Nemrég még védett budai kert tűnt el, társasház lesz a helyén

Nemrég még védett budai kert tűnt el, társasház lesz a helyén

A Vigadót is megálmodó Feszl Frigyes családjának egykori otthona, és az azt körülvevő értékes fák most közel százharminc év után alakulnak tízlakásos épületté.

Néhány nappal ezelőtt szomorú poszt kezdett futótűzként terjedni a Facebookon: a Rómer Flóris utca egyik, egykor védett épületének (52-54.), illetve hosszú időn át szintén védett tiszafával és ritka délkelet-ázsiai papíreperfával is büszkélkedő kertjének eltüntetését adta hírül.

A témára először az Index csapott le – az ő írásukból kiderült, hogy az egészséges fákkal teli kert védettségét 2008-ban, a lakóházét pedig 2012-ben szüntették meg, a felszabaduló telekrészen pedig társasház építését tervezik.

A Pesti Vigadót (1859-1865), illetve a főváros számos kiemelkedő épületét – így az 1848-ra elkészült Nádor utca 22.-t, vagy a Dreher-sörgyár 1863-1884 közt formát öltött tömbjeit is – megálmodó építész, Feszl Frigyes által családtagjai számára tervezett, szintén Frigyes nevű, építőmesterré vált fia által kivitelezett, a következő nyolc évtizedben többször átépített házától 2012-ben a II. kerületi Önkormányzat megvonta a védettséget:

Budapest Főváros Főjegyzője – az FPH059/641-3/2012 ügyiratszámú tájékoztatás szerint – megindította a Budapest II. kerület Rómer Flóris utca 52-54. (hrsz.:12950) szám alatt álló lakóház helyi védettségének megszüntetését. […] Az épület mára kevés építészeti értéket képvisel, bontása alkalmával a lakóház építészeti dokumentációja a Fővárosi Levéltárban őrzi majd az 1887. óta változó minőségben átalakuló, eredetileg kertészlakként megépült épület hangulatát.

Forrás: hir24



További ingatlan hírek

Eladná ingatlanát?

Teljesen megértjük, hiszen az ingatlaneladás egy komoly döntés. Kérjen visszahívást, és mi kötöttségektől mentesen tájékoztatjuk Önt a legkedvezőbb lehetőségekről. Hozzáértő ingatlan tanácsadó kollégáink készséggel állnak rendelkezésére bármilyen kérdés kapcsán.

Kérem az ingyenes tanácsadást!

Ingatlan hírek

Ahol találkozhat velünk