Amit a zuglói fizetőparkolás bevezetéséről tudni érdemes

Amit a zuglói fizetőparkolás bevezetéséről tudni érdemes

Sokakat érdekel, ezért közzétesszük tájékoztatót a szeptembertől induló parkolási rendszerről.

Hol lesz fizetőparkolás Zuglóban?

Két övezetben kell majd fizetni a közterületi parkolásért:

- a Városligetben, illetve Istvánmezőn és környékén a Vágány utca - Francia út - Kerepesi út - Dózsa György út által határolt területen, illetve
- az Örs vezér tere környékén a Kerepesi út - Padlizsán utca - Bánki Donát utca - Ond vezér útja - Vezér utca közötti területen.

Miért kell bevezetni a fizetőparkolást?

A zuglói utcákat a késő délutáni, esti órákig ingyenes parkolóként veszik igénybe, mert a többi környező kerületben már évek óta fizetni kell a közterületi parkolásért. Ennek eredményeként a helyi lakosok általában nem, vagy csak nagyon nehezen tudnak parkolóhelyet találni otthonuk közelében. Emellett a parkolóőrök folyamatos jelenléte közbiztonsági szempontból is meghatározó lehet.

Na meg persze a parkolás mindenképpen jó a nyertes cégnek

Hány parkolóautomatát telepítenek?

Összesen 205 parkolóautomatát állítanak fel július közepéig. A Városliget és az Istvánmező környéki zónában 175, a Kerepesi út-Örs vezér tere környéki zónában 30 darab lesz.

Mikortól kell fizetni a közterületi parkolásért?

A fizetőparkolás szeptemberben indul.

Hogyan kell majd fizetni a parkolásért?

A díjat - ugyanúgy, mint más parkolóövezetekben - kétféle módon lehet majd fizetni:
- parkolóautomatáknál készpénzzel (általában pénzérmékkel, illetve az arra alkalmas berendezéseknél bankjegyekkel), és
- mobiltelefonon SMS-ben, illetve mobilalkalmazások segítségével.

Mennyit kell fizetni a parkolásért?

A fizetendő díjakat nem az önkormányzat határozza meg, hanem fővárosi rendelet szabályozza. Ez alapján:
- az Örs vezér téri zónában óránként 175 forintért lehet majd parkolni,
- a Városligeti övezetben négyféle díjra kell számítani:
- az Ajtósi Dürer sortól a Kerepesi út irányába, Dózsa György út 265 Ft/óra,
- az Ajtósi Dürer soron és a Hermina úton 440 Ft/óra,
- a Városliget területén (az Ötvenhatosok terén is) 350 Ft/óra,
- az Állatkerti körúton és a Gundel Károly úton 525 Ft/óra lesz a díj.

Hol és hogyan kell intézni a parkolással kapcsolatos ügyeket?

A parkolási rendszer üzemeltetését, valamint az ügyfélszolgálati iroda működtetését és az internetes ügyintézést is a Zuglói Közbiztonsági Non-profit Kft. végzi majd.

Az ügyfélszolgálat kiépítése folyamatban van, tehát a parkoló zónákban élőknek, vállalkozóknak most még nincs semmilyen teendőjük.

Kik, milyen kedvezményeket vehetnek majd igénybe?
- Lakossági kedvezmény jár az adott parkolási zónában bejegyzett lakóhellyel (állandó lakcímmel) vagy szerződéssel igazolt bérlői jogviszonnyal rendelkezőnek, ha ő a jármű üzembentartója, vagy a munkáltatója kizárólagos használatra biztosít számára céges autót.
- Lakóhelyenként egy gépkocsit lehet ingyenes parkolásra bejelenteni. A második autóra járó kedvezmény számításának alapja az adott övezetre érvényes egyórás parkolási díj 250-szerese, ami után környezetvédelmi kategóriától függően 30-100 százalékos kedvezmény vehető igénybe.
Az ügyintézés költsége 2000 forint lesz. A kedvezmény a kibocsátástól a következő év január 31-ig érvényes.
- Céges kedvezmény jár az adott parkolási zónában székhellyel, telephellyel vagy fiókteleppel rendelkező cégnek az általa üzemben tartott autókra. A kedvezmény mértéke az adott parkolási zónában fizetendő várakozási díj 50 százaléka.
Az ügyintézés költsége 5000 forint. A kedvezmény a kibocsátástól a következő év január 31-ig érvényes.
- Gyermekszállítási kedvezmény jár az adott parkolási zónában működő bölcsődébe, óvodába járó, valamint általános iskola 1-5. évfolyamán tanuló gyermekek kerületi lakcímmel rendelkező szülei vagy törvényes képviselői számára. Ők díjmentesen parkolhatnak az intézmény környezetében meghatározott területeken 8.00-8.30 és 13.00-17.00 között, naponta legfeljebb két alkalommal, alkalmanként maximum 20 perc időtartamban. Lakóhelyenként két autót lehet majd regisztrálni a kedvezmény igénybevételéhez.
A kedvezmény elbírálásának és nyilvántartásának költsége 2000 forint. A kedvezmény érvényessége az intézmény működési, tanítási rendjéhez igazodik.
- Egészségügyi parkolási kedvezmény, legfeljebb két órás időtartamra szóló díjmentes várakozási lehetőség jár mindegyik parkolási zónában a területi ellátást végző háziorvos, házi gyermekorvos, az ő asszisztenseik, védőnők, valamint önkormányzati szerződés alapján szociális házi gondozók, otthoni szakápolási szolgálat dolgozói számára, továbbá egyéb támogató szolgáltatásokat ellátó szervezetek által megjelölt személygépkocsira.
Az ügyintézés költsége 2000 forint. A kedvezmény a kibocsátástól a következő év január 31-ig érvényes.

Forrás: boldoguljzugloban blog



További ingatlan hírek

Eladná ingatlanát?

Teljesen megértjük, hiszen az ingatlaneladás egy komoly döntés. Kérjen visszahívást, és mi kötöttségektől mentesen tájékoztatjuk Önt a legkedvezőbb lehetőségekről. Hozzáértő ingatlan tanácsadó kollégáink készséggel állnak rendelkezésére bármilyen kérdés kapcsán.

Kérem az ingyenes tanácsadást!

Ingatlan hírek

Ahol találkozhat velünk