Kertünk gyönyörűsége lehet a kínai kenderpálma

Kertünk gyönyörűsége lehet a kínai kenderpálma

20–30 cm átmérőjű törzse akár 6 méter magasra is megnőhet.

A szabadba kiültetett és ott áttelelő kínai kenderpálma a kert különleges dísze lehet, viszonylag gyors növekedésével lenyűgözően mutat. A hidegektől azonban megelőzéssel óvni kell.

Fotó: Wikimedia Commons A kínai kenderpálma hazánkban sík területen, nagyon jól védett és jó fekvésű helyeken áttelelhet, de a levelei -7, -8 fokon már károsodnak, ugyanakkor a növény akár, rövid ideig tartó, -20 fokhoz közeli fagyokat is elviselhet. Ez a már pár éve Magyarországon edzett egyedekre értendő – olvasható Spiegel Ákos kertészetének weboldalán. A szakember azt is kifejti, hogy az erős fagyok és a téli csapadék ellen ajánlott a növények egyedi takarása.

A kínai kenderpálma levelei legyező alakúak, és átmérőjük megközelítheti a 80 centit. Virágai nagy bókoló virágzatban, májusban nyílnak, amiből érett termés csak a következő év tavaszára lesz, ha van a kertben legalább kettő egyszerre virágzó kínai kenderpálma.

A kínai kenderpálma összefüggő füves területeken mutat a legjobban. Természetesen fontos figyelembe venni a kertben található többi növénnyel való harmóniáját és a ház külső és belső stílusát is. Példának okáért csodálatosan mutathat egy tavacska mellett a sziklakertben, vagy a kert szélén más egzotikus növények társaságában – ezt már a Nóra Kertészet javasolja.

Mint írják, a növény ültetésénél fontos az ideális hely kiválasztása. Ilyenek a jó vízáteresztésű talaj, déli-délnyugati szélvédett hely, napsütötte házfal elé ültetés, jó hely lehet egy déli napos dűlő vagy domboldal. Fényigényes, de a tűző naptól óvni kell, ezért a legmegfelelőbb elhelyezésére egy belső udvar, vagy a ház déli oldala, de akár magasabb növényekkel betelepített sarok, vagy egy örökzöld sövény mellé való telepítés is megfelelő. A forró nyári napokon gyakran kell öntözni.

A szabadban teleltetett pálmák takarásával kapcsolatban azt tanácsolják, hogy előtte pár nappal érdemes felszívódó gombaölő szerrel kezelni, hogy a rothadás, gombásodás esélyét csökkentsük.

A törzset több rétegben szigetelni kell, úgy, hogy a szigetelőanyag – például nádszövet – és a törzs közti résben a talaj felől áramló langyos levegő védje a növényt az erősebb fagyoktól és gátolja a felületi gombásodást, rothadást.

Kiemelt kép: Wikimedia Commons

Forrás: hir24



További ingatlan hírek

Eladná ingatlanát?

Teljesen megértjük, hiszen az ingatlaneladás egy komoly döntés. Kérjen visszahívást, és mi kötöttségektől mentesen tájékoztatjuk Önt a legkedvezőbb lehetőségekről. Hozzáértő ingatlan tanácsadó kollégáink készséggel állnak rendelkezésére bármilyen kérdés kapcsán.

Kérem az ingyenes tanácsadást!

Ingatlan hírek

Ahol találkozhat velünk