Hat-nyolc fokot hűt a budapesti locsolás

Hat-nyolc fokot hűt a budapesti locsolás

Hőségriadó idején a narancssárga autók serényen locsolják a várost, ami nem csak a hőség ellen hasznos.

Annyira meleg van, hogy az egy Nógrád megye kivételével a legmagasabb, hármas fokozatú hőségriadó van életben: ez azt jelenti, hogy a napi középhőmérséklet 29 Celsius-fok fölött valószínű.

Locsolással a forróság ellen Vagyis a 24 órás átlag, a nappali akár 40 fok után éjszakára sem hűl vissza jelentősen a levegő.

Szerencsések ilyenkor, akik zöld környezetben, vastag falak mögött vannak – jól nyilván nem érzik magukat, de az éjszaka elviselhetőbb. Városokban az aszfalt és a sok kő meg beton iszonyatosan felforrósodik, a száraz meleg levegő szinte égeti az ember torkát, tüdejét minden levegővételkor.

A szigeteletlen panel még hajnalra is képes tartani a 30 fok körüli hőmérsékletet a lakásban.

Már maga a látvány is felüdülés, amikor a fővárosban estefelé megérkeznek a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. narancssárga locsolóautói. De mit ér a gyakorlatban? Erről kérdeztük a céget.

Másfél medencényi vízzel hűtenek Ha az ÁNTSZ elrendeli a hőségriadót, a társaság célgépei folyamatosan, napi kétszer 12 órás műszakban végzik a locsolást: nappal a lakótelepeket, sűrűn lakott városrészeket, éjszaka a belvárosi utakat hűtik, így a munkával nem akadályozzák a forgalmat.

És a lényeg: a locsolás hatására az aszfalt 6-8 fokkal lesz hűvösebb. és nemcsak hűvösebb, hanem a víz megköti a por és az allergiát okozó pollen jó részét is.

Egy műszakban összesen 20 locsolóautó járja a várost, ezek 24 óra alatt 3500-3800 köbméter vizet használnak. Ez mintegy másfél verseny úszómedencét megtöltő mennyiség.

(Kiemelt kép: MTI/Kovács Tamás)



További ingatlan hírek

Eladná ingatlanát?

Teljesen megértjük, hiszen az ingatlaneladás egy komoly döntés. Kérjen visszahívást, és mi kötöttségektől mentesen tájékoztatjuk Önt a legkedvezőbb lehetőségekről. Hozzáértő ingatlan tanácsadó kollégáink készséggel állnak rendelkezésére bármilyen kérdés kapcsán.

Kérem az ingyenes tanácsadást!

Ingatlan hírek

Ahol találkozhat velünk