Lakások 13 milliótól, házak 15 milliótól - Csepel és Szigetszentmiklós ingatlanpiaca

Lakások 13 milliótól, házak 15 milliótól - Csepel és Szigetszentmiklós ingatlanpiaca

Miközben masszív a kereslet, az árak már inkább csak stagnálnak Pest déli részén lévő XXI. kerületben és az agglomerációjában található Szigetszentmiklóson. Panellakáshoz 13-14 millió forintért juthatunk hozzá, míg családi házakhoz 15 millióért, bár utóbbi azért jelentős felújításra szorul.

Aki családi házat szeretne vásárolni errefelé, az elsősorban valamelyik agglomerációs településen néz körül - például Szigetszentmiklóson -, míg ha lakást vagy panellakást venne, akkor inkább Csepel a cél, hiszen ott jóval nagyobb a kínálat.

Még mindig keresleti a piac

Csepelen valamelyes csökkent a kereslet a panellakások, illetve lakások iránt a tavalyi évhez képest, de tavaszhoz viszonyítva hasonló az érdeklődők száma - jelezte Marosvölgyi Gabi, a Balla Ingatlan XXI. kerületi és Szigetszentmiklósi irodájának szakmai vezetője. Ráadásul - mint mondta -, bár Csepel peremkerület, a vidéki egyetemisták érkezése erre a kerületre is jelentős hatással van, így ilyenkor tovább emelkedik az érdeklődők számra.

Még mindig több tehát a lakást kereső, mint az eladó, azonban az eladási árak egy ideje már nem mozdulnak feljebb. Ez azt jelenti, hogy most az átlagos, 50-55 négyzetméteres panellakások ára a XXI. kerületben 13-14 millió forintról indul, de a lakás állapotától függően gyakran előfordulnak magasabb árak is. Egy nagyobb, 67 négyzetméteres csepeli panellakásra pedig 17 millió forintért is akad vevő - említett egy példát az ingatlanközvetítő.

15-20 milliós házakra van igény

Szigetszentmiklóson is található ugyan néhány panellakás - az ingatlanközvetítő szerint gyakran jelentősen túlárazva -, azonban összességében inkább a házak, családi, iker- és sorházak kínálata a meghatározó. Az érdeklődők legnagyobb része 15-20 millió forintos, minimum háromszobás házakat keres. Habár az is igaz, hogy akadnak, akik 10-12 millióért szeretnének ingatlanhoz jutni, ilyen árakon azonban nem fognak találni Szigetszentmiklóson - jegyezte meg Marosvölgyi Gabi.

Az értékesítési árak ugyanis 15 millió forintnál indulnak, és a ház méretén és állapotán kívül meghatározza értéküket az elhelyezkedésük is. Az óvárosi részen némileg magasabb árakkal szembesülhetnek az érdeklődők: 16-17 millió forintért kicsi, és erősen felújításra szoruló ingatlanhoz lehet csak hozzájutni, amire még sok-sok milliót rá kell költeni új tulajdonosának ahhoz, hogy lakhatóvá tegye.

Ha viszont költözhető, jobb állapotú családi házakat keresünk, akkor a központi részen 30-35 millió forintért juthatunk hozzájuk, míg a kevésbé felkapott területeken 20-24 millió forintért. Ugyanakkor Csepelen, a népszerű királyerdei részen viszont 20-22 millió forintért legfeljebb csak egy telket vásárolhatunk. (További információk árakról és kínálatról a Balla Ingatlan területi jelentésében érhető el: /piacijelentesek/)

Újépítésűek, CSOK és bérlakások

Lakásépítések is inkább Szigetszenmiklósra jellemzőek, Csepelen nem nagyon találkozni beruházásokkal. Az ingatlanközvetítő szerint az árak néhány esetben már túl magasra kúsztak a vásárlói pénztárcákhoz viszonyítva. A megfizethető újépítésű lakások négyzetméterára 340 ezer forintnál indul, ennél csak drágábbat találnak az érdeklődők.

Belőlük egyébként nincs is olyan túl sok, legalábbis tavaly még sokkal nagyobb rohamra számítottak az új CSOK indulásakor - jegyezte meg a szakértő. Most már inkább az látszik, hogy az emberek elég megfontoltan vágnak bele CSOK-kal is a vásárlásba, a 10+10 milliós támogatást is inkább csak akkor igénylik, ha már megvan a három gyerek. A hitelfelvétel viszont népszerű - az ingatlanok nagyobb részét banki kölcsön segítségével vásárolják -, bár nem mindenki kap, aki szeretne.

A bérlakások piacán nagyon kicsi a kínálat, miközben óriási a kereslet akár Csepelt, akár Szigetszentmiklóst tekintve. "Mindenki lakást szeretne bérelni" - fogalmazott Marosvölgyi Gabi. És nem csak a kisméretű lakásokat keresik, hanem a családi házakat is. Az árak persze nem meglepő módon magasak: az egy-két szobás ingatlanok havi díja 70-80 ezer forintnál kezdődik.



További ingatlan hírek

Eladná ingatlanát?

Teljesen megértjük, hiszen az ingatlaneladás egy komoly döntés. Kérjen visszahívást, és mi kötöttségektől mentesen tájékoztatjuk Önt a legkedvezőbb lehetőségekről. Hozzáértő ingatlan tanácsadó kollégáink készséggel állnak rendelkezésére bármilyen kérdés kapcsán.

Kérem az ingyenes tanácsadást!

Ingatlan hírek

Ahol találkozhat velünk