Megnéztük, mi volt száz éve a legnagyobb plázák helyén

Megnéztük, mi volt száz éve a legnagyobb plázák helyén

Fogtunk néhány százéves térképet, és kiderítettük, milyen épületek is adták át a helyüket a főváros legnagyobb plázáinak.

MOM Park

A Magyar Optikai Művek csarnokai közül több már a II. világháborúban megsemmisült, a többit pedig 1995-ben tüntették el, hogy helyüket iroda- és lakóházak, illetve a bevásárlóközpont foglalja el. De mi volt itt mindezek előtt?

Hát egy elmegyógyintézet!

Később a szomszédban kapott helyet az Állami gyógykezelő pedagógiai intézete (az 1937-es térképen már Állami Gyógypedagógiai Intézet) is.

Mammut I-II

Az 1998-ban, illetve 2001-ben átadott épületek egy távolsági buszoknak fenntartott parkoló helyére kerültek, de néhány évtizeddel korábban előbb még a híres Katonai Fogház, azt megelőzően pedig a  Királyi honvédségi hadbíróság, illetve egy laktanya működött itt.

Árkád I-II

A 2001-ig itt működött buszpályaudvarra talán még sokan emlékeznek, de a területet száz évvel ezelőtt sokszor még katonák lepték el.

Corvin Plaza

A pláza, illetve a Corvin sétány megjelenése minőségi ugrást jelentett, és a környék ezzel kezdte meg igazán kilábalását a szegénységből, hiszen voltaképp egy évszázadon át a város legszerényebb jövedelmű embereinek jó része élt itt. Ez nem jelenti persze azt, hogy az épületek mindenképp megérdemelték volna az őket ért pusztítást, hiszen sokuk már műemléki státuszt élvezett, vagy megérdemelte volna azt.

Westend City Center

1999-es átadása óta Közép- és Kelet-Európa legnagyobb bevásárlóközpontja, előtte viszont elhanyagolt MÁV-raktárak, javítóüzemek, illetve más, elhanyagolt vasúti épületeket találhattunk volna a területen.

Duna Plaza

Az egykor hajók egész sorát a világnak adó Ganz Hajógyár régi munkatempójának a kilencvenes évekre már nyoma sem volt, sőt, a csarnokok jó részét – a népszigetiek kivételével – is lebontották.

Légifotó, 1944 Helyükön ma lakópark, illetve a Duna Plaza áll.

Allee

A XIX.-XX. század fordulóján még a budai közvágóhíd, majd bérházak, illetve a BEAC sporttelepe állt a helyén.

1976-ban végül megszületett a Skála Budapest Nagyáruház, ami 2007-ben végül átadta a helyét a ma ismert Allee-nak.

KÖKI Terminál

A BKV Előre SC sportpályája, egy napközis tábor, illetve egy kisvendéglő helyén 2011 őszén megnyílt pláza haldoklik, épp úgy, mint az előtte ott állt pálya. De mi volt itt száz évvel ezelőtt? Néhány fácskán és egy-két esetleges sertéstelepen kívül voltaképp semmi.

Pólus Center Ebben az esetben is hasonló a helyzet:


Lurdy Ház A századforduló körül megjelent térképek a közeli Közvágóhíd közelsége miatt nem meglepő módon állattenyésztéssel kapcsolatos épületegységeket mutatnak a környéken: széna-, szalma-, illetve marhavásárteret, istálókat, aklokat és veszteglő istállót, de a mai üvegépület helyére csak néhány istálló lógott be.

A harmincas évekre aztán változott a helyzet: lóvásártér, illeve Községi Élelmiszerárusító Üzem kapott itt helyet:


De vajon mi lesz a mai plázák helyén száz év múlva? Irodaházak? Toronyépületek?

Az 1895-ben, 1908-ban és 1937-ben térképrészletek , illetve 1944-ben készült légifotók forrása a Mapire. var fb_page_to_exit_popup='https://www.facebook.com/Mozi24/';



További ingatlan hírek

Eladná ingatlanát?

Teljesen megértjük, hiszen az ingatlaneladás egy komoly döntés. Kérjen visszahívást, és mi kötöttségektől mentesen tájékoztatjuk Önt a legkedvezőbb lehetőségekről. Hozzáértő ingatlan tanácsadó kollégáink készséggel állnak rendelkezésére bármilyen kérdés kapcsán.

Kérem az ingyenes tanácsadást!

Ingatlan hírek

Ahol találkozhat velünk