Pert nyert Budaörs az állam ellen

Pert nyert Budaörs az állam ellen

A Fővárosi Törvényszék több százmillió forint plusz kamat megfizetésére kötelezte az államot.

A Fővárosi Törvényszék 765 millió forint plusz kamatai megfizetésére kötelezte az államot abban a polgári perben, amelyet Budaörs önkormányzata indított a magyar állam ellen, mert nem akarta fizetni az igazságtalannak tartott szolidaritási hozzájárulást – írja az Index.

Hozzátették, ez csak részítélet volt, a per 2018 januárjában folytatódik. Lapunk kereste Wittinghoff Tamás budaörsi polgármestert, de ő is bent ül a tárgyalóteremben, így még nem tudott nyilatkozni.

Mint ismert, az állam idén az iskolák működtetői szerepét is átvette. Bár az ingatlanok az önkormányzatoknál maradtak, ehhez a tulajdonhoz már nem társultak jogok, törvény tiltja, hogy a település az épületet elidegenítse, bérbe adja vagy hitelt vegyen fel rá. A vagyonkezelő a területileg illetékes Klik lett. Ezzel együtt a kormány bevezette a szolidaritási hozzájárulást, vagyis a tehetősebb önkormányzatoknak hozzá kell járulniuk az állami iskolák fenntartásához.

A számítások szerint Budaörsnek 2017-ben 2,125 milliárd forint szolidaritási hozzájárulást kellett volna fizetnie, az első részlet, 255 millió forint januárban volt esedékes, utána pedig havonta 170 millió forint. A követelt hozzájárulás a háromszorosa annak, mint amit a város eddig az iskolái működtetésére fordított, és a település költségvetésének 16 százalékát teszi ki. Emellett kétszer akkora összegről van szó, mint amennyit a város az összes feladatához hozzájárulásként kap az államtól, így a város a költségvetés nettó befizetőjévé válik.

A keresetlevél szerint ezzel összeomlott a település költségvetése, veszélybe került az önkormányzati feladatok ellátása és a tervezett beruházások. „Jogalkotással elkövetett károkozásra” és visszaélésszerű jogalkotásra hivatkoznak, míg az állam azzal érvel, hogy a bíróság nem veheti át a jogalkotói szerepet és a jognak alárendeltség ténye is megmarad, illetve a magyar bírói gyakorlat eddig elzárkózott az állam által jogalkotással okozott károk megítélésétől.



További ingatlan hírek

Eladná ingatlanát?

Teljesen megértjük, hiszen az ingatlaneladás egy komoly döntés. Kérjen visszahívást, és mi kötöttségektől mentesen tájékoztatjuk Önt a legkedvezőbb lehetőségekről. Hozzáértő ingatlan tanácsadó kollégáink készséggel állnak rendelkezésére bármilyen kérdés kapcsán.

Kérem az ingyenes tanácsadást!

Ingatlan hírek

Ahol találkozhat velünk