak rendelkezésére bármilyen kérdés kapcsán.

Kérem az ingyenes tanácsadást!

Ingatlan hírek

Ahol találkozhat velünk