Albérletroham: megint drágultak a kiadó lakások, és még nincs vége

Albérletroham: megint drágultak a kiadó lakások, és még nincs vége

Meddig tart még a brutális drágulás?

Nemsokára kezdődik a felsőoktatási szezon, és tavaly augusztus óta átlagosan 10 százalékkal drágultak az albérletek az egész országban. Budapest belvárosában már 200 ezer forintra nőtt a havi átlagos bérleti díj, tavaly ilyenkor még 180 ezer volt – derül ki körképünkből.

Az elmúlt három év fővárosi bérleti díjait mutatja az alábbi ábránk:

Az emelkedésnek tartós és szezonális okai is vannak:

négy éve folyamatosan bővül a gazdaság, de alacsonyak a kamatok, így a kisbefektetők az ingatlanvásárlás felé fordulnak (tartós trend), aki hitelképes (gazdag), az hitelből lakást vesz és kiadja: a befektetői ingatlanvásárlás, főként a rövid távú bérbeadás megjelenése, felhajtja a bérleti díjakat és szűkíti a lakáskínálatot (tartós trend), a szűkös kínálat mellett óriási a kereslet az albérletre (a többség nem tud lakást venni, mert vagy nem hitelképes vagy nincs családi megtakarítása lakásvásárlásra), a diákok miatt augusztustól ismét nő a kereslet, ami tovább hajtja az árakat (szezonális trend), bizonyos fejlemények miatt sokan visszaálltak a rövid távú lakáskiadásról a tartós bérletre, de ragaszkodnak a megszokott profithoz (szezonális). Már a külső kerületek is keresettek Budapesten csak a magánszemélyek mintegy 1000 lakással többet kínáltak bérlésre mint három héttel ezelőtt – mondta a 24.hu-nak Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági elemzője, aki szerint az elmúlt néhány hétben megugrott a keresések száma is. Az év többi részéhez képest ilyenkor 15-20 százalékkal többen keresnek lakást, mondta. Közülük sokan egyetemisták és főiskolások, akiknek mostanában jár le az 1 éves lakásbérleti szerződése, és persze az elsőévesek is keresnek lakást.

Forrás: hir24



További ingatlan hírek

Eladná ingatlanát?

Teljesen megértjük, hiszen az ingatlaneladás egy komoly döntés. Kérjen visszahívást, és mi kötöttségektől mentesen tájékoztatjuk Önt a legkedvezőbb lehetőségekről. Hozzáértő ingatlan tanácsadó kollégáink készséggel állnak rendelkezésére bármilyen kérdés kapcsán.

Kérem az ingyenes tanácsadást!

Ingatlan hírek

Ahol találkozhat velünk