A magas árak miatt lassabb az újépítésű ingatlanok értékesítése - Dunakeszi ingatlanpiaca

A magas árak miatt lassabb az újépítésű ingatlanok értékesítése - Dunakeszi ingatlanpiaca

Az újépítésű ingatlanok ára töretlenül emelkedik az északi agglomerációban található Dunakeszi ingatlanpiacán. A kereslet ezért az újszerű ingatlanok irányában erősebb, habár a vevők által kedvelt újszerű lakóparkokban sem alacsonyak az árak.

Még mindig emelkednek az árak Dunakeszi ingatlanpiacán, de már kisebb mértékben, mint az új CSOK bevezetése után - mondta Kovács Péter, a Balla Ingatlan helyi irodájának szakmai vezetője. Ennek oka az, hogy a jelenlegi árak mellett visszafogottabbá vált a kereslet az újépítésű ingatlanok iránt.

Gondok az újépítésűek piacán?

Véleménye szerint, míg a használt, de jó állapotú ingatlanokat könnyen lehetett értékesíteni az elmúlt hónapokban, addig az újépítésűek eladása már jóval lassabban zajlik. A magas telekárak, az emelkedő anyagköltségek és munkadíjak miatt ugyanis a vevők által elfogadhatónak tartott szintnél magasabbra kúsztak az árak.

Pedig nem is épül belőlük sok, hiszen az önkormányzat Dunakeszin korlátozza a telkek beépíthetőségét. Ez elsősorban az épülő lakások számára hat ki, ugyanakkor az ikerházak építését a megemelkedett árak miatti nehezebb értékesítés fogja vissza. Emellett ráadásul rontja a helyzetet az is, hogy a munkaerőhiány miatt lassabban épülnek meg az ingatlanok, így a befektetők is egyre óvatosabbak, mind a mennyiséget, mind a vállalt határidőket tekintve.

A nappali plusz 3-4 szobás a sláger

Alkudni viszont a nagyobb értékesítési idő ellenére sem lehet az újépítésűek árából, legfeljebb jelképes, néhány százezer forintos összegeket. De ugyanez - tehát a szinte teljes alkuképtelenség - jellemző a használt ingatlanok piacára is - hívta fel a figyelmet Kovács Péter. A tulajdonosok inkább el sem adják ingatlanjaikat, ha nem kapják meg érte a remélt összeget. De, ha meg is kapják, akkor sokszor azért hiúsul meg a tranzakció, mert nem sikerül nekik megfelelő ingatlant találni a régi helyett.

Mint az ingatlanközvetítő szavaiból kiderült, jelenleg a legnagyobb kereslet a nappali plusz három- vagy négyszobás ingatlanok iránt mutatkozik, ezeket lehet a legkönnyebb eladni. A méretet érezhetően a CSOK által támasztott feltételek határozzák meg, azaz ikerházaknál a 90 négyzetméternél nagyobb alapterületek, míg lakásoknál a 60 négyzetméter felettiek értékesíthetők könnyen.

A CSOK - bár a kezdeti időszakban egyértelműen fellendítette, most már nem gyakorol olyan jelentős hatást az ingatlanpiacra, mint korábban. A szakértő úgy látja, hogy mára csökkent a kedvezményre jogosult vevők száma, azonban elképzelhetőnek tartja, hogy a nyár elteltével az érdeklődés ismét fokozódik.

A lakóparkokat szeretik a vevők

Dunakeszin a legnagyobb kereslet továbbra is a lakóparkokban található lakások iránt mutatkozik, legyenek azok újépítésűek vagy újszerűek. Utóbbi tulajdonságuk miatt - tehát, hogy újak vagy újszerűek a lakások - keresik őket elsősorban a vevők, de persze a megfelelően kiépített, kellemes, modern környezet is jelentős mértékben hozzájárul a vonzerejükhöz.

Népszerűségük következtében ezen lakóparkokban nem ritkák az 500 ezer forintos négyzetméterárak a lakások esetében, míg az ikerházak négyzetméterárai jellemzően 400-450 ezer forint között mozognak. (Aki további részletekre kíváncsi az árakkal kapcsolatban, a Balla Ingatlan Észak-Pest agglomerációjáról szóló jelentésében megtalálja őket: /piacijelentesek/). A vevők nagyobb része egyébként jelzáloghitelt is igénybe vesz ingatlanvásárlásához, bár készpénzes vevőkkel is lehet találkozni a piacon, de arányuk jóval szerényebb - mondta Kovács Péter.

Végül a szakember azt is megjegyezte, hogy várakozásai szerint a már most is túl magasnak tűnő árak ellenére további drágulás valószínű az újépítésű ingatlanok piacán, hiszen az anyagköltség, a munkaerő és a telkek ára változatlanul emelkedő tendenciát mutat. Ennek ellenére az ingatlanpiaci forgalomban számottevő változásra nem számít, hiszen Dunakeszi mindig is rendkívül kedvelt terület volt az ingatlanvásárlók körében.



További ingatlan hírek

Eladná ingatlanát?

Teljesen megértjük, hiszen az ingatlaneladás egy komoly döntés. Kérjen visszahívást, és mi kötöttségektől mentesen tájékoztatjuk Önt a legkedvezőbb lehetőségekről. Hozzáértő ingatlan tanácsadó kollégáink készséggel állnak rendelkezésére bármilyen kérdés kapcsán.

Kérem az ingyenes tanácsadást!

Ingatlan hírek

Ahol találkozhat velünk